tarta - 42848 przepisów (strona:452/2857)

Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 133

rosołu wołowego - ok. 250ml mleka  - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw przygotowuję klopsiki. Ostatnio przypomniały się nam wyczyny szwedzkiego kucharza i te kojarzą się nam z jego wersją" hoti spajsi". Do tego stopnia, że mój starszy Syn naśladując(...)ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie w dosyć dużym garnku - będzie

I tu będę miała takie te
Kotlety rybne 152

łyżka majonezu ziołowego (może być zwykły) 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki mąki 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz pół szklanki mąki - do panierowania pół szklanki bułki tartej - do panierowania gumowe rękawiczki - do panierowania (opcjonalnie)  olej lub oliwa do smażenia Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości, a następnie po ostudzeniu przeciskamy je przez praskę do większej(...)oraz dużą ilość pieprzu i sól do smaku. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy 4 talerze: jeden na mąkę, drugi na rozbełtane jajko, trzeci na bułkę tartą i ostatni - większy na zapanierowane kotlety. Zakładamy gumowe rękawiczki (nie upaćkamy się jak małe świnki i łatwiej będzie panierować kotlety) i bierzemy większą garstkę masy ziemniaczano-rybnej

Cooking Monster
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 123

obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Muffiny(...)papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować zgrabne piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady - tylko

Kolorowy Przepisownik
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 157

jogurtu greckiego wymieszanego z 1/2 posiekanego ogórka, sokiem z 1/2 cytryny i szczyptą soli świeże warzywa: sałata, ogórek, papryka, pomidor, cebula, świeża kolendra - według uznania Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarte o grubych oczkach. Umieść na durszlaku, lekko posyp solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie bardzo dobrze odsącz z wilgoci. Ja wykorzystuję do tego czystą ściereczkę kuchenną(...)Cukinię lepiej odciśniesz dzieląc ją na 3-4 porcje.  Czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarte o małych oczkach lub posiekaj. Na małej patelni rozgrzej trochę oliwy i przesmaż na niej czosnek i imbir przez 2-3 minuty. W misie robota kuchennego umieść startą i odciśniętą cukinię, przesmażony czosnek z imbirem, ciecierzycę

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką 202

kurczaka 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 2 małe pomidory malinowe 1/2 małej cebuli sól, pieprz starty żółty ser Piersi umyć, osuszyć. Każdą pierś rozkroić na 2-3 kawałki. Rozbić za pomocą tłuczka.  Przygotowane piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć(...)jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz pieprzem. Na podpieczone piersi z kurczaka wyłożyć pomidory z cebulką. Całość

Ugotować
Kalafior nadziewany mięsem mielonym 240

kalafiora ;) SKŁADNIKI kalafior 500g mielonego mięsa wieprzowego + ulubione przyprawy np sól czosnkowa, szczypta gałki muszkatałowej 1 jajko 2 łyżki majonezu 4 łyżki tartego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła Sól kilka ziemniaków  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyty kalafior obgotować w całości w osolonej wodzie przez 5-6 minut ( w zależności od wielkości warzywa ). Zalać zimną wodą(...)najdokładniej w zakamarki kalafiora (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowany kalafior odwrócić, posmarować główkę  majonezem a następnie oblepić starym żółtym serem. Delikatnie docisnąć. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i umieścić na środku kalafiora ( głąbem w dół ). Resztę wolnego miejsca wypełnić ziemniakami pokrojonymi w talarki. Ziemniaki posolić po wierzchu, dodać odrobinę masła   Przykryć folią aluminiową

zielonacukinka
Szybka Zupa Ogórkowa z drobiowym pulpetem 168

przy pomocy widelca i noża, a sama zupę dowiosłowaliśmy łyżką :) SKŁADNIKI na 4 porcje: na pulpety: 400-450 g drobiowego mielonego (z piersi) 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej woda (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka ulubionych przypraw mąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 łyżki startych ogórków kiszonych 1 łyżka koperku(...)nawet sojowym lub jogurtem) pieprz do smaku 1/2 do 1 łyżki mąki + woda do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Pulpety: połączyć w misce wszystkie składniki na pulpety i odstawić by bułka tarta namiękła i wchłonęła wodę. Gdyby masa mięsna była zbyt gęsta dodać nieco więcej wody, gdyby była za rzadka dodać nieco więcej bułki tartej. Mięso można zamarynować

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 321

chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna:) Składniki : spód 1 szklanka ziarna teff (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) 2 szklanki wody 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy czosnek niedźwiedzi lubczyk nadzienie 2 kostki tofu(...)przyprawami Wyłóż na podpieczony spód Na wierzch ułóż cukinię pokrojoną w plasterki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę Piecz jeszcze 15 minut Podawaj posypane natką pietruszki Smacznego! Teff tart with vegetables Ingredients: 1 cup of teff 2 cups of water 4 tbsp of corn flour lovage allium ursinum leaves 2 tbsp of oil filling 360 g tofu ½ red sweet pepper

pyszne zdrowości
Pierś kurczaka w czosnku 290

dzieje podczas smażenia. Gorąco polecam! Składniki: 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku 60ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek 25g (1/4 szkl.) bułki tartej 20g startego parmezanu 4 połówki piersi kurczaka Czosnek podgrzać w oliwie, aby powstała aromatyczna mieszanka czosnkowa. Tartą bułkę wymieszać z parmezanem. Piersi kurczaka obtaczać najpierw w mieszance czosnkowej, a następnie w bułce tartej z serem

kuchnia doski
Placuszki/kotlety z łososia i serka wiejskiego 166

200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 30-40g parmezanu 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do głębokiego smażenia     Serek wiejski zmiksować blenderem (do uzyskania jednolitej konsystencji) i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość(...)dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy uformować kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. (Kotleciki można bardziej spłaszczyć i w ten sposób uzyskać placki.) Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym

Di gotuje
Mielone pałeczki na patyku 137

mięsa mielonego mieszanego sól pieprz  przyprawa do mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierowania Mięso przygotowujemy jak na kotlety, mieszamy z jajkiem i przyprawami . Na patyczki do szaszłyków nakładamy niewielkie porcje i równo ugniatamy by powstała kiełbaska na patyku.  Otaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni grillowej

Gotowanie jest łatwe
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 153

gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut(...)Kiedy ciasto zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij je z piekarnika. Na podpieczony spód quiche wyłóż podsmażone cukinie, posyp pokruszonymi kawałkami ricotty, a następnie wlej mieszaninę jajek ze śmietaną i tartym serem. Piecz w temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 141

wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko ( tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne ) a następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy

Smaki Ewy
Camembert z truskawkami 145

blogu znajdziecie również inne propozycje podania tego sera. Camembert z ananasem  lub zapiekany w cieście francuskim Składniki: 2 serki camembert 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany bułka tarta sól olej do smażenia 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka(...)cukru chilli pieprz Wykonanie: Serki przekroić na dwie połówki. Żółtka roztrzepać widelcem wraz ze śmietaną. Lekko posolić. Każdy plaster sera namoczyć w żółtkach ze śmietaną , a następnie w bułce tartej, po czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser. Truskawki zmiksować na gładko i zagotować. Doprawić cukrem, pieprzem

O kuchni z uczuciem
PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM 371

większych pieczarek * 1 jajko+ 2 jajka do panierki * 4 łyżki bułki tartej+ dodatkowa do panierki * sól * pieprz * ulubione przyprawy Wykonanie: Pieczarki opłukać, dokładnie oczyścić, wykroić ogonki. Mięso mielone przyprawić sola, pieprzem i dowolnymi przyprawami, dodać jajko i bułkę tartą. Ogonki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać(...)mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy pieczarki. Jajka rozklepać, pieczarki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pieczarki z obu stron na złoty kolor (najpierw obsmażyć kapelusze pieczarek potem stronę, gdzie jest mięso

Zrób to smacznie