tarta - 42848 przepisów (strona:436/2857)

Medaliony z indyka. 193

nieduża cebula 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 8-9 łyżek ciepłego mleka 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta mielonego pieprzu czarnego      Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do mięsa. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko, jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz(...)będziemy mieszamy i wyrabiali mięso tym lepszą będzie miało konsystencję nasze danie (nie będzie się kruszyć i rozpadać). Jeśli  masa mięsna jest za rzadka dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowanie mięso przekładamy na spory arkusz foli spożywczej, formujemy wałek i ściśle zawijamy, końce przewiązujemy sznurkiem (otrzymamy coś na wzór dużego cukierka). Czynność

Rozpustne gotowanie
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 146

ugotowane ziemniaki Siekana pietruszka Sól, pieprz Jajko 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej, lub bułki tartej do panierowania Sos Opakowanie jogurtu greckiego 250 ml 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) Garść orzechów włoskich 2 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut, aż staną się miękkie (młodych ziemniaków nie trzeba(...)której usuwamy wcześniej ości. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i formujemy kotlety. Krok 3 Rozbijamy jajko do miski, mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę razową, albo bułkę tartą. Panierujemy kotlety maczając je najpierw w jajku, a potem w mące. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju i smażymy kotlety na złoto po 2-3 minuty z każdej strony. Krok

Niedzielny kucharz
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 258

Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ubitą pianę, wolnymi ruchami mieszając całość. Na koniec doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Gotowe(...)przeplatamy sznurkiem. Wiązanie kurczaka zaczynamy od góry, a kończymy węzełkiem na kuperku. Jeśli zostanie wam trochę farszu, możecie przełożyć go do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego tłuszczem i podsypanego bułką tartą i wstawić do pieca razem z kurczakiem – tym sposobem upieczemy sobie własny pasztet. Krok 6 Pieczemy kurczaka przez pół godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Potem obniżamy

Niedzielny kucharz
Sprawdzone przepisy na wigilię 115

pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół). Do tego smażona ryba – i wigilia na pewno będzie udana. PLAN PRACY Zacznij od barszczu – będzie potrzebował najwięcej czasu, ale jak już(...)pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście na pierogi powinno być jajko, a w tym na uszka nie). Zrób farsz do ryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 134

sosem tworzą niesamowicie zgrany duet. Jeśli lubicie takie dania to od razu przygotujcie je na dwa dni bo jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera naciowego(...)pęczek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, zielona czubryca, łyżeczka mąki, olej Przygotowanie: Przygotowanie dania zaczynamy od klopsików. Do dużej miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy bułkę tartą, jajko, czosnek oraz przyprawy i wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt mokra dosypujemy bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i odsmażamy z obu stron na patelni by były chrupiące

Życie ze smakiem
Smażony camembert z żurawiną 196

PORCJI: 1 porcja Składniki: – 1 ser camembert – 2 łyżki mąki pszennej – 1 jajko – 3 łyżki bułki tartej – olej lub oliwa do smażenia – żurawina do podania, ewentualnie sałaty PRZYGOTOWANIE: Jajko, mąkę i bułkę tartą włóżcie do 3 osobnych naczyń, najlepiej głębszych talerzy. Jajko roztrzepcie za pomocą widelca lub trzepaczki. Panierujcie ser najpierw(...)mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż ser z obu stron na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej i zarumienionej panierki. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku. Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym pomysłem jest podanie go na sałacie

nietylkopasta.pl
TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 140

poprawia humoru jak delikatna, krucha tarta. Coś dla wielbicieli czekolady, bananów i bitej śmietany. Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe(...)powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół

Słodki Zakątek
Pieczarki faszerowane serkiem i łososiem 191

smażenia Przygotowanie: Z pieczarek oderwać nóżki. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i pieprzu. Pieczarki odtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej po 2 razy każdą. Panierowane pieczarki usmażyć w dużej ilości oleju na złoty kolor. Odstawić na ręcznik do pieczenia, aby przestygły. Za pomocą szprycy nafaszerować(...)następnie na krem wyłożyć kawałki łososia. Całość udekorować tzw. zieleniną i startą skórką. Krok po kroku: 1. Obrać pieczarki 2. Pieczarki obtoczyć w jajku oraz bułce tartej 3. Usmażyć na oleju 4. Nafaszerować serkiem 5. Na serek wyłożyć kawałki łososia i zieleninę Poprzedni 1 z 5 Następny   Pieczarki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo

KuchniaWeDwoje.pl
KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM 144

łyżki oleju, 2 jajka, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, mąka. Składniki na nadzienie: 1 kg pieczarek, 5 cebul średniej wielkości, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Pieczarki obieram(...)dosyć obficie, farsz ma być wyrazisty), mieszam i smażę jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści. Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor

JejKuchnia
KROKIETY Z FARSZEM BROKUŁOWO-SEROWYM 206

majeranku, mąka. Składniki na nadzienie: 2 większe brokuły, 2 kremowe serki topione (po 100 g), opakowanie ziołowego serka topionego (100 g), 10 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 3 łyżki mleka. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Brokuły(...)się rozpuścił. Farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, ma być wyrazisty). Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor

JejKuchnia
Świąteczna tarta z grzybami 146

rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać mrożone grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną i odparują cały płyn, można lekko posolić. Usmażone grzyby odstawić do wystudzenia. Przygotowac spód do tarty. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone zimne masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Potem(...)urwać kawałek i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm i wyciąć foremką kilka małych gwiazdek. Gwiazdki odłożyć na talerz i schować do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić formę do tarty. Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Formę z ciastem wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i podpiec na jasnozłoty kolor. Do misi przełozyć

Monia miesza i gotuje
Szarlotka Świąteczna 143

na bazie idealnie kruchego ciasta, wypełniona aromatycznymi jabłkami na warstwie orzechowej, wzbogaconej mieszanką przypraw piernikowych. Wierzch szarlotki dopełniają delikatne gwiazdki z ciasta kruchego, które stanowią piękną dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę kandyzowaną (lub otartą skórkę z pomarańczy), rozdrobnić. Składniki można też posiekać na desce. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm. Posmarować ją grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek

Świat Ciasta
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 317

PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada  DALSZY CIĄG TUTAJ 5. TARTA ORZECHOWA CZEKOLADOWA I POTRÓJNIE ORZECHOWA TARTA BOŻONARODZENIOWA PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 168

jajka przepiórcze 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu “Kotlin”- pikantny Panierka: 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko pieprz mała szczypta soli Dodatkowo: olej wykałaczki Przygotowanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Obrać. Do talerza nasypać bułkę tartą i starty ser. Wymieszać. Do drugiego talerza wbić jajko, dodać pieprz, małą szczyptę soli(...)rozbełtać. Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, ketchup i wymieszać. Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki pietruszki, potem odsączoną kukurydzę i starty

Oryginalny smak
CHRUPIACE KRĄŻKI CEBULOWE 176

obtoczone w cieście, bułce tartej i upieczone na oleju. Podajemy je z ulubionymi sosami. SKŁADNIKI : 1/2 szklanki mąki pszennej ( około 60-70 g) 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko niecałe pół szklanki wody szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka octu sol, papryka ostra do smaku 2-3 duże cebule  bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)kroimy na talarki, każdy krążek rozwarstwiamy. Do miski wsypujemy mąki, przyprawy, dodajemy ocet, jajko, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.  Krążki cebulowe maczamy w cieście,  następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.  Wykładamy na talerz wyłożony papierem, podajemy ciepłe z ketchupem i ulubionymi sosami

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania