tarta - 42848 przepisów (strona:802/2857)

Szarlotka z borówkami na półkruchym cieście 118

kostki masła - miękkiego 1/2 opakowania cukru waniliowego 3 jabłka 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka galaretki w proszku - u mnie winogronowa 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukry  i ubijamy trzepaczką lub widelcem, do lekkiego spienienia. Do spienionych jajek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,  dodajemy śmietanę(...)dzielimy na pół.  Jedną częścią wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy,   na grubość około 1,5 cm.  Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię , nastepnie posypujemy bułką tartą. Przygotowane jabłka odciskamy z soku i wykładamy na ciasto.  Posypujemy borówkami i pokrywamy drugą połową ciasta.  Najprostszą metodą jest odcinanie plastrów grubości około

Kronika Piekarnika
Kulki ziemniaczane 140

ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu) 1 cebula 1 jajko 100 g żółtego sera (drobno startego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia (minimum 1 l) Cebulę obrać, pokroić na kosteczkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Ugotowane w osolonej wodzie i całkowicie(...)pieprzem i ponownie zagnieść całość. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich równe kuleczki, o wadze około 30 g. Następnie każdą kulkę obtoczyć dokładnie w bułce tartej i wrzucać na dobrze rozgrzany olej. Najlepiej smażyć kulki we frytownicy, ale jeżeli jej nie posiadamy, możemy wykorzystać zwykły garnek z grubym dnem. Smażyć na złoty kolor i wyciągać łyżką

Świat Domowej Kuchni
Japońska panierka panko. Bardzo łatwo samodzielnie przygotujesz ją w domu. PRZEPIS 340

przygotowując ją samodzielnie, sprytnie wykorzystasz czerstwe pieczywo. Można obtoczyć w niej mięso, ryby albo owoce morza, zawsze wychodzi pysznie. Pochodząca z Japonii panko jest znacznie grubsza od zwykłej bułki tartej, dzięki temu panierka wygląda naprawdę apetycznie i jest bardzo chrupiąca. Zazwyczaj używamy jej do obtoczenia różnych przysmaków w azjatyckim stylu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić(...)lekko spłaszcz dłonią, następnie przemieszaj i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyciągnięciu nie przykrywaj, przestudź, następnie używaj do panierowania tak jak zwykłą bułkę tartą. A tak wyglądają krewetki i kalmary smażone w domowej roboty panierce panko: Artykuł Japońska panierka panko. Bardzo łatwo samodzielnie przygotujesz ją w domu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Kruchy placek ze śliwkami i cynamonową polewą 125

Ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g masła 65 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3-4 łyżki bułki tartej Beza cynamonowa: 4 białka 3 łyżki roztopionego masła 190 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte na dużych oczkach(...)nożem. Następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto posypujemy bułką tartą. Rozkładamy wypestkowane i pokrojone śliwki (węgierki, wystarczy przekroić na pół. Ja użyłam dwóch odmian śliwek, i te większe kroiłam na ćwiartki). Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy

Smaki Na Talerzu
Makaron w sosie pomidorowym z pulpetami 122

SKLEP ! Składniki (4 porcje): 500 g. mielonego mięsa z indyka 1 jajko 5 ząbków czosnku 4 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim od Naturalnie Zdrowe 2 łyżki bułki tartej 1 duża cebula 2 puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą (2x400 g.) 3 łyżki oliwy z oliwek 350 g. makaronu spaghetti 4 łyżki startego parmezanu do podania świeża bazylia(...)dekoracji 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Mięso włóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i 2 łyżki przyprawy pomidorowej. Dwa ząbki czosnku zetrzyj drobniutko i dodaj do mięsa. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Z masy lep w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na desce do krojenia. Na dużej patelni rozgrzej

Delicious Place
Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką 112

czosnku ½ czerwonej papryki 4 plastry szynki wędzonej, u mnie szwarcwaldzka mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano lub opcjonalnie ulubione przyprawy 3-4 łyżki tartego sera mozzarella olej rzepakowy, ok. 1 łyżki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę i posypujemy solą. Bakłażany odstawiamy(...)daktylami, na końcu dodajemy natkę pietruszki, posiekany miąższ bakłażana, doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie domowa mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano, dodajemy tarty ser. Farszem wypełniamy połówki bakłażanów. Wierzch farszu możemy dodatkowo posypać serem, blaszkę z bakłażanami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut. Przed podaniem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wege grill – Z czym to się je? 147

słonecznika, groch, szpinak i ogrom suszonych warzyw. Brzmi to zdecydowanie lepiej niż w przypadku “standardowej” kiełbasy, która składa się z pokrojonego lub zmielonego mięsa wymieszanego z bułką tartą, przyprawami i wątpliwej jakości substancjami aromatyzującymi… Wegetariańskie (wegańskie) burgery Na rynku z miesiąca na miesiąc pojawia się coraz więcej propozycji wegetariańskich/wegańskich burgerów. Nierzadko składają się(...)kaszy jaglanej, tartej marchewki, prażonego sezamu, cebulki… Można przyrządzić burgera z kalafiora, soczewicy, zielonego groszku, czerwonej fasoli, ciecierzycy, czy nawet amarantusa. Możesz kupić gotowe danie i po prostu położyć je na grillu, lub skorzystać z wyżej wymienionych inspiracji i przygotować burgera samodzielnie.  Tofu na grilla – słodkie chilli Gotowe danie na grilla, obok którego nie sposób przejść

ProstePesto.pl
Hamburger z sosem z awokado po Portugalsku 128

surowe kiełbaski( u mnie białe surowe) 200 g mielonej wołowiny 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka curry Sos z awokado 2 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1 limonki sól, pipas, sproszkowana słodka papryka 3 zmiażdżone(...)mnie chipsy z batatów bułki do hamburgerów zielona sałata, plastry pomidorów Zdjąć osłonkę z surowych kiełbasek, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, cebulę, pietruszkę, połowę posiekanej papryki, jajko, bułkę tartą. Następnie dodać przyprawy: łyżeczka soli, curry, pieprz( według uznania). Wszystko dokładnie wyrobić ręką, do momentu osiągnięcia gładkiej, kleistej masy. Zwilżonymi rękoma formować hamburgery ( około 4 szt) Kłaść

gotuj ze mną
Kotlety mielone z cukinią i marchewką 142

mięsa mielonego 250 g cukinii 1 duża marchewka 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię(...)Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny. 4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i opanierować w bułce tartej. Obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu po obu stronach. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku przez 10-15 minut

Kuchnia domowa Ani
Patelnia Gondoliera – pulpety z makaronem w sosie pomidorowym 97

porcje): Pulpety: 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) 200 g cukinii (pół średniej sztuki) 2 ząbki czosnku kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra   Sos pomidorowy: 2 szklanki bulionu drobiowego szklanka passaty pomidorowej niewielka cebula ząbek czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra niewielka garść(...)około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cukinię, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Formujemy kotleciki o kształcie mandarynki. Pulpety obsmażamy po 3-4 minuty z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem. Odsączamy

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na kuleczki ziemniaczane 95

formowaniem i smażeniem kulek to tylko niecała godzina czasu. Lista składników do przygotowania kuleczek ziemniaczanych 500 g ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawy: (sól, pieprz) bułka tarta olej Jak przygotować kuleczki ziemniaczane? ugotować ziemniaki i ostudzić je przecisnąć ziemniaki przez praskę dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz doprawić solą i pieprzem wymieszać wszystkie składniki nabrać porcję ziemniaków(...)około 1 łyżka) uformować kulki obtoczyć kulki w bułce tartej rozgrzać olej smażyć na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru odsączyć tłuszcz z kuleczek na ręczniku papierowym Kuleczki ziemniaczane można podawać do obiadu lub jako przekąskę. Jeszcze smaczniejsze są serwowane z różnymi dipami i sosami. Można także nieco inaczej doprawić ziemniaczane kuleczki, np. majerankiem czy oregano. Kuleczki ziemniaczane

ale Pysznie
Polędwiczki w chrupiącym cieście i recenzja Multi Lunch Box NOVEEN 144

jajka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pieprz i sól do smaku (około szczypty) odrobina wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta Dodatkowo: płatki kukurydziane bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Przygotowanie: Polędwiczki z kurczaka obsypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę. W misce mieszamy składniki na ciasto, powinno być ciut gęstsze niż naleśnikowe(...)razie potrzeby dolewamy wody. Do drugiej miski wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, tyle samo bułki tartej i niewielką ilość mąki (np. 3 garście płatków i bułki oraz 2 łyżki mąki). Mieszamy składniki. Chrupiącą panierkę uzupełniamy na bieżąco w zależności od potrzeb. Polędwiczki maczamy w cieście, potem w chrupiącej mieszance i smażymy z obu stron na złoto. Smacznego

Słodkie okruszki
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem 126

beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. szklanki startego żółtego sera (może być mniej) opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem, przygotowanie: Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę i marchewkę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać koncentrat, smażyć(...)rzadki, zgęstnieje w piekarniku, ale jeśli wolicie, możecie zagęścić go startym serem). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wylać na warstwę mięsną. Posypać pozostałym serem i bułka tartą. Zapiekać około 15-20 minut do zarumienienia wierzchu i rozpuszczenia sera (jeśli makaron nie był ciepły przed dodaniem go do naczynia, można zapiekać trochę dłużej, aby całość równomiernie

Lekcje w kuchni
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE. WIEPRZOWE.NAJLEPSZE 143

łopatka lub szynka) 2 jajka 1 kajzerka 1 szkl bulionu/ew. mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek 2 cebule 50 ml zimnej wody łyżka masła (do podsmażenia cebuli) bułka tarta (do obtoczenia kotletów) olej lub smalec (do smażenia) Wykonanie: Rozpoczynamy od namoczenia bułki w bulionie lub mleku. Następnie kroimy cebulę, która podsmażamy na maśle, do uzyskania złotego koloru(...)majeranek, jajka i zimną wodę. Dokładnie wyrabiamy masę rękoma kilka minut. Nie może być mocno ścisła, bo kotlety będą twarde. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Walijskie Pichcenie
smaczna zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym... 139

odcedzeniu wsypać do miski, dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Brytfannę wysmarować masłem, obsypać 1 szklanką tartej bułki. Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę, liście, farsz kiszoną kapustę, liście. Na wierzch kapusty położyć plastry masła, posypać tartą bułką. Piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania