mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 czubata łyżka tartego parmezanu Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy (z obu stron) oraz posypujemy 1 czubatą łyżeczką ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Wszystkie(...)mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste. Panierkę wlewamy do pieczarek i całość bardzo dokładnie mieszamy. Pieczarki muszą być pokryte ciastem z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Olej wlewamy do niewielkiego rondelka. Jego ilość powinna być taka, aby wrzucone pieczarki się w nim zanurzyły. Jego głębokość może być mniejsza, niż wysokość pieczarki, ponieważ po wrzuceniu dużej
Smak mojego domuświeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 100 g serka naturalnego (typu almette) mąka 1 jako bułka tarta smalec do smażenia 150 g tartej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem(...)serkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu, z obu stron na rumiano. Na każdego kotleta układamy szpinak i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w 180°C do momentu rozpuszczenia sera. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenserii możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl , konkretnie tu: (klik) Składniki: 400 g małych pieczarek 2 filety z kurczaka 4 jajka szklanka mąki 2 szklanki bułki tartej litr oleju 2 łyżeczki ostrej papryki 100 g żółtego sera 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych sok z połowy cytryny sól, pieprz na sos: duży kubek jogurtu greckiego ząbek czosnku(...)owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia odsączyć. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbełtać ze szczyptą soli. Bułkę tartą podzielić na połowę, do jednej części dodać ostrą paprykę i starty bardzo drobno ser, do drugiej połowy wmieszać orzeszki. Mięso i pieczarki panierować najpierw w mące, później
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJarskie kotleciki z jajek i pieczarek to idealny pomysł na szybki, bezmięsny obiad. Składniki: 6 jajek 8-9 średnich pieczarek cebula bułka tarta koper papryka ostra, gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Pieczarki i cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, albo kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jedno surowe jajko, około 2 łyżki bułki tartej, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie forujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
e-PrzepisyKulinarnełyżki bułki tartej 1,5 łyżki sezamu 0,5 łyżki czarnego sezamu Do smażenia: olej kokosowy nierafinowany Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić i zrumienić na maśle klarowanym. Bułkę namoczyć w mleku. Jajka i żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić jajko dodać mascarpone, zrumienioną cebulę, odciśniętą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Z masy jajecznej formować klopsy obtoczyć w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażyć na oleju aż się zrumienią
Ala piecze i gotujesosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony(...)morskiej świeżo mielony czarny pieprz Przygotować pulpety z indyka: Szalotki oraz czosnek bardzo drobno posiekać w kostkę. Wrzucić do dużej, metalowej miski. Dodać mielone mięso z indyka. Wsypać bułkę tartą, tymianek, sól, wędzoną paprykę, natkę pietruszki i jajo. Wymieszać wszystko dłońmi. Podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować po 4 kule. Otrzymamy 16 klopsów. 2 duże
Moja DelicjaParmigiana z selera korzeniowego Składniki / na 4 porcje: 1 duży seler korzeniowy (ok. 800 g) ok. 50 g mąki 2-3 jajka 2 ząbki czosnku ok. 75 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego majeranku, spora szczypta soli i pieprzu olej do smażenia na sos pomidorowy: 800 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych pomidorów z puszki), 1 ząbek czosnku, szczypta(...)Selera obierz i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm. Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej jajka rozkłócone z rozgniecionym czosnkiem, a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Plastry selera obtaczaj najpierw w mące (strzepnij nadmiar), następnie w jajku, a na końcu
Chilli Czosnek i Oliwapieprzem. Wędlinę również kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pieczarkami i cebulą (cebula ma być miękka). Farsz studzimy, następnie dodajemy jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. BUŁKI FASZEROWANIE: Bułki kroimy na pół, po czym wydrążamy z nich środek. Do każdej wydrążonej połówki bułki wkładamy farsz, aż po brzegi. Każdą nafaszerowaną bułkę moczymy(...)mleku (od strony skóry). Musimy to zrobić umiejętnie aby bułka się nie rozpadła. Następnie namoczoną bułkę obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego
IMPRESJA SMAKUjuż miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne, wyjątkowe. Składniki na ok. 10 szt.: farsz: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella(...)sól do smaku, szczypta cukru, naleśniki: 2 szt. całych jaj, 450 - 500 ml mleka, 250 g mąki gryczanej, ½ łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 szczypty kozieradki mielonej, ponadto: jajka, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę
Moniki Smakołykichce się jeść :) Kotleciki: 2 woreczki kaszy jaglanej (200g) mała marchewka surowa lub gotowana 4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos czosnkowy: 1 szkl jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki siekanego koperku Sos czosnkowy: do jogurtu dodać zmiażdżony(...)odstawić na godzinę. Kotleciki: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ugotowane jajka i marchew zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajka i doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Smakołyki Asiłyżki kakao 125 g zimnego masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć(...)owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut na złoty kolor . Rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze ,na którym będzie się piekła tarta
Ladylaura.mąka do obtoczenia * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę(...)hartujemy, żeby się nie zważyła ), dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron tagliatelle i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem i tartym parmezanem. Smacznego
Ostra na Słodkodrzwiami. Chleb jest duży bo całość ciasta włożyłam do porcelanowego naczynia do pieczenia. Po upieczeniu ważył prawie 1800g. Ciasto rosło 1,5 godziny i ponownie przekonałam się, że świeże tarte jabłko wspomaga fermentację zaczynu jak i ciasta właściwego. Co jest takiego w jabłku, że ciasto rośnie szybciej? Podejrzewam, że chodzi tu o kwasy organiczne w nim zawarte takie(...)będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego, 200g mąki żytniej typ 720, 150g wody, 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto
Leśny Zakątekmarchewką i cebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe(...)stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy cukinię pokrojoną na plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy wegańskim parmezanem i się zajadamy! Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuczyli por! 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mały por boczek wędzony parzony, pokrojony w kostkę tak ok. 1/2 szklanki 3 łyżki tartego żółtego sera vegeta pieprz do panierki: mąka, bułka tarta, jajko olej do smażenia Pierś rozciąć w środku, zrobić tzw. kieszonkę. Przyprawić w środku i na zewnątrz Vegetą i pieprzem. Boczek(...)około 10 minut, pod koniec dodać starty żółty ser, przyprawić Vegetą, wymieszać. Gotowym farszem napełnić pierś i spiąć wykałaczkami, następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor
Jadło i czytadło