łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Wykonanie Przygotujmy pesto! Bazylię i orzechy umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy(...)wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem. Artykuł SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaświeżych listków bazylii – 1/4 szklanki listków natki pietruszki lub kolendry – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól i świeżo mielony pieprz – tarty parmezan PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zachowaj do sosu. Do blendera dodaj miękkie(...)jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku dania, możesz do sosu dodać jeszcze nieco papryczki chilli, świeżej lub suszonej. Do gorącego makaronu dodaj przygotowany sos i dokładnie wymieszaj. Całość posyp tartym parmezanem lub innym dojrzewającym serem, ozdób listkami bazylii i podawaj. Smacznego! Artykuł Makaron z awokado pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plzapiekane z parmezanem PIECZONE SZPARAGI Z MOZZARELLĄ Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów – 2 łyżki masła – 1 ząbek czosnku – pół szklanki tartego sera mozzarella – 8-12 pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – świeże listki bazylii do podania Przygotowanie : SZPARAGI: Szparagi umyj, odetnij lub odłam końcówki. Rozpuść masło i dodaj(...)przeciśnięty przez praskę oraz nieco soli i pieprzu. Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce i nasmaruj przygotowanym masłem. Najlepiej wykorzystaj do tego pędzel kuchenny. Szparagi posyp tartą mozzarellą oraz przekrojonymi na 2 lub 3 części pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dopraw jeszcze całość solą i pieprzem. Szparagi wstaw do piekarnika rozgrzanego
nietylkopasta.plserka homogenizowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: ok. 4szkl. mrożonych jagód 2 małe kisiele ekspresowe z cukrem o smaku owoców leśnych 2 łyżki cukru Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier kryształ. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie dodałam żółtka (białka można(...)stopni. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam nadzienie. Jagody bez rozmrażania przełożyłam do miski i wymieszałam z cukrem i kisielami w proszku. Podpieczony spod posypałam równomiernie bułką tartą i rozłożyłam owoce. Na wierzch starłam drugą część ciasta schłodzoną w zamrażalce. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam je jeszcze ok. 50 minut w temp. 175 stopni
Waniliowe Improwizacjeliściach 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki masła 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu(...)mąkę. Całość doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego owalne kotleciki. Krokiety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł
Smakowite DaniaPrzygotowanie : 20 minut Ilość tostów : 4 Składniki: – 4 kromki pieczywa tostowego lub innego domowego pieczywa – kilka łyżek passaty pomidorowej – przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka – pół szklanki tartego sera mozzarella (może być odrobinę więcej) – małe salami lub chorizo Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Przygotuj pieczywo i posmaruj je passatą pomidorową. Po posmarowaniu dopraw solą(...)pieprzem, oregano i jeśli lubisz bardziej pikantne dania to dodatkowo ostrą papryką lub chilli. Na tak przygotowanych tostach połóż tarty ser mozzarella i salami lub chorizo. Tosty połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 10 minut lub do momentu kiedy ser się rozpuści, a tosty będą chrupiące. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko
nietylkopasta.plPanierowana kalarepa to świetny sposób na podanie tego warzywa w nieco innej odsłonie. Prosto i pysznie i to lubimy najbardziej :) 1 duża kalarepa 2 łyżki bułki tartej 1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych 1 jajko około 4 łyżki mleka Kalarepę obrać cienko ze skórki i pokroić na półcentymetrowe krążki. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. Krążki(...)momentu ponownego zawrzenia. Po tym czasie kalarepę wyciągnąć odsączyć z wody i przestudzić. W misce rozbełtać jajko z mlekiem, w osobnej misce wymieszać zmielone płatki kukurydziane z bulką tartą. Panierujemy dwa razy za każdym razem mocno dociskając panierkę. Smażymy jak tradycyjne kotlety schabowe. Smacznego :) Polecam inne dania z kalarepą w roli głównej👇👇👇 Zupa z kalarepy
Andzia PichciKrem kokosowy: 250 ml kokosowej śmietanki 22% 200 ml śmietany kremówki 10 dag serka mascarpone 10 dag białej czekolady Dodatkowo: 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania 3 łyżki tartej gorzkiej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu kokosowego: Dzień wcześniej przed przygotowaniem ciasta (ja zawszę robię wieczorem) w rondelku połączyć kremówkę ze śmietanką(...)ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować miękką masę krówkową, można ją lekko podgrzać, będzie się lepiej smarować, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć krem budyniowy, przykryć herbatnikami i wyłożyć krem kokosowy. Posypać tartą czekoladą i wiórkami. Chłodzić całą noc w lodówce
Wanilia i Kardamonprosty obiad dla całej rodziny, świetnie smakuje z makaronem (zwłaszcza jeśli wymieszacie go z sosem). Bardzo polecam, smacznego :) Kotlety drobiowe po włosku, składniki: pierś z kurczaka 500 g, bułka tarta do panierowania, 1-2 jajka, kulka mozzarelli, puszka pomidorów (400g), ok. 1/3 szklanki wody, cebula, 2 ząbki czosnku, opcjonalnie garść oliwek, sól, pieprz, oregano, szczypta cukru, świeża bazylia(...)Kotlety drobiowe po włosku, przygotowanie: Piersi przekroić na kotleciki, rozbić, doprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej. Mięso smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Przygotować sos: zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i krótko razem smażyć. Dodać pomidory (najlepiej je uprzednio zmiksować), wodę, doprawić
Lekcje w kuchniwyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej(...)piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy bułkę tartą, mąkę, orzechy oraz proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkęwyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Beza kokosowa: 5 białek 1 szklanka cukru 20 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy
Cynamonowe szczęściesoczyste i smaczne, a oto przepis na nie: Składniki i wykonanie soczystych kotletów do hamburgerów. 1/2 piersi kurczaka naturalna przyprawa do kurczaka bez chemii 1 jajko łyżka majonezu bułka tarta Pierś kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kroję na 4 cienkie kotlety. Wkładam do woreczka foliowego i lekko rozbijam tłuczkiem każdy kawałek. Po wyjęciu z woreczka, obsypuję(...)jajko i łyżkę majonezu, aż powstanie gęsty sos. W sosie tym umieszczam pierś kurczaka i marynuję około 1 godziny . Następnie pierś wyjmuję z marynaty i obtaczam także w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym smalcu po 4 minuty z każdej strony. Pierś kurczaka z piekarnika Gotowe kotlety wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Składniki i wykonanie farszu
Ania gotujemakaronu penne 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 pęczka szparagów 100 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżka śmietany 18% tarty parmezan (opcjonalnie) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubioną przyprawą i wymieszać. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć przez około 5 minut. Umyć szparagi, odłamać twarde(...)makaron. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać łyżkę śmietany i wszystko wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i pomidorkami koktajlowymi
Healthy food explorerodmiennej wersji. Alternatywa dla klasycznych kotletów drobiowych podawanych na co dzień. 2 porcje 2 filety z kurczaka każdy tak po około 120 g panierka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren pestek dyni dodatkowo 1 jajko mąka pszenna do panierowania przyprawa do kurczaka masło klarowane do smażenia Filety(...)rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy. Do miski wsypujemy bułkę tartą i wszystkie ziarna, mieszamy. Przygotowane wcześniej kotlety drobiowe panierujemy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i panierce z ziarnami.( Mocno dociskamy panierkę aby ziarna nie odpadały podczas smażenia). Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru
Andzia Pichcikurczaka 150 g surowego boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 1 duży ząbek czosnku 330 g śmietanki 30% 1 żółtko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek(...)mieszając do zrumienienia. Mięso wykładamy z patelni do innego naczynia a w jego miejsce wlewamy śmietankę, dodajemy żółtko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Energicznie mieszamy. Następnie do sosu dodajemy tarty ser i znów dokładnie mieszamy. Do sosu wrzucamy usmażonego kurczaka wraz z boczkiem, pokrojone szparagi oraz makaron. Dodajemy zachowaną wodę z gotowania makaronu oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko
Qchnia po prostucebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta chili sól pieprz Panierka: 3 duże jajka bułka tarta szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy(...)ewentualnie sól i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć krokiety. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z solą. Krokiety obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ze wszystkich stron). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan → Orientalne paszteciki
Oryginalny smak