masie jajecznej- ale tak jest po prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego jako deser po świątecznym obiedzie- możecie pokusić się o wykonanie. Niby tort – a lekki i puszysty jak pianka. Pianka z „prądem” J Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Masa tiramisu II: 5 żółtek
Domowe ciastaznam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam(...)Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę. Dodać do niej ziarenka
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1
Kuchnia w czekoladzieCiasto to jest znane pod różnymi nazwami (śmietanowiec, galaretkowiec) i różnie jest robione. Niektórzy preferują śmietanę 18%, inni kremówkę lub mleko. Mimo wszystko każda wersja
Di gotujeTorcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten
Wanilia i KardamonWZ-tka to jedno z tych ciast, które bardzo lubię piec. Proste ciasto kakaowe przełożone pysznym kremem z bitej śmietany. Czegóż chcieć więcej do szczęścia? WZ
mecooks30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia na cieńsze 3 blaty. Cały tort w całości wyszedł o wadze 8kg. Dużo tego pisania ale w rezultacie nie taki trudny do przygotowania ale nieco pracochłonny :) Składniki biszkopt jasny 9 jaj 1,5 szklanki cukru(...)proszku, dokładnie wymieszać i schłodzić masę. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Po wystudzeniu zmiksować masę na puszysto dodając pod koniec serek mascarpone oraz posiekane orzeszki, wymieszać dokładnie łyżką. Masa śmietanowa - malinowa 500ml śmietany kremówki 36% 300g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżych malin 1 fix do śmietany Przygotowanie: Śmietankę ubić z cukrami
W garach u Gosijagodowy jest idealnym uzupełnieniem ciast, tortów, serników. Pyszny, lekki i stabilny mus przypadnie do gustu każdemu. Co to jest mus jagodowy? Musy owocowe od kremów owocowych różnią się tym, ze zawierają dużo większą ilość owoców. Stabilizowane są żelatyną lub galaretą owocową (można też użyć agar jeśli ktoś preferuje) Ubita śmietana spełnia rolę spulchniającą i rozrzedzającą mus. Bez śmietany, mus owocowy(...)frużeliny). Zastosowanie Ja bardzo lubię musy owocowe ze względu na ich lekkość , łatwość przygotowania i atrakcyjny smak. Najczęściej stosuję je do tart , tartaletek , ciast musowych, jako warstwa tortu lub uzupełnienie do serniku. Czas potrzebny do ich przygotowanie jest niewielki, a efekt zaskakujący. Poniżej przedstawiłam mus z jagód , jednak Ty możesz użyć również innych owoców. Pamiętaj, że do żelatyny nie dodajemy
SmartBake.plPomysł na deszczowy jesienny dzień? Pyszne, aromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo
Cynamonowe szczęścieChwilę na ten tort czekaliście, ale uwierzcie mi że warto było ;) Nocą w końcu usiadłam i spisałam z zeszytu składniki, teraz zamiast gotować obiad i sprzątać, usiadłam by po kolei opisać Wam proces przygotowania. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam, bo nieraz choć sama sprawdzam przed publikacją- okazuje się że w opisie przygotowania brakuje informacji co zrobić(...)miejsca ;) Składniki na tortownicę o śr. ok 24cm Biszkopt: 6 jajek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietanowy: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mus porzeczkowy: 220g mrożonych czarnych porzeczek 60g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 120g śmietanki 36% Krem oreo
Kuchnia w czekoladzieroślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „ Westwing Home & Living – powiedz-tak ”. Znajdziecie tam porady(...)czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę
Mała Cukierenkaroślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „ Westwing Home & Living – powiedz-tak ”. Znajdziecie tam porady(...)czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę
Mała Cukierenkaspodem lub klasyczną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Moje batony przykleiły się do formy i ciężko je było wyjąć, ale podgrzewanie noża pomogło w krojeniu a podgrzanie łyżki do tortów pomogło w wyjęciu z formy. Składniki na spód: mieszanka zbożowych batonów od Helio - u mnie 8 szt ale czym więcej tym lepiej ponieważ wyjdzie nam pyszny gruby spód(...)formę papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej, następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz pod koniec ubijania wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zbożowy spód. Pozostaje nam teraz rozpuścić galaretkę agrestową zgodnie z przepisem na opakowaniu, chociaż ja daję zawsze 50 ml wody mniej. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia
Życie zaczyna się w kuchniUwielbiam to ciasto, ponieważ oprócz wyjątkowego i pysznego smaku - przyznajcie, że bardzo ładnie się prezentuje. Jest przepyszne i lekkie! W sam raz sprawdzi się podczas upałów
Di gotuje