tarta - 42848 przepisów (strona:820/2857)

Mielone wieprzowo-drobiowe z wędzonym boczkiem 128

filetów z piersi kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka pszenna (namoczona i odciśnięta) 2 jajka sól, pieprz 1 cebula surowa czosnek świeży (użyłam 2 ząbki) Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia (smalec/olej) Przygotowanie: Wędzony boczek pokroić na kawałki. Świeże mięso wieprzowe i filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i ścięgien, pokroić(...)dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody dla lepszej konsystencji mięsa. Piekarnik nagrzać do 170 0 C. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i obsmażyć je na oleju lub smalcu z obydwu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać

Kocham..lubię..gotuję..
Kotlety z piersi kurczaka 142

Proste, klasyczne kotlety w paprykowej odsłonie ☺️ łatwe i tanie w wykonaniu  Składniki : Piersi kurczaka Jajka Bułka tarta Olej Sól, pieprz, słodka wędzona papryka Piersi kurczaka rozkroilam na pół, rozbiłam. Jajko rozbełtalam z solą i pieprzem. Do bułki tartej dodałam paprykę wędzoną. Panierowalam w jajku i bułce, smazylam na oleju.  Podałam z ziemniakami i kapustą

Kulinarne blogowanie
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami 140

Fajna przekąska na różne okazje.  Składniki: 1 ciasto francuskie ( u mnie xxl) 20-30 dag pieczarek 1/2 cebuli kilka pomidorków koktajlowych tarty żółty ser sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz: Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekać. 2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i całość(...)pieprzem. 3. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki na muffinki. Na każdą porcję wyłożyć trochę farszu pieczarkowego, na to połówki pomidorków koktajlowych i całość lekko posypać tartym żółtym serem. 4. Zapiec w 180st.C przez około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 171

gramów mięsa mielonego 3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej 4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej sól pieprz jarzynka(opcjonalnie) duży ząbek czosnku majeranek 1 łyżka bułki tartej około 100 ml. zimnej wody Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić

Andzia Pichci
Makaron z sosem maślanym i ricottą 115

pieczarkami – makaron z szynką Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 200-250 g makaronu (cienkie spaghetti lub inny) – 100 g masła – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżki bułki tartej – 2 łyżki kaparów – 1 cytryna – 1 łyżka świeżych listków tymianku – 2-3 łyżki serka ricotta – 1/2 łyżeczki płatków chilli – 1/3 szklanki listków świeżej bazylii(...)smaż ją 1-2 minuty aż odda soki do masła i nieco się zrumieni. Wyjmij plasterki cytryny i odłóż, możesz je wykorzystać do dekoracji dania. Do masła dodaj bułkę tartą i sporą szczyptę soli. Podsmażaj 2 minuty po czym dodaj czosnek, chilli, kapary i posiekany tymianek. Wszystko podsmażaj 2-3 minuty aż bułka będzie rumiana ale czosnek jeszcze

nietylkopasta.pl
Mielone z cebulką w sosie myśliwskim 154

Sól ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        1 łyżeczka majeranku ·        3 łyżki bułki tartej ·        3 łyżki śmietany 12 % ·        Olej do smażenia ·        5 cebul dużych(...)opakowanie sosu w proszku myśliwskiego Sposób przygotowania: 1.    Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawimy solą, papryką, majerankiem. Następnie wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. 2.      Z masy mięsne robimy kulki, rozpłaszczamy je dłonią i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 3.    Cebule

Kulinarna Chwila
Pulpety z tołpygi w sosie pomidorowym 142

oleju rzepakowego   1 łyżka masła   3 jajka   5 łyżek posiekanej natki pietruszki   2 szczypty gałki muszkatołowej   3 szczypty pieprzu ziołowego   3 łyżki bułki tartej   1/2 łyżeczki soli          Przygotowanie:     Tołpygę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Usunąłem skórę. Pokroiłem na mniejsze kawałki. Mięso zmieliłem(...)sitko). Szalotkę obrałem, pokroiłem w plastry i przesmażyłem na oleju z masłem. Przesmażoną cebulę przemieliłem przez maszynkę. Wyrobiłem masę z ryby i cebuli, dodałem natkę pietruszki, jajka i bułkę tartą. Doprawiłem solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Uformowałem małe klopsiki i ugotowałem je w osolonej wodzie (gotować do wypłynięcia pulpetów). Olej, wodę, keczup, cukier, koncentrat, ocet, ziele, liść

R'n'G Kitchen
Klopsiki w sosie koperkowym z kaparami 114

obiadowy czyli ryż jaśminowy, soczewica czerwona i kasza gryczana biała. Przepis na około 22 sztuki SKŁADNIKI: 660g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki suszonej włoszczyzny 1l. wody 6 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego kopru 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 150g śmietany(...)kaparów 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, sol, pieprz. Całość wyrabiamy. 2. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela. 3. Z mięsa formujemy klopsiki, które wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy przez około 30 minut. 4. Z wywaru wyławiamy klopsy. Przecedzamy wywar przez

Dziś Ja gotuje
Zupa pomidorowa z klopsami 126

mięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad! Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej. Składniki : 500 g mięsa mielonego, pęczek koperku, cebula, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, łyżka masła, bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki 40 g przecieru pomidorowego, pomidory krojone w puszce Przygotowanie: Cebulę kroimy w małą(...)kostkę, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, łyżeczką soli oraz pieprzem, zagniatamy. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy patelnię wraz z masłem, Wrzucamy mięsne kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły. Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy

Lena Gotuje
Domowe nuggetsy z kurczaka 889

każdej chwili szybko, z użyciem tylko kilku składników i o wiele zdrowiej można przyrządzić je w domu :) Składniki: - ok. kilograma mięsa z piersi kurczaka lub polędwiczek - trzy jajka - bułka tarta - sól, pieprz - olej do smażenia Jeśli ktoś liczył na długi opis przyrządzania bardzo się zawiedzie, gdyż jest to jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie można sobie wyobrazić :) Kurczaka kroimy(...)cała filozofia. Ja do jajek dodaję sól i pieprz, ale równie dobrze można mięso przyprawić jeszcze przed wrzuceniem kawałków do jajka. W wersji nieekonomicznej dla urozmaicenia to bułki tartej można dodać trochę parmezanu. Mówiłam, że będzie łatwo i szybko? Pozostała nam już tylko obróbka termiczna, opcje zaś są trzy - frytkownica, patelnia lub piekarnik. W pierwszej i drugiej smażymy kurczaka

Kulinarne zapędy Kokosa
Strudel jabłkowy 148

Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold) 10 dkg masła bez soli 5 dkg bułki tartej 1 pełna łyżeczka cynamonu 5 dkg cukru kryształu 25 dkg ciasta filo (phyllo) 1 łyżka octu jabłkowego cukier puder do posypania Jak zrobić strudel jabłkowy. Do garnka włożyć(...)masła wraz z bułką tartą. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, po czym dodać cukier, cynamon, ocet i obrane jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć przez 4-5 minut i kiedy gotowe wystudzić. 7 dkg masła rozpuścić. Roztopionym masłem posmarować każdy płat ciasta filo, zostawiając nieco masła do posmarowania góry strudla. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, wyłożyć

MeCooks
Tradycyjne kotlety mielone 162

każdy potrafi przyrządzić, a zapewniam, że jest to naprawdę proste :) Składniki (na ok. 12 kotletów):   - kilogram mięsa mielonego - dwie duże cebule - dwa jajka - dwie bułki kajzerki - bułka tarta  - olej do smażenia - sól, pieprz Używamy albo mięsa wieprzowo-wołowego, albo wieprzowego, najlepiej z łopatki. Drobiowe raczej nie będzie się nadawało, gdyż jest za suche(...)poeksperymentować, gdyż wspaniale smakują one również w wersji nadziewanej, z serem, pieczarkami, papryką lub czymkolwiek zechcecie :) Dziś jednak skupiamy się na tradycji, więc po prostu obtaczamy je w bułce tartej.  Pozostaje jedynie rozgrzać olej na patelni i smażyć :) Gotowe kotlety zgodnie z tradycją podajemy z ziemniakami i buraczkami.  Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z cukinią i jajkiem 145

minut Ilość porcji:  2 Składniki: – 150 g makaronu chow mein lub makaronu do ramenu – 4-5 łyżek masła – 1 średnia cukinia – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka tartego imbiru – 3-4 łyżki sosu sojowego (najlepiej z obniżoną zawartością soli) – 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo – 1/3 szklanki listków świeżej bazylii – sezam(...)domu odpowiedniego sprzętu zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach lub pokrój nożem w bardzo cienkie zapałki. Na patelni rozpuść masło. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir, cukinię i sos sojowy. Wszystko wymieszaj, chwilę podsmażaj po czym dodaj ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj, przekładaj od razu na talerze, posypuj sezamem, świeżymi listkami bazylii, na każdym

nietylkopasta.pl
gołąbki w sosie pomidorowym 148

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!   składniki:   1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego   300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam(...)głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu.  Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i  pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.  Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek

babka w formie
Spaghetti al ragu na szybko 187

marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Wlej sos pomidorowy(...)sosu, podlej wodą z gotowania. Gotuj na wolnym ogniu z minutę, mieszając cały czas, tak by makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Wyłóż spaghetti al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Spaghetti al ragu na szybko pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania