pęczka szczypiorku 3 ogórki kiszone sól ziołowa biały pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Makrelę rozdzielamy na kawałki i oczyszczamy z ości. Ogórki kroimy w kosteczkę. Jajka mieszamy z ogórkiem, makrelą, dodajemy majonez pieprzymy solimy, posypujemy szczypiorkiem
Łycha smakówłącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu(...)sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryg ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli, zostawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić kostkę. Seler, paprykę i ogórki odsączyć - seler można posiekać lub zostawić w całości natomiast paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do dużego
Poezja Smaków - blog kulinarnySałatka z surimi i zielonym groszkiem oraz ogórkiem to bardzo fajna propozycja nie tylko na karnawałowy stół. Sałatka nie tylko cieszy oko (prawda, że zielony groszek w kompozycji z różowymi paluszkami wygląda bosko ?), ale także podniebienie. I muszę przyznać, że zawsze jest hitem domowych imprez. Zachęcam Was do wypróbowania i życzę smacznego. Sałatka z surimi i zielonym groszkiem Czas(...)przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g mrożonego groszku 1 długi ogórek 10 paluszków krabowych 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Groszek wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Przekładamy na durszlak, solimy. Groszek
Kulinarne przygody Gatitykiszone 2-3 średnie buraki 4 jajka 1/2 pęczka koperku Ziemniaki, marchewkę, a następnie obrać i pokroić w kostkę.Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek posiekać. Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w paseczki. Warstwy sałatki śledź(...)łyżki majonezu ziemniaki 2 łyżki majonezu marchewka ogórek majonez burski jajka koperek sałatka ze sledziem i burakami
O kuchni z uczuciemDziała wykrztuśnie. Tak więc, zachęcam Was do włączenia buraków do diety, np. w postaci takich surówek, bądź w postaci soku. Składniki: - 2 surowe buraki - 2 duże ziemniaki - 4 kiszone ogórki - 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu) - 1 łyżka majonezu zwykłego, z serka wiejskiego lub sojowego o obniżonej zawartości tłuszczu - 1 łyżka(...)jogurtu naturalnego lub sojowego - 2 łyżeczki musztardy - sól, pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (najlepiej w lateksowych rękawiczkach!). Ugotowane ziemniaki i ogórki również kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną fasolę, majonez, jogurt, musztardę i porządnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania. Smacznego
Be Fit Be StrongZapraszam na sałatkę którą robi się ekspresowo. To taka propozycja dla niespodziewanych gości, chętni? Składniki; 1 mały por puszka kukurydzy 1 mały zielony ogórek 2 ogórki konserwowe 30 dag szynki lub innej wędliny (w kawałku) 1 papryka sól, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy Przygotowanie; Por pokroić w plasterki następnie przelać wrzątkiem na sicie. Poczekać(...)ostygnie i odcisnąć. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, tak samo postąpić z wędliną. Kukurydze odsączyć i wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Majonez wymieszać z musztardą i wymieszać z sałatką. Podawać z pieczywem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.imprezą. ;-) Śledzia w tej formie przygotowuję również na kanapki. Można pokroić go drobniej, ja tego nie zrobiłam, bo lubię kiedy kawałki śledzia, cebuli i ogórka są wyczuwalne. 6 kromek chleba razowego 3 filety śledziowe 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny pieprz koperek do dekoracji 1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy(...)piekarniku przez około 7 minut. 2. Śledzie, ogórki i cebulę drobno siekamy. Doprawiamy pieprzem, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. 3. Gotowe śledzie wykładamy na grzanki. Dekorujemy gałązką koperku
Szefowa kuchnimięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz(...)kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady
Kuchnia z widokiem na ogródPolecam też przepis na tatar ze śledzia z żurawiną lub Tatar z łososia SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki 2 łyżki oliwy pieprz do smaku, ewentualnie sól Przygotowanie: Jeśli do przygotowania(...)wykorzystujemy śledzie solone to najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę. Melona i ogórek obieramy, usuwamy z pestki i kroimy w takiej samej wielkości kostkę jak śledzie. Mieszamy wódkę, sok z cytryny oraz oliwę, następnie marynujemy w tej mieszance pokrojone w kostkę śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięunosi się w sklepie rybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkości kilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości ) zalewa : 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej(...)kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba
Ogrodnik w podróżySałatka ta powstała z produktów, które w danej chwili miałam pod ręką. Połączenie ryżu z ogórkiem, porem, jajkami i majonezem dało znakomity efekt końcowy. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 saszetka ryżu (100g), 2 pory, 5 ogórków konserwowych, 5 jajek, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Odstawiam do przestudzenia. Białe(...)części pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam i chwilę studzę. Ogórki kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz. Podaję
Tradycyjna kuchnia Kasizawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju, tak jak małosolne ogórki. Pamiętamy o wyparzeniu naczynia. Gotujemy wodę, wsypujemy do niej sól, rozpuszczamy ją dokładnie i pozostawiamy na wyłączonej kuchence do czasu, aż słona woda osiągnie temperaturę około 45⁰C. Długie(...)pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów
Karo in the Kitchenspróbować czegoś nowego :) A Wy jak robicie swoja ogórkową? ;) Składniki: Duże udko ok 25dag żeberek wołowych 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 1/2 saszetki ryżu (można więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Udko i żeberka wkładamy(...)ziemniaki. Pietruszkę wkładamy do wywaru w całości, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wraz z ryżem, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania ogórki myjemy i ścieramy tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok i wkładamy do zupy. W miseczce delikatnie mieszamy śmietanę z odrobina zupy i łączymy z całością, mieszając. Doprawiamy do smaku
ChilliJemyjajkiem Prosta i smaczna sałatka na każdą okazję, u mnie sprawdziła się idealnie na kolację, ale będzie fajnie wyglądać na świątecznym stole. Składniki: 1 brokuł 3-4 ogórki kiszone 5 ugotowanych jajek pęczek szczypiorku puszka kukurydzy słoik marynowanej papryki (około 2 sztuk całej papryki) 4-5 łyżek majonezu sól pieprz(...)Sposób przygotowania: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (cukier pozostawi nam intensywny kolor zieleni). Odcedzić i ostudzić. Ogórki, paprykę, jajka pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić, szczypiorek drobno posiekać. Układać warstwami najlepiej w szklanej salaterce: brokuł papryka jajko + sól + pieprz szczypiorek ogórek kukurydza majonez Schłodzić. Smacznego
na moim stole...zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie(...)pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką
Z Majeczką w kuchni