tarta - 42848 przepisów (strona:688/2857)

pyszny pieczony sernik na jogurcie greckim z cytrynową nutą bez tłuszczu... 196

szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości z 5 minut na dużych obrotach do ubitej masy wsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników(...)białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, następnie na termoobiegu dopiec

W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 143

łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka,  ¾ szkl. cukru,  ¾ szkl. mleka,  15 dag orzechów włoskich,  200 g masła Dodatkowo :  olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji  WYKONANIE  Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą(...)dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy

słodki bratek
MINI SERNICZKI GOTOWANE 192

Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. mleka, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 200 g sera białego mielonego Dodatkowo: wiórki kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE  Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą(...)dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.  Masa serowa

słodki bratek
BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM 202

babeczek: 2 szkl. mąki,  3 żółtka,  6 łyżek cukru,  150 g margaryny,  szczypta soli,  1 łyżka śmietany,  olej i bułka tarta do foremek Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Dodatkowo:  czekoladowe jajka,  kolorowe kuleczki  WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą(...)zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.  Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.  Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: śmietankę

słodki bratek
Pasztet domowy pieczony w boczku 273

wątróbki  4 - 5 jajek 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej smalec do wysmarowania formy boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki bułka tarta Przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku(...)koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przygotować 2 wąskie i podłużne formy o długości 30 cm i wysmarować je smalcem. Boki i dno wyłożyć plasterkami boczku. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Ważne jest, żeby dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Źródło

Świat Domowej Kuchni
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym 159

kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam. 1,5 kg sandacza Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki  majonezowego sosu chrzanowego(...)słoiczka Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej mące z bułką tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki

VioletoweKucharzenie
Kotlety "słoneczne" 241

dodanie sera i krążka ananasa.  Składniki na porcję dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg piersi z kurczaka puszka ananasa kilka plasterków żółtego sera jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do usmażenia kotletów, np. olej/masło klarowane Piersi z kurczaka* rozbić (najlepiej mięso nakryć folią przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą(...)oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie ułożyć po połowie plasterka żółtego

Ugotować
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 141

formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby(...)domowego masła orzechowego, a także  włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe, aż do gryczanych i pełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach (całe, blanszowane, tarte, płatki a także w postaci masy marcepanowej) i masło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić

Mania Wypiekania
Quesadillas z chili con carne 239

gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Składniki: - kilka placków tortilli (dłużej pieczonych na patelni) - chili con carne - tarty żółty ser (np. piórko 3%) *opcjonalnie: tarty parmezan Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół

Be Fit Be Strong
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 204

serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej  dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu  dżem z czarnej porzeczki  mielona kawa do dekoracji  tłuszcz do wysmarowania blachy bułka tarta do oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale(...)miksując dodajemy po jednym żółtku i porcjami przesiane mąki.  Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę.  Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy  dżemem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniakami i szprotkami. 240

mocnym i słonym akcentem - mają być szprotki! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 puszki szprotek w oleju 500 ml śmietany kremówki sól i biały pieprz masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek). Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej kolejno(...)ziemniaki. Wyrównać powierzchnię i oprószyć solą i pieprzem. Zalać śmietanką, której poziom powinien sięgać niemal do ostatniej warstwy ziemniaków. Położyć kilka kawałków masła na wierzchu i posypać obficie bułką tartą. Piec pod przykryciem około godzinę w temperaturze 250 stopni. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrycie

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z porów. 200

trochę to dziwne;) Składniki: 2 duże pory 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz bułka tarta oliwa natka pietruszki Wykonanie: Białe części pora pokroić na 4 - 6 cm kawałki. Obgotować delikatnie przez 5 minut (mają zmięknąć, ale się nie rozpaść!) i odstawić do ostudzenia. Przygotować(...)odsączone pomidory z puszki (płyn zachować) oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Dusić około 15 minut. Pory ułożyć jak najściślej w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem

zadanie-gotowanie
Ciasto podwójnie czekoladowe 217

cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania kremu: w garnuszku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę(...)połączenia składników. Dodajemy połowę białek i miksujemy krótko. Dodajemy resztę białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z biszkoptu odcinamy nierówny

My Culinary Art
Babka wielkanocna 182

cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru.  Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej(...)proszkiem do pieczenia.  Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy.  Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Do formy nakładamy ciasto.  Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.  Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego

Pyszności Słodkości
Makowiec 196

żółtka i 6 białek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy skórka pomarańczowa  Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy(...)Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania