robić torty a moja rodzina je zjadać ,długo nie zostaje w lodówce , i tu mamy tort z dżemem w połączeniu z czekoladą i śmietaną , smakuje bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki 1 litr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka(...)wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami i na powidła smarujemy śmietanę i tak każdy następny biszkopt ,kiedy przełożymy wszystkie biszkopty na wierzchu smarujemy tort reszta śmietany i posypujemy migdałami i polewamy czekoladą mleczną wcześniej rozpuszczoną, Życzę
Mój Smakdodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska). Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g naturalnego miodu120g cukru pudru100g zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy(...)średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. 7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi dodatkowo posmarować jeszcze 1 łyżką powideł śliwkowych. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort
Mała CukierenkaPrzepis na przepyszne ciasto bez pieczenia 3 Bit. Połączenie słodkiego kajmaku, masy śmietanowej oraz herbatników daje wspaniałe wrażenia smakowe. Ciasto praktycznie nie różni się w smaku
Słodki Blogcukierniach powodują zawrót głowy a taki domowy tort jest o niebo lepszy, więc do dzieła. 1. Jednym z najważniejszych przedmiotów jaki nam będzie potrzebny do przygotowania takiego prostokątnego tortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką obręcz, gdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek(...)syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć obręcz regulując boki na wymiar jaki ma mieć tort - czyli ok. 40x25 cm. Blachę i obręcz wysmarować tłuszczem i wyłożyć
Jadło i czytadłozapytane niedawno dlaczego o wszystko pyta mamę, odpowiedziało "Bo mama jest moją ulubioną postacią z bajki" <3 Mama wcieliła się zatem w swoją rolę i do kompletu z tortem z Krainy Lodu przygotowała również bajkowe ciasto :) Ciasto Frozen – Kraina Lodu to słodka śmietankowa kostka z kawałkami galaretki, na mocno-czekoladowym spodzie brownie. Galaretkowy wierzch w błękitnym kolorze spodoba się(...)gorącej przegotowanej wody. Galaretki studzimy, a kiedy zaczną lekko tężeć, przekładamy na masę śmietanową. Na wierzchu możemy ułożyć cukrowe płatki śniegu. Odstawiamy do schłodzenia co najmniej na 4-5 godzin, a najlepiej na noc. Ciasto Frozen - Kraina Lodu Zobacz też dekorację na Tort Kraina Lodu (Frozen) Tort Kraina Lodu (Frozen
Trzeci talerzwspaniała. Może dlatego, że zrobiłam ją niższą niż zwykle z dość wysokimi brzegami, coś na kształt gniazda . Wysokość bezy ilość kremu i dodatki to wszystko decyduje o smaku naszego tortu. Sama beza jest oczywiście słodka i to bardzo, żeby całość smakowała dobrze, należy odpowiednio zrównoważyć pozostałe składniki. Krem powinien być lekki z niewielką ilością cukru, wystarczy dodać do niego(...)nałożyć mango i borówki lub maliny. Podawać od razu po nałożeniu kremu. Dziś do wykończenia tortu dodałam świeże dojrzałe mango pokrojone w małą kosteczkę oraz garść borówek amerykańskich. Zamiast zaproponowanych owoców można dodać na przykład świeże maliny . Pavlova z mango i kremem śmietanowym najlepiej smakuje oczywiście zaraz po przygotowaniu , bezy z kremem śmietanowym przechowane w lodówce niestety miękną :(. Jestem
SprawdzonaKuchnia.plPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić
Kuchnia MagdaLenyłyżki dżemu,równo smarujemy. Na dżem dajemy 5 łyżek masy śmietanowej.Przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy i smarujemy dżemem oraz smietaną.Nakładamy 3 biszkopt i również go nasączamy.Odkładamy część masy i dajemy do niej kilka kropel barwnika spożywczego.Nakładamy na wierzch i boki tortu oraz dekorujemy. Smacznego
Przepisy mojej mamyTort Tiramisu to klasyczny tort kawowy bez pieczenia. Moja wersja jest dodatkowo wzbogacona o maliny. Robi się go bardzo szybko i smakuje wyśmienicie. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 -12 kawałków Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 filiżanka kawy 2 łyżeczki cukru Masa: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 500 g serka mascarpone 2 usztywniacze do śmietany(...)biszkopty wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i wyrównać u góry. Na masę wyłożyć większą część malin i wyrównać 1/3 części masy. Na masę wyłożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, a w szczeliny włożyć maliny. Wyłożyć ostatnią część kremu i wyrównać górę. Ciasto posypać ciemnym kakao oraz dodatkowo domowym pudrem z malin, aby uzyskać ciekawe połączenie kolorystyczne. Tort schłodzić. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plusztywniacze do śmietany 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 200 g malin (u mnie mrożone) 2-3 łyżki kakao 2 łyżki pudru z malin [PRZEPIS] Przygotowanie tortu Tiramisu z malinami Zrobić i posłodzić kawę. Odcedzić fusy i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek(...)kieliszek alkoholu. Biszkopty delikatnie zanurzyć w kawie i wyłożyć na formę (forma o średnicy 24 cm) Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i wyrównać u góry. Na masę wyłożyć większą część malin i wyrównać 1/3 części masy. Na masę wyłożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów
KuchniaWeDwoje.plżelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki(...)ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki
O kuchni z uczuciemRóżowy tort z truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodać cukier puder i zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie), zmiksować. 3/4 masy śmietanowej połączyć z truskawkami, resztę kremu odłożyć do dekoracji Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma
Domowa cukiernia EwyZazwyczaj piekę tradycyjne, duże torty, jednak czasem potrzebny jest mały, symboliczny torcik:) Ten jest malutki i zupełnie inny od tradycyjnego tortu. Przede wszystkim ciasto jest bardzo
Z miłości do słodkościmiałam pomysłu na urodzinowy tort. A i biszkopt bez piekarnika się na pewno nie upiecze. Dlatego zrobiłam torcik śmietanowy, coś jak sernik na zimno czy jak pianka. Nam smakował, mam nadzieję że i Wy się skusicie na kawałek. Zapraszam! Składniki : * opakowanie okrągłych biszkoptów * szklanka mleka * 3 małe serki homogenizowane waniliowe * mała śmietana kremówka * 2 banany lub inne owoce
Magiczne Życie Martyrównież odkładamy do lodówki. Na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy nakładamy warstwę kremu śmietanowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację
Mentor Smaku