tarta - 42848 przepisów (strona:808/2857)

Frykadelki w sosie pieczarkowym 178

kluskami lub kaszą, z dodatkiem ulubionej surówki. Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 2 cebule (jedna do farszu, druga do sosu) 10 dkg boczku wędzonego 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki pół pęczka zielonej(...)sojowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 2 łyżki słodkiej śmietanki       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, jedną cebule oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki

Blog z Apetytem
Tortellini ze szparagami 106

wędzonego boczku – 50 g sera gorgonzola lub podobnego sera pleśniowego – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – 100 ml śmietany 18% – 100 ml wody lub białego wytrawnego wina – tarty parmezan – świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Ze szparagów odłam twarde końcówki. Odkrój czubki a następnie pokrój resztę szparagów dość drobno. Na patelni podsmaż pokrojony na małe kawałki wędzony boczek(...)mniejszej ilości płynu. Na minutę przed końcem podgrzewania dodaj czubki szparagów, niech podgrzeją się lekko z resztą. Są dużo delikatniejsze niż dalsza część łodyżki. Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu. Smacznego! Artykuł Tortellini ze szparagami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Kanapka z grillowaną koftą 117

pieprz  szczypta kminu rzymskiego  1 łyżeczka majeranku lub oregano płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej 1 mały pęczek zielonej pietruszki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej pół szklanki wody lub bulionu 7 patyczków do szaszłyków 7 podłużnych bułek np. do hot-dogów surówka z młodej kapusty. Tzatziki lub ajvar albo inne ulubione sosy Do mięsa dodajemy(...)wszystkie przyprawy, bułkę tartą wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie z mięsa formujemy podłużne nie zbyt grube klopsy nadziewamy na patyczki i smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Bułki opiekamy na grillu, przecinamy wzdłuż nie przecinając ich do końca

Andzia Pichci
Klopsiki Pankracego 145

sól ·        1 łyżka majeranku ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        2 łyżki bułki tartej ·        2 łyżki śmietany 12 % Składniki pozostałe: ·        1 cebula ·        1 kg pieczarek(...)łyżka maki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy czosnek, majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2.    Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki

Kulinarna Chwila
Pasztet z mięsa z rosołu 945

marchewki z rosołu 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ok 200 g wątróbki drobiowej 2 jajka 1 kajzerka ( albo 4 łyżki mąki tartej) sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Mięso oddzielić od kości. Wątróbki oczyścić z z błon. Kajzerkę namoczyć i odcisnąć.   Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i olej, podsmażyć cebulę na rumiano(...)cebule, odsączoną kajzerkę, marchewkę zmielić maszynką albo zmiksować w mikserze kuchennym, dodać jajka, obficie posolić i popieprzyć, dodać gałkę i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, posypać wierzch bułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 60-70 minut

Smaczny zeszyt
Bułki keto. Keto pieczywo 180

pokojowej 6 dużych jaja 180 gram mielonym migdałów 20 gram łusek babki jajowatej 50 gram siemienia lnianego złotego 50 gram mielonego siemienia lnianego 250 gram serka mascarpone 150 gram tartej mozzarelli ( kupiłam gotową tartą - następnym razem kupię kostkę sera aby zetrzeć na mniejszych oczkach)) 1 łyżeczka soli 2 łyzeczki proszku do pieczenia mak do posypania wierzchu Suche

AZgotuj!
Kotlety Wołowe w Sosie Śmietanowo-Pieczarkowym 131

kotlecików wołowych w sosie śmietanowo-pieczarkowym w swoim domu.  PRZEPIS NA KOTLETY WOŁOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM Składniki 500 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka musztardy cebula Sos: 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę(...)mięsa wołowego dodajemy cebule, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Z gotowego mięsa formujemy małe kuleczki, delikatnie je spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kotlety z obu stron. Sos Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Do uduszonej cebuli dodać pieczarki, dusić

Przepiski.pl
Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 186

oliwy – 2 ząbki czosnku – 100 ml śmietany 18% – 100 ml wody lub białego wytrawnego wina – 2 garści świeżych liści szpinaku – 10 suszonych pomidorów z zalewy – tarty parmezan – świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Posiekaj drobno czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i go zeszklij. Jak się zeszkli dodaj gorgonzolę, śmietanę i wodę lub wino(...)koniec dodaj do tortellini suszone pomidory i szpinak. Podgrzewaj dosłownie chwilę do czasu aż szpinak „zwiędnie”, wszystko wymieszaj i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i zjadaj od razu. Smacznego! Artykuł Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Kurczak w panierce z sezamu. 133

zaskakującym połączeniu. Warto wypróbować tę wersję. KURCZAK W SEZAMIE. Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża szczypta ulubionej przyprawy do kurczaka 1/3 szkl. sezamu 1/2 szkl. mleka 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu olej lub oliwa do smażenia. Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, posypujemy przyprawami. Przygotowujemy dwie miseczki: do jednej wlewamy mleko i możemy(...)jeszcze dodać przyprawy do kurczaka, aby ściślej przyległa, jeśli nie stało się tak wcześniej. Do drugiej miseczki wsypujemy sezam i bułkę tartą, mieszamy. Każdy kawałek kurczaka maczamy w mleku i obtaczamy w mieszance bułki i sezamu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, mięso smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie złocisty. Po usmażeniu

sierotka maRysia w kuchni
Kotlet drobiowe z kaszą jaglaną i cukinią 121

surowa 200 g Mięso mielone drobiowe 400 g Cukinia średnia ok 400 g Bułka kajzerka czerstwa Mleko szklanka Jajko  Cebula mała Czosnek ząbek Sól Pieprz + jajko i bułka tarta do obtaczania Przygotowanie: Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do namoczenia na ok. 10-15 minut. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją(...)doprawić sporą ilością soli oraz pieprzu. Masa nie wychodzi dość zwarta. Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi . Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk. Gotowe obtoczyć delikatnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie

Kulinarne przygody
NUGGETSY Z GOTOWANYCH ĆWIARTEK KURCZAKA 121

opanierowane i podsmażone w ten sposób kawałki kurczaka wyszły rewelacyjnie! 😍    Składniki: 2-3 ugotowane ćwiartki kurczaka słodka i ostra papryka pieprz sól 2-3 roztrzepane jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia (ew.olej)  Wykonanie: Z ugotowanych ćwiartek kurczaka (starajmy się, aby mięso było leciuteńko twarde, ponieważ nie będzie się rozpadało i  łatwiej będzie(...)kroić) wyjmujemy kości i ewentualne chrząstki. Kroimy na kawałki. Każdy kawałek posypujemy pieprzem i obiema paprykami. Maczamy w rozkłóconym, lekko osolonym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zezłocenia najlepiej na klarowanym maśle

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z sosem pieczarkowym 104

ząbki czosnku 4 łyżki śmietanki 30 % sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, vegeta natur 1 łyżka masła klarowanego Do podania: makaron spaghetti – 300 g świeżo posiekany koperek lub natka tarty żółty ser, parmezan, grana padano, bursztyn PRZYGOTOWANIE: Pieczarki dobrze umyj i pokrój w plasterki lub większą kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj (czosnek można przecisnąć przez praskę(...)opakowaniu lub 2 minuty krócej, wtedy wrzucisz go do sosu pieczarkowego. Wtedy podasz od razu wymieszany sos z makaronem. Na talerzu układam ugotowany makaron, polewam sosem pieczarkowym. Danie posyp tartym serem, parmezanem, grana padano oraz udekoruj natką, koperkiem. Smacznego. Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Leniwe paluchy z natką pietruszki 111

Leniwe paluchy to od dziecka moja ulubiona potrawa. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:) Zawsze jadłam je obtoczone w bułce tartej i oczywiście bez natki pietruszki – takie klasyczne. Jednak postanowiłam nieco zmodyfikować ten przepis dodając trochę koloru zielonego i ominąć zasmażaną bułkę tartą – i z radością stwierdzam

KuchniaWeDwoje.pl
Krokiety z jajkiem 112

łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i upiec 12 naleśników. Farsz jajeczny: Jajka ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)jajek. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zawinąć. Panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony. Krok po kroku: 1. Upiec naleśniki 2. Ugotować jajka   3. Namoczyć bułkę i wycisnąć z nadmiaru wody 4. Wymieszać wszystkie składniki

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania