tarta - 42848 przepisów (strona:682/2857)

tarta z czereśniami 218

Formujemy kulę. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26cm średnica), razem ze ściankami. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. Z pozostałej części ciasta wykrawamy np. radełkiem paseczki. składniki na nadzienie: 400-500 g czereśni

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem 414

mojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli

moj przepis na
Zapiekanka miodowa z czereśniami 136

plastry ze śmietaną.  Składniki 400ml mleka 750 g czereśni 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek 100 g miękkiego masła pół cytryny 3 jajka 100 g miodu szczypta cynamonu bułka tarta i masło do formy   Przygotowanie   Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia. Masło utarłem(...)namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem. Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem

R'n'G Kitchen
Babka dwukolorowa 182

cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao masło i bułka tarta do wysmarowania formy  Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować. W misce wymieszać obie(...)mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jasne ciasto wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, zrobić wgłębienie na środku i na nią ciasto ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Źródło

Smaki Natalii
Kotlety z kaszy gryczanej 217

zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 1 jajko 250 - 300 g twarożku sól pieprz olej bułka tarta Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Twarożek przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)rozdrobnić widelcem. Kaszę ostudzić, dodać do niej ostudzoną cebulę, jajko i twarożek. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Z kaszy uformować kotlety, panierować je bułką tartą i smażyć z obu stron na złoty kolor

Mama Gotuje
pyszne kotlety kalafiorowo-brokułowe z mozzarellą... 455

główka/większa, cebula czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 10 dag, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", nie może być rozgotowany, brokuł(...)durszlak, ciepłe różyczki kalafiora i brokuła rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić do warzyw dodać pozostałe składniki (bez oleju): pokrojone cebule, wyciśnięte ząbki czosnku, kucharka, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, ser mozzarella, wszystko ręką dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut formować około 1 cm grubości kotlety, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z obu stron, odkładać

W Mojej Kuchni Lubię
KEFIROWE CIASTO Z OWOCAMI 210

posypujemy bułką tartą. Suche składniki łączymy w 1 misce, w 2 mokre. Mokre składniki mieszamy widelcem, dodajemy suche, mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Brzoskwinie kroimy w kostkę, Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie i jagody. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę! 350

jajka 100 ml mleka 70 gramów oleju (zwykłego lub kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Dodatki: 100 gramów szpinaku 6 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 120 gramów szynki konserwowej 100 gramów sera żółtego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki). Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka).  Smacznego

Garniec Magalie
Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą… 384

domu zająć się czymś konstruktywnym. Przy odrobinie samozaparcia może uda mi się nie mazać, rozmyślając nad tym, co się kończy, co zaczyna i jak… Continue reading Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą

brunetkawkuchni
BURRITO Z CHILI CON CARNE 272

skręcić końce i do czasu smażenia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4/6 porcji 4-6 dużych pszennych tortilli sos CHILI CON CARNE  / 1/2 porcji podanej w przepisie 1 szklanka tartego sera / cheddar lub gouda 1i 1/2 szklanki  UGOTOWANEGO RYŻU DODATKOWO: awokado rozgniecione widelcem i wymieszane z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżkami soku z limonki, solą i pieprzem(...)SALSA POMIDOROWA WYKONANIE Placki tortilli rozkładamy na blacie. Na środek każdego kładziemy po ok. 2-3 łyżki sosu chili con carne i 1-2 łyżki ryżu.  Posypujemy tartym serem i listkami kolendry lub natki pietruszki. Składamy do środka dwa przeciwległe końce tortilli i zwijamy w roladkę zaczynając od niezawiniętej części.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy

cool and minty
KROKIETY ZIEMNIACZANE 2530

ugotowanych ziemniaków ( około 4 średnie ziemniaki) 1 żółtko 15 g masła szczypta gałki muszkatołowej sól PANIERKA 2 łyżki mąki 1 jajko / roztrzepane 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól i opcjonalnie starty ząbek(...)każdy i kroimy je na kawałki o długości około 4 cm. Tak przygotowane układamy na oprószonym mąką blacie.  Panierujemy dokładnie w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej opcjonalnie wymieszanej z parmezanem. Krokiety, partiami kładziemy na mocno rozgrzanej warstwie oleju (minimum 0,5 cm.). Smażymy ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Odkładamy do odsączenia, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

cool and minty
MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 241

cebula 4 ząbki czosnku 4-6 suszonych pomidorków ze słoiczka 4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 100 g szynki parmeńskiej 120 g makaronu spaghetti 4 łyżki tartego parmezanu sól morska, pieprz, chili w proszku WYKONANIE Odłamujemy twarde końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi opłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy na około 4 cm kawałki (lub krótsze jeśli(...)smażymy 1 minutę, uważając, aby nie przypalić czosnku.  Bezpośrednio na patelnię z warzywami dodajemy ugotowany makaron (nie musi być idealnie odcedzony). Mieszamy i krótko razem podsmażamy.  Posypujemy tartym parmezanem i podajemy

cool and minty
Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. 181

podsmażoną cebulę, starty na tarce czosnek, koperek oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli masa mięsna jest za rzadka dosypujemy 1- 2 łyżki bułki tartej lub więcej jeśli jest taka potrzeba. Botwinę dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy kilka minut aż nieco zmięknie. Wodę wcześniej solimy a także dolewamy około(...)taką długość jaką ma ser. Porcje botwinki zawijamy w  plaster sera  tworząc rulonik który dokładnie oblepiamy mięsem mielonym tworząc podłużny kotlet. Na samym końcu obtaczamy w bułce tartej. (możemy użyć dwa plastry sera do jednego kotleta wtedy ser będzie bardziej wyczuwalny) Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju aż mięso będzie miękkie. Kotlety są dość duże więc ja proponuje

Radość kipiąca uśmiechem.
KARP FASZEROWANY GRZYBAMI 151

karp  30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek 1 jajko 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę 1 spora cebula, pokrojona w kostkę sól, pieprz  bułka tarta do posypania natka pietruszki 4 łyżki oleju cytryna, pomarańcz do dekoracji(...)smaku i mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem. Karp jest bardzo

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 197

DODATKOWO :  200 g makaronu penne 100 g tartego sera parmezan do posypania                                                             PRZYGOTOWANIE :  W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią(...)Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania