domowe nie smakuje najlepiej? Makaron można jeść na ciepło, a także spakować jako lunch do pracy. Składniki: 3 szklanki liści bazylii 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki tartego parmezanu 2-3 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni 0,5 szklanki oliwy z oliwek szczypta soli makaron farfalle mix sałat, garść pomidorków koktajlowych Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi(...)przepis Liście bazylii dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie umieść w misie blendera. Dodaj obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i tarty parmezan, po czym całość zblenduj na jednolita masę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu , następnie odcedź i ponownie umieść w garnku. Wymieszaj dokładnie z pesto tak, by cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny namoczone przez 10 minut w cieplej wodzie 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko mały pęczek natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia kawałki cytryny do podania Przygotowanie: W dużej misce wyrobić mięso mielone z cebulą startą na tarce(...)grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz cynamonem. Dodać orzeszki pinii, żurawinę, słodką paprykę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie, lekko podłużne kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez około 10 minut, obracając je co jakiś czas, aby były równo usmażone
Codzienne Gotowaniełyżki oliwy z oliwek – 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę – 2 ząbki czosnku – pół łyżeczki chilli – pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż te warzywa w głębokiej patelni lub woku na łyżce oliwy. Powinny się zeszklić. Przełóż podsmażone warzywa do miski(...)robisz gnocchi ugotuj je odrobinę krócej, rozłóż ugotowane na blacie aż wystygną i przeschną. Dopiero wtedy dodawaj gnocchi do sosu aby jeszcze chwilę się z nim gotowały. Potrawę posyp tartym parmezanem, listkami świeżej bazylii. Podawaj! Smacznego! Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
nietylkopasta.pldelikatne pulpeciki. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, do którego pasuje ryż albo makaron. Składniki: * około 400 g mięsa mielonego z indyka * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 700 g passaty pomidorowej * 1 nie duża cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju Wykonanie: W misce umieścić mięso mielone, wbić jajko, dodać(...)bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mięso wyrobić dobrze, najlepiej dłonią. Łyżka nabierać porcje mięsa, formować niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobine oleju. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Kolejno wlać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego
Zrób to smacznieNadzienie: 1 podwójna pierś z kurczaka lub filet z indyka 1 opakowanie warzyw mrożonych "po chińsku" ok 15 dag żółtego sera olej , sól, pieprz, Vegeta Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby, dla odpowiedniej konsystencji dodać trochę mąki lub dolać trochę wody. Ciasto(...)przyprawami. Przesmażone warzywa z mięsem przestudzić. Usmażyć naleśniki. Do przestudzonego farszu dodać starty ser, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć krokiety, po czym panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor
Praktyczna plmakaron al ragu z sosem na bazie kalafiora i grzybów . Składniki: 250 g mielonego mięsa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano Siekana zielenina: bazylia, pietruszka, rukola Tarty parmezan do posypania 1 łyżka oliwy lub oleju Makaron spaghetti lub dowolny Sos pomidorowy 450 ml sosu pomidorowego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła Przygotowanie: Krok(...)odcedź. Przełóż go do sosu mięsnego, wymieszaj, wlej wodę spod makaronu i mieszaj całość szczypcami tak, żeby makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Rozłóż makaron al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem i zieleniną. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sos al ragu – prosty przepis na skróty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzlepiej. Zapiekankę dodatkowo podałam polaną ketchupem – co zrobiłam już po skończonych zdjęciach;) W przepisie podaję, by mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na zapiekance. Ja miałam tym razem tartą mozzarellę – ona też się nadaje, jedynie całość ciut inaczej wygląda;) 500 g makaronu penne 1 cebula 3 ząbki czosnku szczypta chilli w proszku 500 g mielonego mięsa(...)smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sos mięsno-pomidorowy mieszamy z ricottą oraz odcedzonym makaronem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Mozzarellę kroimy na plasterki. Rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy tartym parmezanem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut (aż do zapieczenia się sera
Smaki Na Talerzuuwielbia. Jeśli nie mam czasu na tradycyjne pierogi, kluski leniwe są idealnym i szybszym rozwiązaniem. Zazwyczaj podaję je z podsmażoną na maśle cebulką, czasem także z dodatkiem podsmażonej bułki tartej. Oba warianty są bardzo dobre. A Wy, z czym podajecie leniwe? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na kluski leniwe w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że posmakują(...)kluseczki. Gotowe leniwe wrzucać na gotującą się wodę i gotować ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki podawać z podsmażoną na maśle cebulką lub podsmażoną bułką tartą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kluski Leniwe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plklopsiki które uwielbiają do tego z sosem pomidorowym zasiądą z apetytem do stołu. pulpety: 300 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz natka pietruszki mąka pszenna sos: 1 kawałek por biała część 300 ml sosu pomidorowego tortellini olej rzepakowy Pulpety: Filet z łososia, cebulę i czosnek mielę maszynką(...)mięsa. Dodaję sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i wyrabiam masę. Formuję nieduże pulpety które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaję sól, liść laurowy, ziele angielskie do wody. Wkładam pulpety i gotuję około 7 minut na wolnym ogniu. Pulpety wykładam na talerz. Na patelni przesmażam olej, dodaję pokrojony por i przesmażam, dodaję
wesoła kuchniadrobno i podobnie postępuję z resztą składników na farsz. W tym przepisie znajdziecie białą kapustę, cebulę i pieczarki. Przeważnie panieruję krokiety w tarce bułce. Zdarza mi się, że zamiast tartej bułki używam mąki migdałowej wymieszanej z błonnikiem . Do krokietów smażę cienkie naleśniki. Przeznaczam jeden naleśnik na jednego krokieta. Nie żałuję nadzienia, a krokiety smażę na prawdziwym maśle. Lubicie krokiety(...)mięsa z pieczonego indyka 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula sól i czarny pieprz do smaku ciasto na naleśniki z tego przepisu masło do smażenia tarta bułka i 2 jajka do panierowania, opcjonalnie mąka migdałowa Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 łyżka sojowego sosu 300 ml śmietanki
codojedzeniacebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki ostrej ½ łyżeczki cynamonu 1 jajko bułka tarta (około 3 łyżek) olej sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju. Dodajemy przyprawy(...)kumin, cynamon i paprykę. Smażymy około 5 minut. Na suchej patelni prażymy słoneczniki i sezam. Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp.180 st.C. Można też usmażyć je na patelni
Smakowity Blog Kulinarnylodówce kilka otwartych konfitur, marmolad i powideł. Rozwiązanie tego “problemu” pojawiło się szybko, gdy przypadkiem zobaczyłam ten filmik –>KLIK . Postanowiłam wykorzystać ten pomysł i przygotowałam tartę z mojego ulubionego przepisu na kruche ciasteczka. Deser wyszedł przepyszny, a w dodatku jest łatwy w wykonaniu i bardzo efektowny. Polecam :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki(...)krążki o średnicy około 4-5 cm. Każdy z nich smarujemy białkiem, po czym na środek nakładamy łyżeczkę konfitury. Zlepiamy brzegi, tworząc łódeczki i układamy je w formie na tartę o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego :) Artykuł Tarta z kruchych ciasteczek z dżemem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSkładniki na ciasto pizzę 2 szklanki (ok. 300g) mąki 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 20g drożdży 2 łyżki oliwy Dodatki słoiczek koncentratu pomidorowego 100g salami w plastrach 200g tartej mozzarelli odrobina suszonego oregano Sprawdź przepis na SOS CZOSNKOWY Mini pizzerinki – przepis Zaczyna od przygotowania zaczynu z drożdży. Do szklanki dodajemy drożdże, mąkę i 3-4 łyżki ciepłej(...)Ciasto na pizzę zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na duży prostokąt. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy salami i całość posypujemy tartą mozzarellą. Ciasto z dodatkami rolujemy kroimy w ok. 2 cm plastry. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 st. C. Mini pizzerinki podajemy z domowym, jogurtowem sosem czosnkowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: – 2 średnie pstrągi, patroszone i wyczyszczone z łusek – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól i pieprz – pół szklanki migdałów w plasterkach – pół szklanki bułki tartej – 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – skórka i sok z połowy cytryny – 1 jajko Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Rybę(...)umyj i osusz. Przygotuj duże naczynie do zapiekania lub blaszkę. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub nasmarować olejem. Migdały niedbale posiekaj, wrzuć do miseczki, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, startą skórkę z połowy cytryny i sok z tej połówki, spore szczypty soli oraz pieprzu. W drugiej miseczce rozkłóć jajko
nietylkopasta.plmargaryny lub masła 20 g drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na masę orzechową: 6 jajek 250 g cukru kryształu 300 g mielonych orzechów 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką aż drożdże zamienią się w płyn. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy(...)krótko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zacznie robić się gęsta. Dodajemy do niej zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie. Na brytfankę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę orzechową i przykrywamy ją drugą
Trzeci talerz