Składniki: 2 buraki 3 jajka 3 ogórki kiszone 1 jabłko 100 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu(...)łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka dymki 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Buraki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dymkę szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Qchnia po prostugulaszowa jest ku temu odpowiednia. 500 g chudej szynki wieprzowej 1 cebula 1 papryka czerwona 1 żółta papryka 3 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 800 ml bulionu 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne sól olej do smażenia W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną(...)przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na plasterki ogórki i,doprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki i kromką ulubionego pieczywa
Kolorowa kuchnia Elkipuszki lub słoika - odsączonej) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego lub zmiażdżonego w moździerzu) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli sałatka: 2 ogórki 2 duże pomidory 1 mała czerwona cebula 1/4 do 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie posiekana natka kolendry dressing: 1 łyżka octu winnego skórka otarta(...)przyprawami. Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i smażyć na niej kilka minut cieciorkę, potrząsając co jakiś czas lub delikatnie mieszając. Przełożyć do miski, by się nieco ochłodziła. Ogórki, pomidory i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z natką i połową dressingu. Przenieść do docelowego naczynia, dodać ciepłą cieciorkę i resztę dressingu. Wymieszać bardzo delikatnie i podawać natychmiast, najlepiej
zadanie-gotowanieodtworzyć i zaserwować na karnawałowym stole. Roladki naleśnikowe ze szpinakiem, łososiem i serkiem są banalnie proste. Wystarczy usmażyć naleśniki z dodatkiem szpinaku i nadziać serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym i ogórkiem konserwowym. Oczywiście, nadzienie jest dowolne. Idea jednak ta sama - małe kawałki, przekąska na jeden kęs, aby posilić się i dalej ruszyć w tany! :) ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM(...)łyżki oleju 1,5-2 szklanki mleka lub wody gazowanej płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 200 g wędzonego łososia 400 g serka typu Philadelphia kilka ogórków konserwowych Sposób przygotowania: Szpinak przesmażam na patelni z odrobiną oleju, aby pozbyć się większości płynu. Pozostawiam do przestudzenia. Do szpinaku dodaję mąkę, jajka, olej, stopniowo wodę gazowaną
W kuchni Karmel-itkimarchewki 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i jabłko obieramy a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z oliwek oraz
Qchnia po prostumięsa (u mnie drobiowe) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ogórki konserwowe ok. 150 g tartej mozzarelli garść(...)dwie chipsów tortilla/nachos mielona słodka papryka suszone oregano sól, pieprz Vegeta Natur Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy Vegeta Natur. Rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ogórki konserwowe kroimy na półplsterki. Rozkładamy na warstwie ryżu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Obraną marchew trzemy na tarce jarzynowej. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła
Smaki Na TalerzuLatem lubię podawać ją z dodatkiem rzodkiewki i koperku, jesienią z porem, a zimą z salami i kiszonym ogórkiem. Pełna dowolność smaków! Składniki: 0,5 kg ziemniaków, ugotowanych 20 dag salami z czarnym pieprzem lub innymi dowolnymi przyprawami 6 większych ogórków kiszonych 3 łyżki posiekanego koperku sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku(...)przeciśniętego przez praskę Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Ziemniaki, salami oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, wlewamy przygotowany wcześniej sos. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Życie ze smakiemgustu. Sałatka jest smaczna, prosta i dosyć szybka w wykonaniu. Najlepsza po schłodzeniu. 250 g kuskusu 1 sałata rzymska 100 g cienkich kabanosów 3-4 jajka kilka ogórków konserwowych 1 płaska łyżka Vegety Natur 1/2 łyżeczki Vegety Natur do sałatek i dipów 1-2 łyżki orzeszków pinii 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Kuskus wsypujemy do miski(...)ponad powierzchnię kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie „przeczesujemy” kaszę widelcem. Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Ogórki kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy orzeszki pinii oraz majonez
Smaki Na Talerzułyżeczki mielonego chilli 1 jajko sól, pieprz 1/2 szkl. jasnego piwa olej do smażenia Sos tatarski: 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki konserwowe 1 słoik ogórków konserwowych 1 cebula 3-4 jajka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)sól, pieprz opcjonalnie – sok z cytryny do smaku Przygotowujemy sos tatarski. Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki marynowane, cebulę, paprykę oraz ogórki konserwowe również kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki. W naczyniu umieszczamy
Smaki Na TalerzuWyszło bosko <3 Tym bardziej, że ogórek pachniał i smakował jak ogórek. Gdzie takie zdobyć? W Spiżarni. Składniki 1 ogórek wężowy lub 4 gruntowe 3 pomidory 1 czerwona cebula koperek 100 ml jogurtu koziego sol, pieprz Przygotowanie Ogórki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Pomidory kroimy tak, jak lubimy. Cebulę i koper siekamy. Wszystko łączymy z jogurtem
R'n'G Kitchenbędziemy potrzebowali: puszka tuńczyka duże kawałki w oleju lub wodzie puszka 400 g kukurydzy konserwowej około 150 g grzybów marynowanych – leśnych lub pieczarek 2 łyżki majonezu około 100 g ogórków(...)konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z marynowanymi grzybkami Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone jajka kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w drobną kostkę, odsączone grzyby również kroję na mniejsze kawałki. Do pokrojonych składników dodaję odsączonego tuńczyka, kukurydzę, doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak
Uwaga Babcia GotujeSkładniki 8szt.: 1kg schabu 250g boczku wędzonego Musztarda 3-4szt ogórków kiszonych 1 cebula 120g sera żółtego Sól Pieprz Roladki schabowe z boczkiem Przygotowanie: Ser żółty i ogórki kroimy w słupki, a cebulę w kostkę, boczek kroimy po długości w cienkie plastry, im dłuższe tym lepsze ponieważ później łatwo będzie zawinąć gotową roladkę w plaster boczku Schab(...)około 8szt roladek. Każdy płat rozbitego schabu z jednej strony smarujemy musztardą. W zupełności wystarczy płaska łyżeczka musztardy na każdą sztukę. Na każdym płacie układamy kolejno słupki sera żółtego, ogórka kiszonego i cebulę, całość zawijamy w roladkę, okręcamy plastrami boczku i spinamy wykałaczkami Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
Księga-SmakuNarodzenie ale i na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Zajmują wspólnie pierwsze miejsce razem z Śledziami w sosie musztardowym . Składniki : 8 filetów śledziowych (ok. 500 g) 5 ogórków korniszonów (konserwowych) ok. 3/4 szkl. grzybków marynowanych + cebula 1 łyżka majonezu (najlepiej light) 3 łyżki jogurtu(...)naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Świeża pietruszka (ok. 2 łyżki pokrojonej) Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Ogórki i grzybki (z cebulą) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy. Dodatkowo przed podaniem mieszamy ze świeżą pietruszką. Filety
Czarnawisienkaprzygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych. Składniki 600 g udźca z jelenia 200 g pieczarek 100 g mrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej kokosowy) Przygotowanie Mięso myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)minut. Następnie blendujemy ze sobą małą papryczkę chilli oraz pomidory. Tak przygotowany sos dodajemy do smażącego się mięsa i mieszamy. Po około 15-20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem
Programista w kuchniszklanka zakwasu buraczanego 2 łyżki octu winnego 120 g serka śmietankowego puszystego 2 łyżeczki chrzanu 1 jajko sól, pieprz czerwony ziarna natka pietruszki kawałek marchewki z zalewy od ogórków olej lniany Śledzie moczę w zimnej wodzie około 10 minut. Wodę odlewam, a do śledzi wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Śledzie dociskam talerzykiem i odstawiam na noc do lodówki(...)tylko żółtko. Do miseczki przekładam serek, dodaję chrzan, żółtko, sól, pieprz i mieszam widelcem. Serek przekładam do rękawa cukierniczego. Śledzie zwijam w rulon i spinam wykałaczką. W środek wkładam ogórka, paprykę, i wyciskam serek. Dekoruję natką, ziarnami pieprzu, marchewką. Podaję z olejem lnianym
wesoła kuchnia