mojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik musowy z owocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto
moj przepis nałyżeczki barwnika w proszku) 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Masło z cukrem utrzyj(...)najniższych obrotach miksera- i miksuj wszystko na gładką masę. 5. Do gotowej masy dodaj ocet i sodę oczyszczoną - zmiksuj. 6. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 7. Ciasto piecz ok.45-50min w 180*C. 8. Upieczone ciasto ostudź i zetnij wierzch, żeby je wyrównać. 9. Odcięte ciasto zmiel razem z migdałami tak, żeby powstał ciastowy piasek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaspróbować i później gotować przez cały rok . Możemy użyć świeżego lub mrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku . Składniki na kalafior zasmażany : kalafior -różyczki, ser Parmezan, bułka tarta, czosnek, oliwa z oliwek lub olej, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Różyczki kalafiora zalać wrzątkiem i gotujemy na pół miękko w osolono-słodkiej wodzie. W rondlu rozgrzać oliwę(...)zgorzknieje ) Dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, solimy i dodajemy pieprzu. Przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu , co jakiś czas wstrząsamy potrawę. Gdy już kalafior się podsmaży posypujemy go bułką tartą i startym parmezanem . Lekko jeszcze podsmażamy ( przykryty pokrywką ) do rozpuszczenia się sera. Podawać do ziemniaków, makaronu itd. Smacznego
Pysznosci Babci BasiWspaniale jest móc gotować według receptur naszych przodków. Dzisiaj propozycja na domowy makaron z pieczonymi jabłkami, który jest wyśmienity. Składniki: 125 g mąki 1 jajko bułka tarta do podsypania 3 łyżki masła 3-4 jabłka Przygotowanie(...)Przygotuj makaron według przepisu Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry Makaron wrzuć do gotującej wody na około 2-3 minuty. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem i podsyp bułką tartą. Następie warstwami układaj makaron, jabłka, posyp cukrem. Na sam wierzch ułóż makaron i polej masłem Piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia posyp jeszcze
Kukuleczkirozłupane i pozbawione pestek śliwki (miąższem do góry). Piec w temp. 200 stopni C. przez 40 minut. Podawać ciepłe, ale nie gorące. ----- Podobne: Rustykalna tarta ze śliwkami Tarta z gruszkami Ciasto śliwkowo-kokosowe
Weekendy w domu i ogrodziecukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia i kakao. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą. Całość miksujemy, aby składniki połączyły się. Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem
Moja smaczna kuchniamamy czasu. To co? Może spróbujecie? Polecam. Składniki: • 2 podwójne piersi kurczaka • 40 dag pieczarek • 5 dag żółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą(...)przygotowane wcześniej płaty mięsa. Ciasno zwijać. W takiej postaci część kotletów można zamrozić, zawijając je wcześniej w folię. 10. W talerzu rozkłócić jajka z przyprawami. W drugim przygotować bułkę tartą. 11. Każdy kotlet panierować w jajku i w bułce. 12. Smażyć kotlety na patelni z olejem na rumiano z obu stron, przekładać je do naczynia żaroodpornego. 13. Mięso
W mojej kuchnipieczenia 150 g cukru masa jabłkowo-budyniowa: 6 jabłek 1 litr mleka ryżowego 80 g cukru 2 budynie śmietankowe bułka tarta Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części - jedną wstaw na godzinę do lodówki, drugą do zamrażarki. Z mleka odlej(...)wlej rozpuszczony budyń. Zagotuj, cały czas mieszając aż do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Tortownicę (ok. 24 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód formy wyłóż dokładnie ciastem z lodówki i wyłóż na nie pokrojone jabłka. Na jabłka wylej budyń i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach
Kuchnia bezglutenowałyżeczka soli Do posmarowania: użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich Dodatki (wedle uznania), a u mnie: mięso z 1 pieczonego udka kilka małych pieczarek ogórki kiszone pomidory tarty ser mozzarella cebula Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i połowę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy(...)kosteczkę, ogórki kiszone i pieczarki w plasterki. 4. Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (użyłam szerokiego kubka). Każdy krążek smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy tartą mozzarellą. 5. Pieczemy ok 10-15 minut w 200 st C. Smacznego
Kuchnia domowa AniTarta żytnia z buraczkami, łososiem i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka żytnia – 200g Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Burak – 1 duża sztuka Marchew – 1 sztuka Pietruszka – 1 sztuka Śmietana 12% - 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Pasta harrisa – 1 łyżka Pasta tahini – 1 łyżka Kumin rzymski(...)proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty lub blachę. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. nasionami fasoli, tak aby ciasto było równomiernie płaskie po upieczeniu. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wykonanie: Warzywa
Kuchnia Bon Appetitkaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem Składniki – burgery: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Burak – 1 sztuka Koperek – 1 pęczek Jajko – 1 sztuka Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka Bułka tarta – 2 łyżki Sól, pieprz, oregano Składniki – pesto: Rukola – 1 sztuka Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy(...)Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym koperkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przyprawy. Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach, odwracając je od czasu do czasu. Pod koniec
Kuchnia Bon Appetitłyżek Cukier – ½ szklanki Masło – 1 kostka Jajka – 4 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Wanilia – 2 laski Sok z 1 cytryny Sól – szczypta Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania foremki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i nasionami wanilii, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać dalej. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką(...)dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodawać do mąki wymieszanej z utartymi żółtkami z cukrem. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Piec 45 minut w 180 stopniach, a po schłodzeniu pospać cukrem pudrem
Kuchnia Bon AppetitDrożdże – 50 g Cukier – 40 g Masło – 120 g Wanilia – 1 laska Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki – 50 g Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania formy Składniki - lukier: Cukier puder - 4 łyżki Sok z 1 cytryny Migdały, żurawina do posypania Wykonanie: Mleko podgrzewamy z nasionami laski wanilii i masłem, tak aby się(...)rodzynki, mieszamy, posypujemy ciasto delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość przygotowujemy formę – smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 15-20 minut, po czym pieczemy przez około 450-50 minut w 180 stopniach. Wykonanie - lukier: Cukier puder rozpuszczamy
Kuchnia Bon Appetit