cukiernictwie nieodłącznym produktem, bez którego wielu cukierników nie wyobraża sobie dekorowania wypieków jest masa cukrowa. Jest to doskonały sposób na udekorowanie ciast oraz tortów, a także niewielkich ciasteczek czy babeczek. Masa cukrowa stwarza nam praktycznie nieograniczone możliwości. Zatem czym dokładnie jest ten produkt oraz jakie dokładnie ma zastosowanie? Coraz bardziej popularna masa cukrowa Masa cukrowa, nazywana często fondantem lub też(...)także ich elementy dekoracyjne są w pełni jadalne. Zatem co dokładnie możemy zrobić z masy cukrowej? Zastosowanie masy cukrowej Wspomniana masa cukrowa znajduje zastosowanie przede wszystkim podczas wykonywania tortów w stylu angielskim. Jednak jest także używana do ozdabiania wypieków w stylu amerykańskich cupcakes. Masą cukrową także pokrywa się całe wypieki. Dzięki temu przykładowo pokrywając nią cały tort, możemy stworzyć dowolne
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort popełniłam z okazji drugich urodzin mojej córy. W smaku i konsystencji ciasta nie ma żadnej różnicy pomiędzy biszkoptem z mąki pszennej a biszkoptem bezglutenowym. Biszkopt jest lekki, puszysty i pięknie wyrasta. Chociaż wykonanie całego tortu zajmuje trochę czasu to naprawdę warto się pomęczyć:-) Biszkopt: 8 jajek ogrzany ch do temperatur y pokojow ej 250 g mąki biszkoptowej bezglutenowej(...)pudrem. Dodawać partiami mascarpone i ubijać do połączenia śmietany i sera. Można z mienić proporcje - doda ć więcej śmietan y a mniej sera. Wtedy masa będzie rzad sza . Do tortu lepsza jest gęsta. A rzad szą wersję można wykorzystać do innego ciasta lub deseru. Poncz do biszkoptu: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 1 dużej cytryny 4 łyżki
Ze smakiem bez glutenumrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! […] Artykuł Krem truskawkowy – prosty, szybki i pyszny pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem(...)bazie śmietanki i mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyroku nadchodzi nieuchronnie. Akurat zwykle właśnie w lutym :) A mianowicie kolejne urodziny bloga. Siódme już. Ten czas naprawdę szybko leci. Mam jeszcze w pamięci przepis sprzed roku na borówkowy tort tęczowy z okazji 6 urodzin . Ani się obejrzałem, a tu kolejny rok za nami. Na blogu zaszło kilka zmian, również personalnych. Sporo się działo, trochę pozmieniało. Dzisiejszy przepis powstał właściwie(...)wyłącznie z inicjatywy Ani (z którą prowadzę bloga). Chciałem sobie tym razem odpuścić, za rok jakiś tort wrzucić, na 8 urodziny. ale Ania się uparła. Że tradycja, że to, że tamto, że trzeba zrobić. No dobrze, jak trzeba to trzeba. Czasu mało, bo po pracy musieliśmy się uwinąć ze wszystkim. Ze zrobieniem tortu, z przygotowaniem tego wpisu, ze zdjęciami... Wybór
Marder&Marder ManufactureTORT URODZINOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju 2,5 łyżki kakao 2 kostki masła 2 czekoladowe budynie 0,75 litra mleka duża paczka princy-pałek 3 kinder jaja średnie opakowanie kinder czekoladek kilka kostek czekolady łyżka mleka łyżka masła 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru(...)całkowitego rozpuszczenia go. Po wystudzeniu dodajemy rum. Wykończenie: Biszkopt polewamy ponczem taż żeby nie był zbyt suchy i zbyt mokry. Nakładamy 1/4 masy. Przekładamy tak wszystkie warstwy tortu. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki naszego tortu. Princy-pałki kroimy na pół i układamy dookoła tortu. Żeby mieś pewność że nic nam nie odleci po bokach możemy przewiązać tort zwykłą wstążką
Słodkie ciachoTort Psi Patrol – Dzisiaj chciałam pokazać kolejny motyw tortu „Z pracowni MC”, który w 2016 roku cieszył bardzo dużą popularnością. Są to jak widać pieski z „Psiego Patrolu”. Moi chrześniacy uwielbiają tę bajkę :). Zrobienie 6 piesków zajmuje sporo czasu i cierpliwości, więc taki tort trzeba zaplanować na około 2 dni. W jeden dzień przygotowuję pieski, a w drugi dzień(...)składam tort. Zresztą większość figurek wykonuję z wyprzedzeniem, aby mieć czas na poprawki. Dobrze jest też, aby figurki dobrze wyschły, wtedy bezpieczniej będzie tort transportować. Tort jak prawie zawsze w MC w środku ze świeżymi owocami, prawdziwą wanilią, ze śmietankę i serkiem mascaprone. Pod lukrem ganache z ciemnej czekolady. Pozdrowienia z „Z pracowni
Mała CukierenkaPrzedstawiam pyszny tort na wyjątkową okazję. Rocznica urodzin mojego męża musiała być uczczona taką rozkoszną słodyczą. Może tort ten nie należy do najtańszych, ale na pewno do najpyszniejszych! Jest zdecydowanym faworytem wśród wszystkich moich deserów. Przygotowywałam go już kilkakrotnie na specjalne okazje i zawsze smakował każdemu. Gdy nadchodzi dzień urodzin mojej ukochanej osoby, nie kombinuję, nie wymyślam, po prostu przygotowuję(...)tort, na który ON czeka i którym się zawsze zachwyca. Nie przedłużając ... z wielkiej miłości do męża i wegańskich słodyczy zrodziło się takie oto cudo: Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: Spód: 6 łyżek surowego kakao w proszku lub karobu, 1 szklanka migdałów, 1 szklanka płatków kokosowych, 1/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych 15 suszonych daktyli, 1/2 łyżeczki soli
Jeść, by żyć w zdrowiuIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem(...)bazie śmietanki i mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyMarzy Wam się tort urodzinowy, przy którym nie spędzicie całego dnia w kuchni, a który mimo tego wywoła „efekt uau”? To coś dla Was :) Jestem nim absolutnie zachwycona, bo po pierwsze to przepis, którego nie da się zepsuć, a po drugie można go dowolnie modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mnie nasunęło się, kiedy zrobiłam(...)dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy 18 cm. Składniki: 150 g/ ok. 18 sztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka
CiastkozercyKról deserów - czekoladowy tort, biało - czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spód posmarowany dżemem z pigwy, blaty czekoladowe nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu(...)masz ochotę sięgać po następny. Tort jest lekki, ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie. Pięknie się prezentuje, świetnie porcjuje, idealny na wyjątkowe okazje, na pewno godny polecenia! Składniki na kruchy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort Milka to kolejna po Serniku Snickers propozycja na zbliżający się Dzień Chłopaka :) To połączenie puszystych biszkoptów, z delikatnym kremem z mlecznej czekolady i dekoracją z różnych milkowych słodkości. Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki(...)temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi
Ciastkozercyprzygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami. Doceniając ich starania i troskę upiekłam ten oto tort -Tort Hawana! który polecam wszystkim , nie tylko na Dzień Matki! Składniki na biszkopt : ( tortownica o średnicy :26 cm ) 5 jaj, ( temperatura pokojowa), 1 szklanka mączki ( mąki ziemniaczanej Kupiec), 1 szklanka(...)boki i dekorację ) Na patelni rozpuszczamy trochę masła i dodajemy płatki migdałowe , podsmażamy je, ciągle mieszając , bo szybko się palą. Gdy się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu. Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody
Pysznosci Babci Basizapraszam na pyszny tor , uwielbiam eksperymentować i z pasją uczyć się czegoś nowego i ćwiczyć swoją cierpliwość której czasem nie mam kompletnie ,to jest tort śmietankowy z dodatkami serka mascarpone .Ten oto tort został zrobiony na zamówienie więc nie mogłam przekroić go i zerknąć jak wygląda w środku ,ale wiem że smakował wszystkim gościom i z tego jestem bardzo(...)śmietany 30% 2 białe czekolady 2 kubeczki mascarpone Spody do tortów kakaowe tryskawki do ozdobienia 2 łyżeczki kawy 10 dag orzechów włoskich
Mój Smak