tarta - 42848 przepisów (strona:445/2857)

SMAŻONA KALAREPA Z PARMEZANEM 117

Składniki 2 kalarepy 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, chili Przygotowanie Kalarepę obierzcie, pokrójcie w talarki i gotujcie w osolonej wodzie około 3 minut. Następnie rozbełtajcie jajko w misce, na talerzyku wymieszajcie bułkę tartą z siemieniem lnianym. Przyprawione krążki maczajcie w jajku i panierce. Smażcie(...)rozgrzanym maśle z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru. Podawajcie posypane tartym parmezanem

OliveandThyme
Pikantne kulki serowe na imprezę 375

miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Bazylię siekamy i również wrzucamy do miski. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce(...)tartej. W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby był bardzo gorący, wrzucamy kuleczki i smażymy, aż będą jasno brązowe. Pamiętaj, aby smażyć tylko kilka kulek naraz. Kulki serowe nabijamy na wykałaczki i gotowe. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – bułeczki ala pizza .   Artykuł Pikantne kulki serowe na imprezę pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Pulpety w białym sosie z warzywami 126

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler(...)łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety mielone z serkiem topionym 137

ementaler czy gouda). 500 g mięsa mielonego 1-2 serki topione 1/2 szkl. płatków owsianych 1 jajko 3-4 łyżki ciepłego mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy, by nieco napęczniały. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Mięso mielone łączymy z płatkami(...)owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę. Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy. Na środek każdego kładziemy serek topiony, owijamy mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy

Smaki Na Talerzu
Mielone , serowe kotlety z piersi kurczaka 276

osoby : 0,5 kg piersi z kurczaka kawałek żółtego sera do utarcia , najlepiej gouda ( około 100 g ) 1 jajko 1/2 czerstwej ,bułki namoczonej w mleku 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka curry   Piersi z kurczaka mielimy maszynką o średnich oczkach lub dwukrotnie , przepuszczamy przez grube(...)bułki ( musi być rozmoczona , przed dodaniem rozetrzyjcie ją w dłoniach ,żeby nie było grudek ) , wsypujemy starty ser , gałkę muszkatołową , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy na gładką masę . Bułkę tarta mieszamy z curry . Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki , żeby się utwardziły , wtedy nie rozpadną się podczas smażenia . Smażymy

Ogrodnik w podróży
Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim 292

duże opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g sera mozzarella KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 bułka kajzerka mleko do namaczania 1 jajko 1 cebula bułka tarta sól pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć(...)dodać do zmielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po wystudzeniu połączyć z mięsem, dodając jajko i przyprawy. Na końcu dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W małą porcję mięsa wkładać po kawałku mazzarelli i formować klopsiki. Każdą kuleczkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładać na ręczniku

https:KKuchniaMniam
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 284

antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy    Naleśniki po usmażeniu układamy na talerzu, każdy smarujemy farszem. Farsz(...)jakby mniejszy prostokąt z farszu na naleśniku. Brzegi lewy i prawy, składamy ku środkowi. Naleśnika zwijamy od dolnego brzegu ku górze. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Krokiety smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym

SMYKWKUCHNI
Kotlet pożarski 736

ząbki czosnku 2 jajka czerstwa bułka 3 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta Żółtka oddzielić od białek. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Mięso oczyścić, zmielić(...)maszynce. Dodać żółtka, bułkę, przyprawy, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką ilość bułki tartej aby można było uformować kotlety (ja dałam 6 łyżek).  Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

kulinarnyswiatdomi
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 205

Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać wodę i wbić jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Mocno spłaszczyć i na środek mięsa mielonego położyć (lekko "wbijając" w mięso) farsz pieczarkowy. Całość zawinąć i uformować kulkę. Lekko spłaszczyć i obtoczyć(...)bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej pod koniec smażenia, wbić widelec w środek mięsa, aby wypłynął nadmiar wody

Ugotować
Pulpety w białym sosie z warzywami 211

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler(...)łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Kulki z Łososia 153

zrobiłam z buraczkami i sosem pieczarkowym.  Składniki na około 10 małych klopsików 500g rozmrożonych filetów z łososia jajko 1/4 szklanki bułki tartej sok z limonki mały pęczek natki pietruszki Łososia zmielić, dodać jajko,bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z limonki. Doprawić pieprzem, solą, mielonym imbirem. Formować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć

Delusional Trine
Tarta z jabłkami na kruchym spodzie bez cukru 183

Zagniatamy ciasto.  Zawijamy folią spożywczą, wkładamy do w lodów na 30 minut. Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, odciskamy sok. Mieszamy jabłka z cynamonem.  Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na dno i boki formy. Zostawiamy trochę ciasta  na wierzch.  Na spód formy wyłożonej ciastem(...)nakładamy jabłka wymieszane z cynamonem.  Wierzch przykrywamy cienkimi paskami ciasta tworząc taki koszyczek. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Razem ze mną wypiekały: Basia , Dorota , Małgosia , Iwona , Magdalena , Dagmara , Joanna , Joanna , Edyta

Życie zaczyna się w kuchni
Placuszki z cukinii 115

cukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, sitko, szklankę, patelnię, łopatki drewniane, miski, ewentualnie łyżkę. Przygotuj składniki: 3 cukinie, 2 jajka, 1 szklankę bulki tartej, żółty ser, 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych: koperku, mięty, natki pietruszki, małą cebulę, sól, pieprz, olej do smażenia. Cukinie umyj pod bieżącą wodą, osusz i zetrzyj na tarce. Startą przełóż(...)tarce – do placuszków potrzeba mniej więcej 4 łyżek startego żółtego sera. Jajka sparz. Odciśniętą cukinię przełóż do miski. Połącz ją z jajkami, cebulą, ziołami i żółty serem oraz bułką tartą. Całość dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, możesz dodać trochę więcej bułki tartej. Z gotowej masy dłońmi uformuj niewielkie placuszki. Ewentualnie

blog.moje-pasje.info
Klopsiki w sosie grzybowym 156

zjedzą prawie wszystko. A ciasto to potrafił zjeść w każdej ilości. Po drugie, sporo jest przepisów „odziedziczonych” jeszcze po babci, które na co dzień królują na moim stole. Po trzecie, zgromadziłam przeogromną liczbę przepisów. Podejrzewam, że przez kilka lat mogłabym gotować bez powtórzenia przepisu. Dla potwierdzenia, tak wygląda moja kolekcja książek kucharski i gazetek o tematyce kulinarnej. Znajduje się także(...)mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt

blog.moje-pasje.info