przekąskę. Składniki: 450 g jogurtu z koziego mleka 450 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej ok. 15 listków mięty (ilość jest zależna od jej intensywności) 2 duże ogórki świeży koper łosoś wędzony na zimno Sposób przygotowania: Głęboką miskę wykładamy muślinową ściereczką lub gazą. W drugiej misce mieszamy oba jogurty i sól. Masę przelewamy na ściereczkę(...)drewnianej łyżce nad głębokim garnkiem i umieszczamy w lodówce. Pozostawiamy na 24-36 godzin do odcieknięcia. Uzyskamy gęstą, kremową masę. Listki mięty drobno kroimy i dodajemy do labneh. Ogórki myjemy, przykrawamy wzdłuż na pół i przy pomoce obieraczki odcinamy cienkie paski, przez całą długość. Pierwsze (tylko skórki) odrzucamy. Cienką warstwę miętowego labneh dokładnie rozsmarowujemy na każdym kawałku ogórka
DominikaDolcikukurydzą, brokułami, ogórkiem konserwowym, cebulą z dodatkiem majonezu, a dla wzbogacenia smaku dodałam czarnuszkę i kiełki brokuła. Nie jest to sałatka fit, ale na imprezy i inne wyjątkowe okazje jest wprost idealna. Sałatka makaronowa z brokułami i kukurydzą Składniki: 400 g makaronu "kolanka" 400 g kukurydzy z puszki 1 brokuł 2 małe cebule 4 ogórki konserwowe majonez (ilość(...)odstawiamy do ostygnięcia. Makaron przekładamy do dużej miski. Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części dodajemy do makaronu. Cebule obieramy i siekamy, dodajemy do miski z makaronem i brokułami. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami. Kukurydzę z puszki odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Przed podaniem każdą porcję posypujemy
Moja smaczna kuchniapożywnej sałatki. Mieszanka różnych kolorów w niej zawartych sprawia, że fajnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Idealna na każdą okazję. Składniki: 200g kaszy kuskus 400g szynki konserwowej 4 zielone ogórki 2 czerwone papryki 2 pęczki świeżego koperku 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 łyżek(...)majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu, szynkę pokroić w kostkę, koperek posiekać, odsączyć z zalewy kukurydzę, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ogórki obrać, wydrążyć ze środka miąższ a pozostałe części pokroić w kostkę (pozostawienie miąższu spowoduje, że ogórek puści sok). 2. Składniki sałatki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą
Szalona Kuchnia EwelinyStroganow, to nic innego jak nazwisko rosyjskiego hrabiego – ministra. Nie ukrywajmy, w Polsce strogonowa robimy nieco inaczej niż na świecie. Często w przepisach w Polsce, spotkamy np. ogórek kiszony, mało popularny dodatek w innych krajach a szkoda, bo nadaje fajnego charakteru daniu. A poza tym my, Polacy, lubimy przecież na bogato I nie ma w tym nic złego, żeby(...)mieszamy i dusimy 2 min.\r"]} Drukuj Strogonow - Boeuf Stroganow Składniki 500 g polędwicy wołowej 300 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1/2 l bulionu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka ostra
Mieszam w Garnkuśledzia matiasa z groszkiem i ogórkiem Sprawdzamy czy śledzie z oleju nie są zbyt słone. Zwykle nie są i wtedy nie trzeba nic z nimi robić, zwłaszcza że nie będziemy solić pozostałych warzyw z sałatki. Zalewamy pokrojone na kawałki śledzie sokiem z limonki (wraz ze skórką z limonki). Mieszamy z cebulą, groszkiem, ogórkami i kaparami. Zostawiamy w lodówce(...)najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły. Podajemy z ziemniakami w mundurkach lub z pieczywem, Przed podaniem dekorujemy kiełkami lub posypujemy koperkiem. Artykuł Sałatka ze śledzi matiasów z groszkiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneSkładniki: 80 g makaronu w kształcie ryżu 70 g ziaren słonecznika 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu 285 g) 3 duże jajka 3 łyżki majonezu 3 średnie ogórki konserwowe (ok. 150g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej sól i pieprz do smaku odrobina oleju do gotowania makaronu 3 małe gałązki natki pietruszki do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiąca(...)dodatkiem odrobiny oleju). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odcedzić na sitku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Ostudzić. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, musztardę oraz pieprz i sól
Kulinarne Przebojeswoją opinią w komentarzach. Chętnie wysłucham Waszych rad, pomysłów i wszelkich podpowiedzi. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki 1 cebula 1 awokado 1 świeży długi ogórek 4 ogórki kiszone 3 ugotowane jajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego sok z 1/2 limonki sól pieprz Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól(...)zagotować. Mięso wyjąć , kiedy będzie już ugotowane (po przekrojeniu białe w środku), a marchewkę gotować dalej do miękkości. Następnie kurczaka i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki, jajka pokroić w kostkę. Awokado skroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Groszek odcedzić na sicie i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem Wymieszać. Wlać
O kuchni z uczuciempiersi kurczaka 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko, studzimy. Kurczaka, ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Łączymy z ryżem i groszkiem. Dodajemy majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy
Qchnia po prostułyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. 4. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Paprykę, czerwoną cebulę, ogórki kiszone i żółty ser pokroić w kostkę. 6. Sałatkę układać warstwami w dużej misce: kukurydza, ryż, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, kawałki fileta z kurczaka, żółty(...)łyżki majonezu, sól, pieprz, papryka, kiszony ogórek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, brokuł i cebula (można również wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem). Wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinymięs, czy wędlin. Można je jeść również z samym pieczywem jako pożywne bezmięsne danie. [embed]https://youtu.be/-r_pU5vKhbc[/embed] Składniki: 6-7 średnich ziemniaków cebula czerwona puszka groszku 5 ogórków konserwowych(...)pęczek koperku 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez, jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj pasta z tuńczyka, lekka, kremowa, na kanapki. Idealna na nasze zdrowe śniadanie lub kolację. Zajadamy ją na pieczywie, ze świeżym ogórkiem czy pomidorem lub kiszonkami, szczególnie kiszonymi ogórkami, bakłażanami i papryką. Pastę z tuńczyka przygotowuję jeszcze na kilka sposobów: dodaję do twarogu i tuńczyka świeże pomidory lub passatę, koncentrat dodaję do pasty kiszone ogórki dodaję jajka ugotowane
Zasmakuj Kuchnisoczystego fileta z kurczaka oraz aromatycznej świeżej bazylii. Do tego jogurt naturalny, czosnek, zielony ogórek - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje i świetnie smakuje. Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu penne 150g fileta z piersi kurczaka 150g żółtego sera 1 puszka konserwowej kukurydzy 2 ogórki suszona bazylia płatki czosnku sól pieprz oliwa Sos jogurtowo - bazyliowy: 200g jogurtu naturalnego(...)wystudzić. 2. Fileta z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, suszoną bazylią, płatkami czosnku, a następnie usmażyć na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu kurczaka ostudzić. 3. Ogórki obrać, pokroić na plasterki a następnie każdy z plasterków na 4 części, dodać pokrojony w kostkę ser, odsączoną z zalewy kukurydzę, kawałki kurczaka oraz makaron. 4. Sos jogurtowo
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo tania, szybka w przygotowaniu, smaczna warzywna sałatka, w której główną rolę pełnią nasze polskie ziemniaki otoczone czerwoną cebulą, konserwowym ogórkiem , pachnącym koperkiem, czosnkiem oraz jajkami. Składniki: 500g ziemniaków 6 jajek 250g konserwowych ogórków 1 pęczek koperku 100g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Dekoracja 2 jajka natka z pietruszki Wykonanie(...)Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. 4. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać jogurt, majonez
Szalona Kuchnia Ewelinysmażyć z obu stron na złoty kolor (ok.1-2 min z jednej strony). Połowę ułożyć w naczyniach żaroodpornych na dnie, a drugą połowę odłożyć na talerz. 2. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pomidory w plasterki. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Koncentrat, majonez i czosnek przepuszczony przez praskę dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem posmarować tosty(...)wyłożone na dnie każdego naczynia. Położyć plaster szynki i posypać serem. Posypać ogórkiem i cebulą, położyć po plasterku pomidora (lub więcej, w zależności jak duże mamy pomidory). Przykryć drugą częścią tostów. Posypać serem. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 20 minut. Smacznego
Przepisy Babcizamiast rukoli wykorzystać roszponkę, szpinak albo miks sałat, jednak uważam że delikatnie ostry charakter rukoli podkreśli smak pozostałych składników. Składniki (składniki na 2 porcje) 2 garści rukoli 1/2 zielonego ogórka 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli (może być czerwona) 6 plasterków szybki parmeńskiej 2 łyżki oliwy szczypta ziół prowansalskich Sałatka z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską – przepis Rukolę dokładnie myjemy(...)osuszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ogórka kroimy w większa kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem oliwy i szczypty ziół prowansalskich. Pamiętajcie aby oliwę i zioła dodać ok. 15 minut przed podaniem inaczej rukola zbytnio namoknie. Smacznego! Post Sałatka z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską pojawił się poraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!