tarta - 42848 przepisów (strona:684/2857)

CIASTO PIZZA 738

mąki pszennej 4 jajka 100 ml mleka 76 ml oleju 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy 100 g szpinaku 6 pieczarek 1 czerwona papryka 100 g szynki konserwowej 100 g sera żółtego np. gouda 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)koniec doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całość delikatnie i niedbale (tak, aby w cieście powstały grudki mąki). Ciasto wlać do podłużnej formy np. keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Makaron "3 sery" 250

przede wszystkim! :)   Makaron "3 sery": ok. 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 30 g tartej mozzarelli 30 g tartej goudy 30 g tartego cheddara chilli, gałka muszkatołowa, sól i pieprz Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok. W rondelku rozgrzewamy

Cooking Monster
ROLADA BROKUŁOWA 327

powstania grudek.   Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty, cały czas mieszając, aż beszamel zgęstnieje.   Zdejmij z ognia i dodaj, energicznie mieszając, żółtka i tarty ser, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zwilż lekko wodą czystą ściereczkę kuchenną. Wyjmij blachę z piekarnika, rozłóż na niej ściereczkę, i odwróć blachę na drugą stronę, wykładając ciasto(...)rulon. Podawaj roladę na gorąco pokrojoną na porcje. *Tradycyjny beszamel przygotowuje się bez żółtek, w tym przepisie proponuję „ulepszoną” wersję tego sosu, który, jeśli dodamy do niego żółtka i tarty ser, prawidłowo nazywa się sos Mornay. Ale jeśli wolisz tradycyjny sos beszamelowy, możesz przyrządzić go bez dodawania żółtek, chociaż według mnie, w takiej wersji lepiej smakuje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Maślany bigos z młodej kapusty 316

bowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z  tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku  i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak(...)suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem 185

Olej – 1 łyżka Jajka – 2   szt Żółtka – 2 szt Mleko – 1 szkl Drożdże – 3 dag Cukier waniliowy – 2 łyżeczki Sól- szczypta Cukier puder Tłuszcz do formy Tarta bułka do formy Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10   dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i   cukrem waniliowym. Mąkę wsypać(...)składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną podane z sałatą, sosem jogurtowym i świeżymi ziołami 239

Dodatkowo znajdziecie tam kilka informacji o stylizacji tego dania! :) Składniki 2 mniejsze cukinie, 150 g zielonego groszku, 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 125 g riccoty, 40 g fety, bułka tarta, mąka pszenna, jajko, świeże liście mięty i bazylii, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, suszone płatki chili, olej Dodatkowo: 300 g jogurtu naturalnego, 50 g mascarpone, 1 ząbek czosnku(...)składniki kotlecików, dodajemy posiekane zioła, ricottę, pokruszoną fetę oraz jajko. Całość musimy dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mąkę i bułkę tartą. Tych ostatnich składników dodajemy tyle, aby powstała masa nie była zbyt sucha. Za pomocą dwóch łyżek formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, a następnie przekładamy

Plate of Joy
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 270

piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego

Kuchnia Bazylii
Madam Walewska 141

czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę odcedzić na sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru). Posypać połową migdałów.  Tak samo

Kuchnia smaków
Serowe paluszki 318

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 plastry ,żółtego sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm 2 jajka bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielonej , słodkiej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ser kroimy(...)paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką , nie na tym to polega ) W miseczce roztrzepujemy jajka . Bułkę tartą ( około 1 szklanki ) mieszamy z czosnkiem , solą ( łyżeczka ) , pieprzem . Ser najpierw obtaczamy w jajku , następnie w bułce z przyprawami , znowu w jaku i na koniec ponownie w bułce , dokładnie

Ogrodnik w podróży
dorsz w panierce orzechowej na obiad.. 185

Składniki: filet z dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "XL", olej rzepakowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane(...)surówka - jaką lubisz umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka z łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma) dobrze rozbełtać widelcem, bułkę tartą wymieszać z orzechami mielonymi filety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym oleju smazyć na rumiano z każdej strony ugotowane ziemniaki utłuc z 2 łyżkami gęstej śmietany

W Mojej Kuchni Lubię
Shake bananowo-kokosowy [bez mleka] 163

kartonu (do kupienia tutaj ) 1 łyżka karobu (proszek)  - (do kupienia tutaj ) 3 łyżki obranych orzechów ziemnych 2-3 kostki lodu Dodatkowo: 1/5 szklanki mleka kokosowego tarta gorzka czekolada Banany wrzuć do blendera, zalej mlekiem, dodaj karob, orzechy i kostki lodu. Miksuj kilkanaście sekund(...)składniki się połączą. Nie blenduj za długo, żeby koktajl się nie ogrzał. Na dno szklanki wlej mleko kokosowe, na to wylej (na środek) masę bananową. Delikatnie wymieszaj, posyp tartą czekoladą. Pij zimne. UWAGA! Mam dla Was rabat na zakupy w sklepie bioindygo.pl .   Jeśli w polu "kupon rabatowy" wpiszecie   powiedzdietomnie5    otrzymacie specjalną zniżkę

Powiedz dietom nie
Ciasto z truskawkami 148

część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g) 1 część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) do wysmarowania blachy masło bułka tarta(...)Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Upieczone

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaki faszerowane pleśniowym kozim serem 156

Gotowanie " Użyliśmy kozi ser z pleśnią "Bresse Bleu. Palce lizać   Składniki 1 kg młodych ziemniaków 3 kozie serki z pleśnią kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz tarta bułka   Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki umyłem, osuszyłem (nie obieramy). Owinąłem każdy osobno w folią aluminiową. Zapiekałem przez godzinę na blasze, od czasu(...)pozostawiając ok. 5 mm miąższu. Wydrążone ziemniaki ugniotłem z kozim serem i listkami tymianku, lekko doprawiłem solą i pieprzem. Przygotowany farsz z powrotem włożyłem do wydrążonych łupinek. Posypałem bułką tartą i zapiekałem pod grillem ok. 7 minut

R'n'G Kitchen
Śnieżny puch bez chemii 766

mojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy tylko

moj przepis na
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI 150

zrobić :) Pyszne, mięciutkie knedle z soczystymi truskawkami w środku, polane gęsta, kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem.  Knedle te robi się naprawdę łatwo i gdy ugotowane ziemniaki już ostygną, samo lepienie z tym ciastem zajmuję kilkanaście minut. Dla mnie takie knedle to prawdziwy smak dzieciństwa(...)się ciasta. Knedle gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Od wypłynięcia gotuj je przez około 3 minuty . Gotowe podawaj ze śmietaną i cukrem albo bułką tartą na maśle. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony