Napoleonka czy kremówka? W różnych częściach Polski mówi się inaczej. W Kaliszu i Warszawie - ciastko przełożone kremem waniliowym lub budyniowym, posypane cukrem pudrem to napoleonka.
Di gotujeWszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do garnka o grubym spodzie, podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, równomiernie(...)rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Pozostałą śmietaną ozdobić boki i wierzch tortu. Dekoracja z czekolady: 150 g gorzkiej czekolady papier do pieczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie wykonany z kawałka kartonu) i w dowolnej
kulinarnyswiatdomiktórzy obchodzili rocznicę ślubu. Tort natomiast, był dopasowany do pogody, pory roku i Jubilatów- kawoszy. Letnie , truskawkowo -śmietankowe smaki plus nasączony mokką biszkopt. A w roli wisienki na torcie tym razem nie wisienka, a ziarna kawy zanurzone w deserowej polewie. Składniki na biszkopt: 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki(...)ilości gorącej wody Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując. Składniki na nasączenie: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka gorącej wody + 3 łyżki cukru + kieliszek wódki Dodatkowo: garść ziaren kawy polewa z mojego przepisu (tutaj –klik) Ziarna kawy prażymy
Domowe ciastasprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa(...)przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką boki i wierzch tortu. Udekorować truskawkami, plastrami pomarańczy i listkami mięty.Do czasu podania przechowywać w lodówce.Smacznego!A teraz mam zakaz pieczenia, dopóki wszystkiego nie zjemy - ogólnie porcje przygotowaliśmy jak dla pułku wojska
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęści. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim. 5. Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej musem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą. 6. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance(...)wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu. 7. Polewa z mleka w proszku: Margarynę roztapiamy, dolewamy powoli wodę i mieszamy. Dodajemy przesiany cukier puder z mlekiem w proszku i miksujemy na niskich obrotach. Lekko studzimy
Kuchnia w czekoladzieEkspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze
Kuchnia MagdaLenybiszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao(...)Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort
Słodki Zakątekbiszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao(...)Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort
Słodki Zakąteknasz tort bezowy. Wstawić do piekarnika na 120 st. C na 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wystawić, ostudzić. Krem Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać wmieszać mascarpone, dosypać cukier puder. Blaty bezowe zdjąć z papieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce
kgwjanczewoNigdy wcześniej nie korzystałam z barwników i nigdy nie robiłam nic z masy cukrowej, dlatego też upiekł mi się za ciemny biszkopt :-) Za to końcowy efekt okazał się niesamowity. Tort jest nie tylko pyszny, ale również prezentuje się imponująco. Gorąco polecam ten przepis! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru Diamant 120 g mąki pszennej tortowej(...)zalecane wg instrukcji na opakowaniu) Na frużelinę wiśniową: 250 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 100 g cukru Diamant 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody Na masę śmietanową: 500 g śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Diamant 2 łyżeczki żelatyny + 40 ml wody szczypta błękitnego barwnika w proszku (lub do uzyskania odpowiedniego koloru) Dekoracja: biała masa cukrowa
Passions hobbies lifetortów. Składniki na 4 pucharki: 1 opakowanie ciasteczek maślanych Brześć 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 100 - 150 ml musu orange curd ( przepis tutaj) 2 łyżki nutelli 50 gram mlecznej czekolady 200 gram borówek truskawki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie deseru rozpoczynamy od przygotowania orange curd. Krem studzimy dokładnie. Ubijamy śmietankę 30% z serkiem mascarpone. Ubitą masę śmietanową
Życie zaczyna się w kuchniurodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy(...)ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia. 500 g śmietany kremówki ubić. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlać przestygnięty kajmak oraz żelatynę. 2/3 masy śmietanowej przełożyć na biszkopt posmarowany kajmakiem. Dwie gruszki odsączyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć je do tężejącej śmietanki i delikatnie wymieszać. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Nasączyć go herbatą
Świat Ciastaopadły Upiec w temp.180 C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić(...)soku z cytryny Smarujemy wierzch ciasta kremem serowo- śmietanowym ( teraz ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie ) Zachowujemy część kremu do posmarowania i dekoracji wierzchu, odłożoną 1/4 częścią mandarynek ozdabiamy wierzch tortu :) Krem jaki mi pozostał wykorzystałam do napełnienia kruchych babeczek, a jeśli
Proste Potrawytortów nie robię, bo są pracochłonne, nie zawsze wyjdą, ale tu nie miałam problemu. Wszystko łącznie z biszkoptem wyszło super. Ja zmieniłam tylko proporcje, bo robiłam na większą tortownicę. Tort była dla męża na urodziny, trochę spóźniony, bo tydzień po fakcie, ale warto było :-). Tortownica: 23 cm Składniki na biszkopt: 7 jajek 180 g cukru brązowy 140 g mąki tortowej(...)Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty. Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera dajemy
kruche babeczkijesienny wieczór zapraszam na pyszny Tort Książęcy, będący połączeniem biszkoptów, ciasta kokosowego, masy z pomadek "Michałków" oraz masy kakaowej. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżka kakao, Biszkopt jasny: 2 jajka(...)łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. ½ łyżki octu, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g wiórków kokosowych, ½ szklanki cukru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Masa z michałków: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 200g masła, 150g pomadek Michałków, Masa kakaowa: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 200g masła, 2 łyżeczki kakao, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 100ml wody, 50ml
Tradycyjna kuchnia Kasi