ogórki - 26028 przepisów (strona:427/1736)

Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 176

Składniki: (na ok. 60 kawałków sushi) - 400 g ryżu do sushi - 4 łyżki octu ryżowego - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się(...)rybę (fajnie wygląda, gdy ryba i inne składniki będą trochę wystawały poza nori i ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne) 6. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew) starając się zrobić to jak najbardziej ciasno. 7. Ewentualnie posypujemy ziarnami sezamu lub/i słonecznika. 8. Przystępujemy do zawijania: chwytamy brzegi maty, unosimy w górę i ścisło zawijamy. Polecam

Cook&Love
Wegetariański obiad po śląsku 1003

ząbki czosnku,  3 liście laurowe,  5 ziela angielskiego,  4 ziarenka pieprzu szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 ogórki kiszone,  1 mała cebulka,  4 plasterki wędliny sojowej o smaku salami (polsoja),  3 łyżki musztardy ( ja użyłam sarepskiej) sól, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, przyprawa maggi(...)nasza baza na sos.  4. Kotlety sojowe miksujemy dodając 2 szczypty soli, pieprzu i parę kropel maggi. Do zmiksowanych kotletów dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, całość mieszamy. 5. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, szynkę sojową w kostkę, dodajemy 3 łyżki musztardy i całość mieszamy.  6. Przygotowana masę z kotletów sojowych dzielimy na równe

Mój pomysł na
Surówka obiadowa 161

Kolejna odsłona surówki obiadowej , szybka , smaczna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki   mała główka kapusty białej  1 ogórek zielony  2 ogórki kiszone  1 ząbek czosnku  pół jabłka pół gruszki  szczypta soli  szczypta cukru  szczypta pieprzu czarnego  2 łyżki oleju  łyżeczka startej skórki z limonki  Wykonanie  Kapustę kroję(...)bardzo cieniutko , marchewkę , jabłko , gruszkę , czosnek , obieramy i ścieramy na drobnych oczkach , następnie ogórka zielonego ,startą skórkę z limonki ,  oraz ogórka kiszonego ścieramy ze skórką . Jak mamy dodane wszystkie składniki , doprawiamy do smaku , dodajemy olej i bardzo dokładnie mieszamy , po wymieszaniu , surówka gotowa do podania

Mój Smak
Sałatka jarzynowa 211

domowników. I to jest właśnie najlepsze w tej sałatce, że jest w niej to, co lubimy. W mojej sałatce podstawowymi składnikami są: marchew, ziemniak, korzeń selera i koniecznie ogórek kiszony, a pozostałe warzywa występują wymiennie. Sałatka jarzynowa obowiązkowo jest przygotowywana u mnie późną jesienią, gdy warzywa są najsmaczniejsze. Świetnie smakuje samodzielnie, ale również sprawdza się podana do mięsa(...)niej się znajduje? Składniki: (porcja dla 3  - 4 osób) 3 -  4 średnie marchewki 3 ziemniaki 1 korzeń selera 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 3 -  4 ogórki kiszone 3 - 4 jajka 1 cebula (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo (9 - 10 minut), wystudzić, obrać

Kuchcik gotuje
BURGERY Z WOŁOWINĄ I JALAPENO 207

SKŁADNIKI: Burger   4 bułki 4 kotlety Burgery 100 %mięsa mielonego wołowego 20 dag ser żółty 2 ogórki konserwowe ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno 1 szalotka sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE:  Burgery wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. Następnie wszystkie składniki sosu łączę(...)Między czasie ogórka kroję w słupki a cebulkę w drobną kostkę. Po upieczeniu mięsa, bułki kroję na pół. Na bułkę kładę mięso i posypuję żółtym , tartym serem. Wkładam do piekarnika na ok 10 min w 180 stopniach, aż bułka będzie chrupiąca. Po upływie tego czasu wyciągam bułkę z mięsem i serem, mięso smaruję sosem, kładę cebulę,ogórki jarmuż oraz

Gotowanie Patki
Imprezowa sałatka ziemniaczano-parykowa z kwaszonym ogórkiem 256

Dziś polecam Wam przepis na imprezową sałatkę ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem. Szybka, smaczna, po prostu doskonała dla gości. Taką sałatkę przygotowywałam jeszcze na studiach. Zawsze się sprawdzała. Minimum składników i pyszny smak. Czasem nie trzeba nic więcej. Polecam spróbować Składniki: 2 jajka 1 ziemniak 3 małe ogórki kwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki(...)mnie Skworcu) Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki. Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy

Słodkie okruszki
Gulasz z dzika 197

Ostatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na ogórki już znacie. A na zupę mieliście poznać w tym właśnie wpisie. Ale nieopatrznie … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Sałatka z pierożkami tortellini 176

language:EN-US;} Składniki: 300g Tortellini u mnie z farszem mięsnym 1 puszka kukurydzy Dawtona 1 puszka zielonego groszku Dawtona 1 puszka czerwonej fasolki Dawtona 1 średni zielony ogórek 3-4 ogórki kiszone Kawałek białej części pora Ćwiartka czerwonej papryki Majonez + jogurt naturalny typu greckiego po 3-4 łyżki Pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Pierożki ugotować wg przepisu(...)opakowaniu, po ugotowaniu zahartować aby zapobiec sklejaniu się. Ogórki zielony oraz kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo pokroić paprykę. Por pokroić bardzo drobno. Warzywa z puszek odcedzić na sicie i wrzucić do miski razem z pierożkami i pozostałymi warzywami. Można również dodać szczypiorek czy natkę pietruszki a nawet posiekane jajko ugotowane na twardo. Tylko

W garach u Gosi
Klasyczna sałatka niemiecka 172

czerwone cebule 5 kiszonych ogórków Majonez Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w łupinach i ostudzić. Obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i kiszone ogórki posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez tak aby spoił całość. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Zrazy wołowe zawijane 6760

wołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek(...)włókien na plastry o grubości ok 1 cm.  Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka

Atlas Smaków
Filet z morszczuka po kaszubsku 175

podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby. 500 g mrożonego filetu z morszczuka sól  pieprz olej do smażenia  2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka zalewa: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oleju 6 łyżek octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki koncentratu(...)rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć w głębokim naczyniu. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju po czym ułożyć na usmażonych filetach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki,ułożyć na warstwie z cebuli. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Gorącą zalewą zalać naczynie z rybą

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z tortellini i kurczakiem 535

Moja propozycja na sałatkę z makaronem tortellini,smażonymi kawałkami kurczaka,świeżym ogórkiem i papryką. 1 op.250 g tortellini 1 filet z piersi kurczaka (300-400g)  świeży ogórek czerwona papryka pęczek koperku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju sól  świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu(...)Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w niedużą kostkę. Majonez połączyć z przetartym czosnkiem. Do miski włożyć makaron,usmażone mięso,pokrojoną paprykę i ogórka,dodać posiekany koperek. Połączyć wszystko z czosnkowym majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka makaronowa z warzywami i majonezem 272

spotkanie, jak i do zjedzenia przed TV 🙂 Dla mnie niezastąpiona na grillowe spotkanie. Ta sałatka z makaronem ma niezbyt wyszukane składniki, takie jakie można znaleźć na naszej działce (pomidory, ogórki, natka pietruszki), ugotowany makaron i majonez. Dosłownie w kilka chwil mamy pyszną i kolorową sałatkę makaronową, wystarczy wszystko wymieszać, doprawić i dodatek do grillowanego mięsa gotowy . Zapewniam(...)makaronową z warzywami? Składniki: 150 g (3/4 szklanki) ugotowanego w osolonej wodzie makaronu biawetta, orzo w kształcie ryżu ( al dente) 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 duży pomidor 1 ogórek natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pomidora i ogórka myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Z pomidora i ogórka usuwamy gniazdka nasienne i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z brukselki i ogórków 195

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 40 dag Ogórek zielony – 1 szt Rzodkiewka -1/2 pęczka Majonez – 3 łyżki Śmietana 2 łyżki Sól Cukier Pieprz kolorowy Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ogórki opłukać, obrać i   pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać(...)zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać

Camilla w kuchni
Sałatka z kapusty i ogórków do słoików 314

kapusty 2 kg ogórków 4 szt czerwonej papryki ( ok 80 dag) 1 kg cebuli  1 kg marchewki 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki soli kamiennej   Ogórki porządnie umyć i wraz ze skórką poszatkować w plastry. Marchewki obrać ,poszatkować w cienkie plasterki.Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka, paprykę również poszatkować w cienkie paski. Wszystkie

Kolorowa kuchnia Elki