Pierwszy raz jadłam ten tort na urodzinach mojej przyjaciółki Iwonki, zrobiony był przez jej narzeczonego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
KuchniaWeDwoje.plmojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i
moj przepis naRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis nasobie okrąg ołówkiem. Formujemy kształt bezy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszając temperaturę do 120 stopni. Dalej piekłam przez godzinę, następnie dalej zmniejszając temperaturę do 100 stopni dosuszając przez kolejną godzinę. Tak pieczona beza jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane(...)czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłuskane pistacje siekamy nożem. Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami. *aromat różny jest delikatnie wyczuwalny, taka przysłowiowa kropka nad i :) ** do kremówki możemy dodać mascarpone, wtedy krem będzie sztywniejszy, śmietana z taką ilością cukru nie jest bardzo słodka Smacznego
Plate of JoyMiał być placek, wyszedł tort? A może placek? W każdym bądź razie bardzo smaczne ciasto. Nie będzie przekroju, bo placek pojechał na imieniny mojego taty
Blondynka GotujeJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy ! Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na SłodkoŁatwe, jak się okazuje, może być jeszcze łatwiejsze. Po co komplikować sobie życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się
W kuchni Karmel-itkiprzypadku były to 2 chałwy firmy Odra każda po 65g) Na masę maślaną (do obłożenia tortu): 125 g masła w temp. pokojowej, 400 g cukru pudru, kilka łyżek przegotowanej wody Poncz: pół cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, pół szklanki przegotowanej wody Do dekoracji tortu: masa cukrowa (ok. 800 g), barwniki spożywcze w żelu Etapy przygotowania: Biszkopt: Jajka zważyć razem(...)wymieszać z łyżeczką cukru pudru i pół szklanki przegotowanej wody) i przełożyć masą chałwową. Masa maślana: utrzeć masło dodając stopniowo cukier puder, dodać łyżkę wody lub trochę więcej, aby krem był gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowaną masą obłożyć cały tort, wygładzić górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą
Domowa Cookierenka AgiAch, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itkiBudyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam! Inspiracja Składniki na ciasto
Czerwień i błękitzmieniło się na kolorowo. Żeby tort nie był zakichany ;) Tort powstał od początku do końca z myślą o dzieciach. Bez proszku do pieczenia, barwników, alkoholu. Jedynie lentilek do wykończenia sama nie robiłam. Ale zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony(...)brzegów nożykiem, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty (lub 3 jeżeli był upieczony w mniejszej formie). Do nasączenia 1 szklanka mocnej herbaty z cukrem i cytryną Krem budyniowy 500 ml mleka 3 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 130g miękkiego masła Pół szklanki mleka zmiksować z mąką i jajami. Resztę mleka zagotować
Pełny talerzTeraz znowu zgrywam zdjęcia natychmiast po "sesji" - mam nauczkę). W tym roku tematem przewodnim przyjęcia była bajka "Kraina Lodu"... Przygotowałam tort w pięknym lodowym kolorze, przedstawiający główną bohaterkę Elsę oraz Olafa. Pomysł na tort zaczerpnęłam z tej strony. Wszystkie słodkości i dekoracje zrobiłam w tej samej tonacji. Wydrukowałam również etykiety do poszczególnych smakołyków, a cześć gotowych (etykiet, nie smakołyków(...)zauważyła :DDDDD Jupi!!!!! Wszystkie pyszności urodzinowe: tort z Elsą i Olafem, babeczki - Góry Lodowe, ciasteczka - Śnieżynki, galaretka z Olafem - Pływający Olaf, budyń z mascarpone - Roztopiony Olaf, galaretki - Kostki Lodu, mini marcheweczki - Nosy Olafa, butelki z wodą - Roztopiony Śnieg oraz popcorn - Płatki Śniegu :) Tort z Elsą. Puszysty, błękitny biszkopt, przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki
Słodko-Słony Świat IlonyDziś przywołuję wspomnienie lata...... Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości, gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na
Wanilia i Kardamonprzez 20-25 minut. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Maliny zagotować, a następnie przetrzeć przez sitko(...)Ostudzić. Malinowe puree partiami dodawać do kremu, mieszając łyżką. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki. Przechowywać w lodówce, wyjąć 30 minut przed podaniem. Smacznego! Porcja jest słuszna, z racji większej liczby gości. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować babeczki z połowy porcji. Bez kremu idealnie nadadzą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem
moj przepis na