tarta - 42848 przepisów (strona:460/2857)

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 186

czarny pieprz Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy 1/2 łyżki masła 700 g passaty pomidorowej szczypta cukru sól  pieprz Dodatkowo: tarty parmezan listki bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w misce, a następnie z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonym folią talerzu i wkładamy(...)rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Kanie nadziane żółtym serem i kanie prawie jak schabowy (w panierce z tymiankiem) 180

jajka na panierkę - roztrzepać je z dodatkiem maggi.  Na jedną kanię nakładamy starty żółty ser ( na stronę z blaszkami), przykładamy do niej drugą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy gorące. Kanie prawie jak schabowy (w panierce z tymiankiem): Na pomysł dodania suszonego tymianku wpadła moja córka. Okazało się(...)aromatu kaniom. Wersja popularnego "schabowego z kani" z ziołami. Do przyrządzenia takich schaboszczaków, oprócz soli i pieprzu używamy również odrobinę tymianku, zarówno do oprószenia grzybów jak i do tartej bułki. Ja użyłam suszonego ale równie dobrze można posiekać świeży

Nie tylko w kuchni
Lekkie kotleciki drobiowo-pieczarkowe 363

piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie jeśli jest to grahamka) 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (może być mniej lub więcej, w zależności jak bardzo pikantne dania lubicie) 1 jajko bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pieczarki bardzo drobno posiekać(...)przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko dobrze wyrobić, można dodać 1 łyżkę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem

Kulinarne Inspiracje
KOTLECIKI RYBNE Z PIECZARKAMI 171

się dzisiaj stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki:  50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko  Pieczarki oczyścić,pokroić(...)kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać 1-2 jajka,3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy wg uznania.Z masy formować okrągłe,płaskie kotlety.Panierować w bułce tartej z obu stron.Usmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju

Niespełnione zdolności kulinarne
Klops wieprzowy 164

jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, , papryką w płatkach, szczypiorkiem, estragonem, solą i pieprzem. Dodać  cebulę z czosnkiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać, dodając bulion. Można  zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby doprawić.  Foremkę posmarować olejem i obsypać tartą bułką. Włożyć do niej

Stare Gary
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 161

łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej i odciśniętym). Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle do miękkości. Czosnek(...)drobno siekamy. Do zmielonego mięsa i chleba dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładką masę. Formę smarujemy lekko olejem, najlepiej za pomocą nawilżonego nim ręcznika papierowego, i lekko obsypujemy bułkę tartą. Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba

Trzeci talerz
Kotlety ryżowe z serem 162

musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować(...)sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z  jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną faszerowane szpinakiem 189

mięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)ilości tłuszczu, po czym dodajemy do mięsa. Czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę i również wrzucamy do miski z mięsem. Wrzucamy także przestudzoną kaszę i bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania, choć raczej lepiej więcej, niż mniej. ;) Można mięso odstawić na kilka chwil pod przykryciem z folii, na przykład

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami 169

ilość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g (4 plastry) żółtego sera 1 czerwona cebula ok 3/4 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Kalafior dzielimy(...)dodajemy starte na grubych oczkach tarki pieczarki i dusimy, aż cała woda z nich odparuje. Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym

Kolorowy Przepisownik
Tarta z borówkami 161

TARTA Z BORÓWKAMI prosty deser,idealny do niedzielnej kawki,borówki miałam mrożone,ale i tak wyszło pysznie,delikatny środek ,kruche brzegi-połączenie doskonałe-polecam SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 jajka(...)borówek amerykańskich PRZYGOTOWANIE: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy

Swojskie jedzonko
Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli 168

mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki 4 grube plastry(...)smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do mielonego mięsa z indyka dodajemy słodki sos chilli, musztardę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez chwilę

Poezja smaku
Imprezowe mielone 134

klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia  Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark  (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa wbijamy jajko, dokładamy zasmażone warzywa ze słoiczka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe(...)klopsiki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki faszerowane 150

Wykonanie Ziemniaki gotuje na półtwardo w mundurkach . Ugotowane na twardo 2 jajka i wędlinę kroję w kostkę ,przekładam do salaterki ,dodaję majonez 1/2 łyżki masła ,kukurydze i z tarty na drobno ser. Dokładnie mieszam ,doprawiam solą i pieprzem . W osobnej salaterce rozbijam jajko z resztą masła (masło nie musi rozpuścić sie) i mlekiem .Zalewam farsz ,ponownie mieszam . Ostudzone(...)ziemniaki obieram ze skórki ucinam koniec i łyżeczką deserową wybieram wnętrze  ( środek musi być pusty) w powstały otwór wkładam farsz . Resztą masła smaruję ziemniaka i obtaczam w bułce tartej. Ukladam w naczyniu żaroodpornym i pieke 40 minut w temperaturze 180 stopni .Świetnym dodatkiem jest dip czosnkowy

Eli Gotowanie
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 125

opadł poniżej powierzchni puszki, a już po zagotowaniu puszkę dobrze schłodzić. W ten sposób otrzymamy idealną masę karmelowo-mleczną nadającą się w sam raz do mazurków, snikersów czy krówek. Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto(...)jabłek na idealny, brązowy kolor może troszkę potrwać, u mnie było to mniej więcej pół godziny. Kiedy uznamy, że jabłka są już idealne, należy przełożyć je do foremki na tartę lub jeśli ktoś posiada żeliwną patelnię z żeliwną rączką, można je na niej zostawić. Zimne ciasto rozwałkować na placuszek o powierzchni większej od foremki/patelni, przełożyć go na wierzch jabłek

Przepysznik - BLW i nie tylko