pyszna surówka gotowa. Znalazłam kiedyś u Olgi Smile surówkę z kalafiora i ogórków świeżych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Wyszła znakomita, polecam. Surówka z surowego kalafiora i ogórków kiszonych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Tatar ze śledzia Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 200 g filetów ze śledzia 2 konserwowe ogórki 1 mała(...)rzepakowy 1 łyżka siekanego koperku świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu sok z cytryny Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w drobn kostkę i przelewamy wrzątkiem, studzimy. Ogórki i filety śledziowe również kroimy w kostkę. Mieszamy w misce. W kubeczku mieszamy sok z cytryny, olej, musztardę, pieprz, koperek i musztardę. Wlewamy do miski ze śledziami, mieszamy
Kulinarne przygody GatityJest to popularna sałatka, która gości na każdej domowej imprezie jak i świętach. Sprawdza się na każdą okazję. Jest syta i smaczna. Składa się z kapusty pekinki, kurczaka, papryki, ogórków, kukurydzy i makaronu z zupek chińskich. Całość wymieszana z sosem czosnkowym. Gdy makaron przejdzie sokami i sosem, pęcznieje i jest na prawdę bardzo smaczny. SKŁADNIKI: filet z kurczaka(...)zupek chińskich przyprawa gyros 2 łyżki papryka konserwowa 2 połówki ogórek konserwowy 3 szt. kapusta pekinka 1 szt. kukurydza 1 puszka olej do smażenia majonez 5 łyżek ketchup łagodny 3 łyżki czosnek 2 małe ząbki METODA: Do miski pokruszyć drobno makaron. Poszatkować kapustę pekinkę. Ogórki i paprykę dobrze odsączyć z soków,pokroić w drobną kostkę
Kuchnia PaulettesPyszna zupka ogórkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej.. kilka ogórków kiszonych 1 -2 marchewki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej 2 łyżki masła bulion lub wywar z kurczaka ziemniaki 2-3 łyżki śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę(...)zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę.Dodać listek, ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Ogórki zetrzeć na tarce i poddusić na maśle, dodać do gotujących się prawie miękkich ziemniaków.Gotować razem jeszcze około 10 minut.Doprawić śmietaną , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI : 8 filetów śledziowych z zalewy octowej ( mogą być również w oleju ) 8 śliwek suszonych 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku natka pietruszki i granat do ozdoby(...)cukrem i czekamy aby puściła sok. około 20 minut. Można również użyć cebuli z zalewy. Śmietanę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśniętą cebulę i pokrojonym 1 ogórki. Filety rozkładamy na desce, na każdy kładziemy śliwkę i kawałek ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Na półmisek wylewamy sos śmietanowy, układamy roladki śledziowe, posypujemy natką pietruszki
Kulinarne Fantazje Mariolicytryny. • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. • Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę. • W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte z soku śledzie 2 – cebula w kostkę(...)ogórek konserwowy w kostkę 4 – jajka ugotowane w kostkę 5 – warstwa majonezu 6 – starty na drobnej tarce ser żółty. • Udekorować sałatkę według uznania
To co kochamPastę jajeczną wszyscy bardzo lubią i świetnie sprawdza się na kanapkach. Dodatek szczawiku zajęczego – ziółka trójlistnego nadaje paście jajecznej kwaskowatego smaku, a ogórek zielony orzeźwiającego. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego pumpernikla • 1 średni ogórek zielony • 2 łyżki twarożku śmietankowego • 3 jajka • 50 g sera żółtego • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować, obrać(...)zetrzeć na tarce. • ser żółty zetrzeć na tarce. • Wymieszać ser i jajka z majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Ogórek obrać ze skóry i pokroić w 0,5 cm plasterki. • Każdy krążek pumpernikla posmarować serkiem śmietankowym i położyć plasterek ogórka. • Na ogórek położyć po łyżeczce masy jajecznej. • Udekorować ziołami
To co kochamkolorowych pikli. Składniki: • 200 g łososia wędzonego • 4 ogórki konserwowe • 1/2 słoiczka dyni marynowanej • cytryna Wykonanie: • Łososia pokroić bardzo drobno. • Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. • Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. • Można również wymieszać wszystkie składniki razem. • Łososia skropić sokiem z cytryny bezpośrednio przed podaniem
To co kochamniż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • olej(...)smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. • Cebulę pokroić wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki. • Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki
To co kochamtego, co pozbiera. Jest to najbardziej klasyczna wersja, czyli cebula, pomidory, ogórek, papryka, oliwki, feta i oczywiście przyprawy, bo sałatka grecka musi być koniecznie doprawiona bazylią i oregano, oraz dobrą oliwą i octem. Składniki na 2 porcje: • 3 pomidory • 3 małe ogórki zielone • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • kilka oliwek • 2 kawałki sera feta(...)łyżeczka octu winnego • 4 łyżki oliwy • suszone zioła: bazylia, oregano • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, pomidory w cząstki, a paprykę w paski. • Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. • Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem. • Na wierzchu położyć kawałek
To co kochamKlasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz(...)smaku Farsz • 1 cebula • kawałek słoniny • 1 marchewka • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • olej do smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. • Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew
To co kochammusztardą. • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. • Ogórki pokroić w kostkę. • Majonez przełożyć do foliowego woreczka i obciąć rożek w folii. • W szklanej salaterce układać po kolei warstwy: 1 – odciśnięte(...)soku śledzie 2 – cebula w kostkę 3 – starty na drobnej tarce ser żółty 4 – połowę majonezu wyciśniętego z woreczka 5 – ogórek konserwowy w kostkę 6 – żółtka starte na tarce 7 – połowę majonezu wyciśniętego z woreczka 8 – na wierzch białka starte na tarce o grubych
To co kochamżółtym – składniki: 100g ryżu – najlepiej będzie pasował ryż paraboloid 200g szynki – takiej, jaką lubicie 15o g sera żółtego puszka kukurydzy czerwona papryka 4 łyżki majonezu 3 ogórki(...)konserwowe 1/2 łyżeczki curry sól pieprz Sałatka z ryżem i serem żółtym – przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę, paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Majonez mieszamy z solą, pieprzem, curry
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 2 cykorie 4 ogórki konserwowe pół cebuli czerwonej Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki, zostawiając twardą końcówkę. Ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z musztardą. Polewamy surówkę sosem i delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuDziś zapraszam na drugą wersję surówki z pekinki i ogórka kiszonego. Tego typy surówki ładnie się u nas przyjęły, może i Wam posmakuje. Składniki: 1 nieduża kapusta pekińska 3 ogórki kiszone pęczek cebulki szalotki 1 duża marchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę pekińską dowolnie pokroić. 2. Ogórki kiszone
Kuchnia domowa Ani