Chcę tort bezowy. Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy. Wyobrażać sobie, że w środku ta kusząca kruchość topnieje i zamienia się w słodką, zniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta językiem zaczyna powoli rozpływać się na podniebieniu. Chcę wsłuchiwać się, jak ostrze noża powoli, choć zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak(...)ostra gorgonzola to cudowne połączenie, ale osiąga prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu z octu balsamicznego i w towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu LODY Z KOLOROWYM PIEPRZEM /trzyskładnikowe, bez użycia maszynki do lodów, przepis własny/ 4 szklanki śmietany kremówki
KUCHARNIAŚwięta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie
Candy Pandasmojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o
moj przepis nagotowanie, rycie w gastronomi i innych ustrojstwach pozwoliły mi nieco potwora cukierniczego oswoić, nie na tyle jednak, żeby zacząć produkować wymyślne torty i miliony ciasteczek. Jednak było coś, co stanowiło moje postanowienie, że kiedyś zrobię — makaroniki francuskie. Maleńkie bezy w cudownych kolorach. Bałam się jak diabli, bo przecież cukiernicy szkolenia na to poświęcali, za ciężki piniondz i straszono piekłem, drogą(...)spożywczego. Odrobinę! Mi ręka drgnęła i zamiast słodkich, różowych makaroników, mam kolor purpury papieskiej. I tak, mój ty pulpeciku, zrobiliśmy bezę włoską! Dumnam! 3. Następnie dodajemy bezę do uprzednio przygotowanej mieszanki migdałowej i dokładnie mieszamy. Boisz się, że beza opada? Ma opaść! Inaczej makaroniki ci popękają. 4. Bierzemy rękaw cukierniczy, szeroką tytkę i wyciskamy małe placuszki. Z doświadczenia wam powiem
ladykitchenTorcik czekoladowy z bananami No dzisiaj to mam dla was prawdziwą rozpustę I to dosłownie, ale tylko pod warunkiem, że lubicie czekoladę no i banany. Gdyby
Relaxtimekrem, który ma nie spłynąć i jeszcze jakieś ozdoby. No tak, będzie wyzwanie. Jednak czasami trzeba się podjąć czegoś przerażającego, aby pójść krok dalej, a nie stać w miejscu i pastwić się nad tym, co już potrafi się zrobić. Przedstawiam mój drugi tort. Pierwszy był jedynie próbą, dzięki któremu wiedziałam, co tak naprawdę zrobiłam źle. Do przygotowania tortu potrzebujemy(...)mocno zaparzonej mięty Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (Łowicz 100%, polecam) Przygotowanie tortu: Późno wieczorem, kiedy biszkopt zdąży się całkowicie wystudzić, a masa jagodowa stężeje, zaczynamy przekładanie tortu. Rozcinamy (najlepiej nitką) biszkopt na 4 części. Pierwszy blat od góry odwracamy i teraz on będzie stanowił podstawę naszego tortu. Nasączamy go kilkoma łyżkami zaparzonej mięty i rozkładamy dżem porzeczkowy. Następnie wykładamy
Eat ShrimpsNa święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że bezę
Jemy Pijemymojprzepisna.pl| Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach Już dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest
moj przepis namigdałowy, pięterko delikatnego musu czekoladowego, a to wszystko zwieńczone całą górą truskawek w syropie z kwiatów czarnego bzu z miętą. Pełna rozpusta :) Przy okazji podpinam torcik do Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek bez białej mąki". Spód (na okrąglą tortownicę o średnicy 22 cm) 150 g masła 150 g gorzkiej(...)Tuż rzed podaniem dekorujemy owocami. Dekoracja: 500 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu listki mięty wiórki czekoladowe Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i wkładamy do miseczki. Dodajemy syrop z czernego buz i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane truskawki układamy na powierzchni tortu, wtykajac gdzieniegdzie listki mięty. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekolady
Zawsze głodna!mojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką
moj przepis naKokosowa wiewiórka W oryginale był to po prostu biszkopt z masą kokosową, ale brzmiał jakoś tak nudno i mąż pytał się mnie czy nie mogę nazwać
Relaxtimedomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą
moj przepis namojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt
moj przepis na