tarta - 42848 przepisów (strona:461/2857)

Szparagowe paluszki. 105

Składniki;   1 pęczek szparagów około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki utłuczonych płatków kukurydzianych (śniadaniowych) 3 łyzki startego parmezanu sól, pieprz, 1 łyzeczka przyprawy z suszonymi pomidorami 2 jajka 4 łyzki mąki olej do foremki     Szparagi myjemy, obieramy z włókien i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bułke tarta mieszamy z płatkami, serem i przyprawami, wysypujemy(...)płaskiego naczynia. Szparagi najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku a na samym końcu w mieszance z bułki tartej. Blache wykładamy papierem, spryskujemy olejem i układamy szparagi aby na siebie nie nachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C i pieczemy do zrumienienia około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło z ulubionym sosem lub bez.    Ja wybrałam

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś z indyka w boczku 127

kczy piersi z indyka). Do miski wbi ć jaja, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mąki, dokładnie wymiesza ć , aż b ę dzie gładkie, doda ć ser topiony kremowy, tarty ser, pokrojone w kostk ę piersi i posiekany czosnek. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką(...)bokach oraz spód układamy cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy farsz mięsny, przykrywamy bekonem, który ułożyliśmy po bokach, rozprowadzamy równomiernie jedn a łyżk a kwaśnej śmietany i posypujemy 5 dkg. tartym serem. Formę wstawić do piekarnika, nagrzanego go do 200 st. C i pieczemy przez 40 minut. Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udost

Smaczne Potrawy
Kotlet schabowy 121

udaje i smakuje świetnie z ziemniakami i surówką. Grubość kotleta zależy od upodobań. Składniki: 2 plastry schabu bez kości (na kotlety) 1 łyżka mąki 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około(...)solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na pół godziny ,aż przejdą smakiem. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść

Smaczne Potrawy
Ser z szynką w panierce 118

aromatyczne ziemniaczki smażone z przyprawami oraz surówką z ogórków. Składniki: twardy żółty ser ( np. edamski, gouda ) lub krążki sera z białą pleśnią ( np. camembert ) plastry szynki jajko bułka tarta sól pieprz olej Przygotowanie: Ser pokroić w grube plastry, włoży ć pomiędzy(...)kawałki szynki i zawinąć w dość ściśle, boki zagiąć do środka i spiąć szpilkami do zrazów. Jajko roztrzepać i połączyć z przyprawami. Ser obtoczyć kolejno w mące, jajku, bułce tartej i kolejne dwa razy już tylko w jajku i bułce tartej. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął. Ser smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu

Smaczne Potrawy
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 157

lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut. Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 118

koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu The method: Heat the oven to 180C. Butter the tart tin and sprinkle some bread crumbs. Put the pastry into the tin, leave the overhang pastry. In a roasting tin, scatter tomatoes with olive oil and season with salt(...)rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad. Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą

Smaki Przyprawy i Kolory
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 153

kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca, Sól. Wykonanie(...)Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron

Smaki Przyprawy i Kolory
Goły jeździec 170

chleba...chleb smażyłam nie raz, ale nigdy nie obtaczałam w bułce tartej...warto spróbować..pomysł na taki chlebek podpatrzyłam   tutaj . W przepisie podane są dwie wersje i ja dwie wypróbowałam..i obie są smaczne..  chleb (nie za świeży)  mleko jajka cukier waniliowy bułka tarta masło do smażenia Jeżeli chleb jest już dość suchy(...)namoczyć najpierw w mleku, a potem panierować w jajku [ wymieszanym z cukrem waniliowym] i bułce tartej . Jeżeli chleb nie jest zbyt przesuszony - namoczyć tylko w jajkach roztrzepanych z cukrem i mlekiem w jednej miseczce, i smażyć  na patelni na maśle na złoty kolor. Można podawać np.z powidłami

Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane w skorupce. 250

się stary przepis na jajka faszerowane w skorupce.  Składniki: (porcja na 1 osobę) 2 jajka, garść natki pietruszki, sól, pieprz, łyżka masła, tłuszcz do smażenia, bułka tarta. Przygotowanie:       Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie - nie gotować dłużej niż 10min. Pietruszkę umyć i osuszyć. Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół.  Pozbyć się(...)pietruszki. Wymieszać razem z masłem ( dać tyle masła by farsz był dość ścisły). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Skorupki jajek wypełnić farszem, Stroną od farszu położyć jajka na bułce tartej, a następnie na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć do zarumienienia bułki tartej. Smacznego

W kuchni u Moniki
Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą / Mięso 170

jajko, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, łyżka musztardy, 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, 2 i 1/2 szklanki wody. Przygotowanie: Pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażyć razem z dwiema cebulami pokrojonymi w półksiężyce, na łyżce masła, lekko popieprzyć i posolić. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę musztardy, bułkę tartą. Po całości(...)polać mlekiem i odstawić na chwilę by bułka zmiękła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować nieduże kulki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na 2-3 łyżkach masła.  Podsmażone pieczarki z cebulą oraz mięso razem połączyć. Zalać wodą i pozostawić na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje dodać soczewicę, mieszać dość często. Gdy soczewica

W kuchni u Moniki
Mielone nadziane szpinakiem 180

rozdrabniać. Na koniec dodać serek topiony i mieszać do jego roztopienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posypać dwoma łyżkami bułki tartej, dodać mleko, sól, pieprz, majeranek i połówkę cebuli pokrojonej w kostkę. Mięso dobrze wymieszać. Brać po kawałku mięsa w dłoń i rozpłaszczyć je, na środek nakładać farsz, zawinąć(...)skleić boki. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, pod przykryciem z obu stron. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotleciki ryżowo - marchewkowe 266

kolację.    Składniki:    100g ryżu,  2 cebule,  2 duże marchewki, 4 jajka,  pęczek szczypioru,  łyżka masła,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz.  Wykonanie Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.  2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu.  Cebule obrać(...)Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Formować w dłoniach małe kotleciki i delikatnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Z miłości do słodkości
Burgery z cebulką i pietruszką 171

ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od  Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy(...)formujemy płaskie burgery, obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na rumiano z każdej strony.  http://www.porcelanabogucice.pl/index.php

VioletoweKucharzenie