tort śmietanowy - 831 przepisów (strona:32/56)

Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami 174

Ostatnio w bardzo upalny weekend nie chciałam włączać piekarnika wiec postanowiłam upiec torcik gofrowy. Przygotowałam go na 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool Przełożyłam go masą śmietanową

Bajeczna Kuchnia
Torcik szpinakowy z truskawkami 124

Dziś mój blog obchodzi pierwsze urodziny, zakładając go nawet nie myślałam że zdobędzie tak duże zainteresowanie, za co Wam bardzo dziękuję. Zapraszam na bardzo smaczny torcik

Bajeczna Kuchnia
Tort czekoladowo-śmietankowy z kajmakiem, czarną porzeczką w migdałach na 31 urodziny. 176

formy na tort, wyłożonej pergaminem i pieczemy w 170 stopniach ok 35-40 minut. Kajmak Mleko w puszce, słodzone, skondensowane gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko nie wyjadajcie z puszki! Masa porzeczkowa szklankę czarnych porzeczek podsmażamy na maśle, dodajemy żelatynę; można zastąpić dżemem porzeczkowym. Masa śmietanowa -100 gram białej czekolady -400 gram śmietany

BaRepas
Tort urodzinowy dla dziewczynki 279

poprzednich latach szykując tort szłam nieco na łatwiznę wykorzystując opłatek z ulubioną postacią córki. Tym razem postawiłam na fantazyjne posypki i róż. Wszak to tort dla dziewczynki. Tak powstał tort przekładany śmietaną z mascarpone z truskawkami oraz z masą maślaną . Składniki: biszkopt: - 5 jajek (u mnie wielkość M) - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru(...)śmietanę właśnie tą posmarowaną stroną. Lekko dociskam. Znowu smaruję cienką warstwą śmietany, nakładam resztę truskawek i resztę śmietany. Trzeci biszkopt również smaruję dżemem i nakładam na masę śmietanową. Wyrównuję całość i odkładam do lodówki. Czas na wykonanie masy maślanej. Masło wcześniej wyciągam z lodówki, aby zmiękło. Teraz miksuję na wysokich obrotach i dodaję cukier puder do uzyskania odpowiedniej gęstości (około

Kuchnia co dnia
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 158

Napoleonka czy kremówka? W różnych częściach Polski mówi się inaczej. W Kaliszu i Warszawie - ciastko przełożone kremem waniliowym lub budyniowym, posypane cukrem pudrem to napoleonka. 

Di gotuje
Tort śmietanowy z frużeliną wiśniową 171

Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do garnka o grubym spodzie,   podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, równomiernie(...)rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Pozostałą śmietaną ozdobić boki i wierzch tortu.   Dekoracja z czekolady: 150 g gorzkiej czekolady papier do pieczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie wykonany z kawałka kartonu) i w dowolnej

kulinarnyswiatdomi
Tort Trzy Smaki 177

którzy obchodzili rocznicę ślubu.   Tort natomiast, był dopasowany do pogody, pory roku i Jubilatów- kawoszy. Letnie , truskawkowo -śmietankowe smaki plus nasączony mokką biszkopt. A w roli wisienki na torcie tym razem nie wisienka, a ziarna kawy zanurzone w deserowej polewie. Składniki na biszkopt: 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki(...)ilości gorącej wody Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując. Składniki na nasączenie: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka gorącej wody + 3 łyżki cukru + kieliszek wódki Dodatkowo: garść ziaren kawy polewa z mojego przepisu (tutaj –klik) Ziarna kawy prażymy

Domowe ciasta
Letni tort na urodziny C. 205

sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa(...)przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką boki i wierzch tortu. Udekorować truskawkami, plastrami pomarańczy i listkami mięty.Do czasu podania przechowywać w lodówce.Smacznego!A teraz mam zakaz pieczenia, dopóki wszystkiego nie zjemy - ogólnie porcje przygotowaliśmy jak dla pułku wojska

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 203

części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.  5. Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej musem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą.  6. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance(...)wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu.  7. Polewa z mleka w proszku: Margarynę roztapiamy, dolewamy powoli wodę i mieszamy. Dodajemy przesiany cukier puder z mlekiem w proszku i miksujemy na niskich obrotach. Lekko studzimy

Kuchnia w czekoladzie
KLOPSY ROŚLINNE W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 219

Ekspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze

Kuchnia MagdaLeny
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 156

biszkopt kakaowy:   1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao(...)Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort

Słodki Zakątek
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 154

biszkopt kakaowy:   1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao(...)Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort

Słodki Zakątek
Tort bezowy 290

nasz tort bezowy. Wstawić do piekarnika na 120 st. C na 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wystawić, ostudzić. Krem Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać wmieszać mascarpone, dosypać cukier puder. Blaty bezowe zdjąć z papieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce

kgwjanczewo
Morski tort 194

Nigdy wcześniej nie korzystałam z barwników i nigdy nie robiłam nic z masy cukrowej, dlatego też upiekł mi się za ciemny biszkopt :-) Za to końcowy efekt okazał się niesamowity. Tort jest nie tylko pyszny, ale również prezentuje się imponująco. Gorąco polecam ten przepis! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru Diamant 120 g mąki pszennej tortowej(...)zalecane wg instrukcji na opakowaniu) Na frużelinę wiśniową: 250 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 100 g cukru Diamant 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody Na masę śmietanową: 500 g śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Diamant 2 łyżeczki żelatyny + 40 ml wody szczypta błękitnego barwnika w proszku (lub do uzyskania odpowiedniego koloru) Dekoracja: biała masa cukrowa

Passions hobbies life
Ekspresowe deserki w pucharku 150

tortów. Składniki na 4 pucharki: 1 opakowanie ciasteczek maślanych Brześć 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 100 - 150 ml musu orange curd ( przepis tutaj) 2 łyżki nutelli  50 gram mlecznej czekolady 200 gram borówek truskawki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie deseru rozpoczynamy od przygotowania orange curd. Krem studzimy dokładnie. Ubijamy śmietankę 30% z serkiem mascarpone. Ubitą masę śmietanową

Życie zaczyna się w kuchni