Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki otulone boczkiem – składniki: 10 dużych pieczarek 1 jajo ugotowane na twardo łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżki bułki tartej pół płaskiej łyżki masła 10 plasterków boczku wędzonego surowego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki otulone boczkiem – wykonanie: Z pieczarek wydrążyć nóżki. Same kapelusze chwilę(...)drobno posiekać. Jajko zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię posiekane nóżki i jajko i podsmażyć. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dodać masło i bułkę tartą i jeszcze chwilę smażyć. Każdy kapelusz napełnić farszem. Następnie każdy kapelusz owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Przygotowane pieczarki piec w piekarniku 180.st.C z funkcją góra – dół
Olcia gotuje!serka mascarpone 20 dkg masy krówkowej o smaku adwokat + 2 łyżki 300 ml śmietanki kremówki (36%) 14 gr żelatyny w proszku 80 ml wody 15 biszkoptów ladyfingers 5 dkg tartej czekolady mlecznej Jak zrobić torcik borówkowy bez pieczenia. Do miseczki wsypać żelatynę, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odrobinę podgrzać, wymieszać i odstawić do wystygnięcia(...)biszkoptów ladyfingers, które pokryć 2 łyżkami masy krówkowej. Kolejno, wylać połowę tężejącego kremu, na którym ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Biszkopty pokryć pozostałym kremem. Górę torciku udekorować borówkami i posypać tartą czekoladą. Tak przygotowany torcik owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Torcik bez pieczenia Warto wiedzieć robiąc torcik borówkowy bez pieczenia. Torcik przygotowałam
MeCooksSzybka surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu . Tę surówkę z białej kapusty zrobisz w 10 minut, wliczając krojenie i tarcie składników. Ja najbardziej lubię przyrządzać tę surówkę z młodej jeszcze kapusty. Młoda kapusta ma świeży smak, szybciej miękkie pod wpływem soli i kroi się zdecydowanie łatwiej, niż kapusta która już trochę leżakowała. Do zrobienia surówki z kapusty(...)sól i wymieszać. W trakcie mieszania, kapustę lekko zgniatać w dłoniach, pozwoli to kapuście szybciej połączyć się z solą i dzięki temu zmięknąć. Do tak przygotowanej kapusty dodać drobno tartą marchew, pokrojony koperek, pieprz, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej. Wymieszać. Gotową surówkę przed podaniem można schłodzić w lodówce. Surówka z kapusty Warto wiedzieć robiąc szybką surówkę
MeCooksCebula · 1 łyżka przyprawy Gyros · Sól · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12% · 1 jajko Składniki dodatkowe: · 1 główka kapusty(...)łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, , bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną. 2. Następnie robi małe wielkości orzecha włoskiego kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut
Kulinarna Chwilasztuk kotletów: – 400 g mięsa mielonego z indyka – 1 mała czerwona cebula – 1 jajko – ok. 5 dużych suszonych pomidorów – sól i pieprz do smaku – ząbek czosnku – bułka tarta do obtoczenia – 1/2 małej najlepiej czerstwej bułki – woda lub mleko bez laktozy do namoczenia bułki – do podania: buraczki, ziemniaki Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj w wodzie lub mleku(...)wyciśnięty czosnek. Suszone pomidory pokrój drobno i dodaj do masy mięsnej. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż do naczynia. Podawaj z ziemniakami i buraczkami Smacznego Artykuł Mielone z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEłyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonych pomidorów 30 g drożdży cevapici: 50 dkg wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1/2 papryki czerwonej 1 jajko tymianek, papryka wędzona i ostra sól, pieprz pozostałe: 1/2 pęczka szparagów 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 kalarepa 1 awokado 1 cukinia 1 cebula(...)grilluję z każdej strony po około 4 minuty. Cevapici: Mięso, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i ostrą. Całość wyrabiam rękoma aż masa będzie jednolita. Dzielę na nieduże porcje. Formuję kulki które rozciągam na patyczkach do szaszłyków. Układam na grillu
wesoła kuchniaobiad. Tak przygotowane papryczki to też fajna propozycja na różnego rodzaju uroczystości. 15 sztuk mini papryczek 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego połowa malej cebuli 2 płaskie łyżki bułki tartej 1 małe jajko sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka(250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej(...)kopiasta łyżka serka mascarpone do zagęszczenia sosu Z papryczek odcinamy górną część i oczyszczamy papryczki z gniazd nasiennych. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko, posiekaną drobno cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i za pomocą małej łyżeczki faszerujemy papryczki. Na dużej patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, wkładamy przygotowane papryczki i krótko obsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy
Andzia Pichciduże, pojedyncze filety z kurczaka 4 plastry sera topionego ( np. Hohland, Lactima itp. ) mały pęczek szczypiorku czosnek granulowany, sól i pieprz do smaku dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta do obtoczenia zrazików Filety z piersi przekrój na pół i rozklep jak najcieniej. Warto to zrobić przez woreczek, bo łatwo się rozpadają. Każdy posól, popierz i dopraw granulowanym czosnkiem(...)Ułóż na filetach . Jeden plaster na jeden kawałek mięsa. Posyp obficie siekanym szczypiorkiem, zwiń i uformuj zrazika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie zanurz mięsne zawijasy w roztrzepanym jajku, potem w tartej bułce, lekko ściskając. Czynność powtórz dwukrotnie to sprawi, że zawartość nie będzie uciekać bokami podczas smażenia Smaż na średnio rozgrzanym, dość głębokim oleju do czasu aż zraziki zrobią się
Ogrodnik w podróżyDanie możemy podać z ziemniaczkami, świeżym pieczywem albo z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula (u mnie czerwona) 30dkg pieczarek 2-3 marchewki sól, pieprz pęczek(...)warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron
Blog z Apetytemcukinię zapiekaną w parmezanie. Jest naprawdę rewelacyjna! A samo przygotowanie – jak zwykle bardzo proste i szybkie Składniki (2 porcje): 2 średnie cukinie, 3 łyżki oliwy z oliwek, 80g tartego parmezanu, łyżka nasion sezamu ( tutaj przeczytasz więcej na temat właściwości sezamu), łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki sproszkowanego czosnku. Sposób przygotowania Najpierw myjemy cukinie i odcinamy końce(...)Warzywa kroimy w słupki o długości około 5cm. Następnie obtaczamy je w oliwie z oliwek. W misce mieszamy ze sobą tarty parmezan, przyprawy i sezam. Na koniec obtoczone w oliwie z oliwek cukinie, maczamy w przygotowanej panierce z parmezanu. Gotowe warzywne słupki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra
Natka Pietruszkicałe jajko · 1 łyżka przyprawy gyros · Sól · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany Składniki na pierzynkę: · 1 cebula · 1/2 kg pieczarek(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym
Kulinarna Chwilakotlety: ziemniaki: 0,5 kg mąka pszenna: 0,5 szklanki jajka: 1 szt. sól: 1/3 łyżeczki pieprz: 1/3 łyżeczki ser żółty starty: 1 szklanka olej do smażenia Panierka: bułka tarta jajko: 1 szt. szczypta soli Kotlety ziemniaczane z serem Przygotowanie: Jak zrobić kotlety z ziemniaków? Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę(...)blacie lub desce. Ser ścieramy na tarce. Na środek każdego placuszka nakładamy porcję sera, którą dobrze przykrywamy ciastem. Formujemy ładne, płaskie kotlety. Każdy kotlet panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Warto wspomnieć o tym, aby nie trzymać kotletów w jajku zbyt długo, ponieważ doprowadzi
Kuchnia Na Wypasiestopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy koncentrat, posypujemy ulubionymi przyprawami oraz solą, a na połowie sypiemy tarty ser. Następnie całość składamy wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem na 8-10 pasków o szerokości 1,5-2cm. Każdy z pasków zawijamy dwukrotnie wzdłuż(...)wykładamy papierem do pieczenia. 5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy koncentrat, posypujemy ulubionymi przyprawami oraz solą i posypujemy tartym serem. 6. Następnie całość składamy wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem na 8-10 pasków o szerokości 1,5-2cm. Każdy z pasków zawijamy dwukrotnie
Be Fit Be Strong