mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag (8 łyżek) cukru 13 dag margaryny 3 jajka 1/2 kg śliwek cukier waniliowy cukier puder do posypania tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Mąkę (1 szklankę + 1/4 szklanki) przesiać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 13 dag margaryny utrzeć(...)dodając stopniowo 8 łyżek cukru i kolejno 3 jajka. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki. Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto. Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku
Z notatnikazbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję, że i Ciebie zainspirują. :) M I E J S C E VII Kukurydziana tarta z gruszkami i miodem Ciekawy pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne(...)bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E IV Rustykalna tarta owsiana z jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. <3 M I E J S C E III Mini serniczki
Kuchnia Ellieśląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami(...)mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę o wymiarach ok. 28 x 9 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną i dokładnie uklepać łyżką. Piec ok. 60 minut w temperaturze 190°C. Kroić kilka minut po upieczeniu
Bulliocukru 150 g miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo: tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym(...)masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji) biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową pianka miętowa Boki tortu posmarować pozostałym kremem budyniowo-miętowym. Tort ozdobić posypką czekoladową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić. Smacznego
Kuchnia domowa Aniserka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i żółtka ( żółtka wcześniej roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody ). Mąki wymieszać razem(...)już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia
W kuchni u Monikimojprzepisna.pl | Grahamki na podmłodzie wg. przepisu Piotra Kucharskiego Bułeczki sycące i pyszne, smakowały również mężowi, który jest fanem pszennego, jasnego pieczywa. Dobre nawet następnego dnia. Wymagają
moj przepis naAutorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny. Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz. Dana udekorowała swój wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł(...)ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba. Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał. Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym
Codziennik KuchennySkładniki: kalafior 1/2 sztuki/fioletowy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, cebula 1 sztuka, mozzarella 10 dag/starta, jajka 2 sztuki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba do miski dodać ugotowany(...)kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać
W Mojej Kuchni Lubięcukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy resztę mokrych składników. W drugiej misce łączymy suche składniki, dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy
słodki bratekKlasyczna pizza posmarowana sosem pomidorowym z tartą mozzarellą i ziołami. Udekorujcie ją listkami świeżej bazylii, a dodatkowo jej wygląd zachęci niejednego smakosza;D Składniki: ciasto: 250 g przesianej mąki pszennej 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej przegotowanej wody płaska łyżeczka cukru szczypta soli łyżka oliwy z oliwek sos: puszka pomidorów bez skórki krojonych 1,5 łyżki oliwy(...)dwie części, rozpłaszczamy na kształt pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką, aby nie zeschło. Po tym czasie rozsmarowujemy na pizzy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą, układamy na każdej po równo pomidorki koktajlowe. Możecie je przekroić na pół, ja zostawiłam je w całości lekko je nakłuwając, by nie "wybuchły" od temperatury w piekarniku
Zasmakuj Kuchnimojprzepisna.pl | Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie Czy sernik może być bez sera? A czy może być na kakaowym, pełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a
moj przepis namojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik musowy z owocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto
moj przepis naszkl.mąki 1 szkl.cukru pudru 1/2 szkl.mleka 100g.masła 3 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy bułka tarta do wysypania formy polewa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło ucieramy z cukrem.Stopniowo(...)dodajemy po jajku.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao oraz z przyprawą do piernika.Łączymy z przygotowaną masą i mlekiem.Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Ciast przelewamy do foremki.Pieczemy ok.50 min.w 180st.Dowolnie dekorujemy np.polew
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczki barwnika w proszku) 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Masło z cukrem utrzyj(...)najniższych obrotach miksera- i miksuj wszystko na gładką masę. 5. Do gotowej masy dodaj ocet i sodę oczyszczoną - zmiksuj. 6. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 7. Ciasto piecz ok.45-50min w 180*C. 8. Upieczone ciasto ostudź i zetnij wierzch, żeby je wyrównać. 9. Odcięte ciasto zmiel razem z migdałami tak, żeby powstał ciastowy piasek
Kuchnia w Słońcu Skąpana