tarta - 42848 przepisów (strona:439/2857)

Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką 186

propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala -1/2 łyżeczki chilli w proszku -1 łyżeczka kminku mielonego -1 łyżeczka kurkumy -2 łyżeczki soku z cytryny -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie(...)papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję. Dłońmi formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Smacznego

Zielona Kuchnia
Gołabki bez zawijania 135

międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku -bułka tarta -1 jajko -szczypta tymianku -sól -1/2 pęczka bazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej słodkiej i ostrej -2 puszki pomidorów -szczypta chilli -2 liście laurowe -3 ziarenka ziela angielskiego(...)Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Oliwę rozgrzać

Zielona Kuchnia
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 167

tortownicę 22-24 cm. 10 kwaskowych jabłek średniej wielkości 1 jajo 150 g masła + łyżka masła 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżka bułki tartej cukier - kilka łyżek (wyjaśnię w opisie) wrzątek - kilka łyżek 1 łyżka cynamonu - nie jest to konieczne (niektórzy nie lubią) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 100 g rodzynek cukier(...)nich (nie odsączamy) łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie połączyć. Wyjąć z lodówki ciasto. Te część, która jest w tortownicy należy ponakłuwać widelcem i posypać dno bułką tartą. A te drugą, mniejszą, wałkować na placek 5 mm i wyciąć paseczki. W środek tortownicy, na bułce tartej, ułożyć ciasno jabłka a wierzch przykryć kratką ułożoną z wyciętych paseczków

Poezja Smaków - blog kulinarny
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 167

pulpeciki: 700 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym) 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (można zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów(...)bazylii do dekoracji WYKONANIE Pulpeciki: Mięso mielone przełożyć do miski. Do mięsa dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę, zioła prowansalskie, sól, bułkę tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko i całość dobrze zagnieść. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na tacy posypanej mąką. Sos: Do misy blendera wlać puszkę

Passions hobbies life
SZYBKA PRZEKĄSKA- PANIEROWANY CAMEMBERT 224

krążek sera camembert * jajko do panierki * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ser camembert pokroić na 8 trójkątów. Każdy panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej (podwójna panierka).  Na patelni rozgrzać olej, każdy trójkącik smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Najlepszy jeszcze ciepły

Zrób to smacznie
Kulki rybne w zalewie octowej 229

dorsza, miruny  albo zielonych śledzi. Polecam, bo to   jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza  1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 ml octu 4 łyżki cukru 1 duża cebula 1 płaska łyżka soli 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego(...)zalewę zagotować, cebulę pokroić w krążki wrzucić do zalewy. Odstawić do przestygnięcia. Rybę zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty

magiczna kuchnia Kasi
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 136

otworem po środku, jednak rozwałkowanie bezglutenowej masy nie jest łatwe, więc zamiast tego wycięłam szwajcarskie krzyże, którymi udekorowałam wierzch, równie ładnie prezentowało by się z krateczką, jak w tradycyjnych tartach. Zdobienie zostawiam już waszej inwencji twórczej. #MyVictorinox Składniki: 60 gram mąki quinoa 60 gram mąki kasztanowej 60 gram mąki z tapioki 100 gram masła 1 jajko 250 gram pora(...)Jeśli po tym czasie ciasto jest zrumienione, możemy je wyjąć, jeśli  nie, zostawiamy jeszcze na kilka minut. Ja grzałam piekarnik na opcji góra-dół bez termoobiegu, po włożeniu tarty przełączyłam na sam dół. Polecam gorąco i życzę powodzenia

Quinoa Raz!
Kotlety z jajek 208

ORZECH . Pychotka Składniki:     10 jajek gotowanych na twardo     1 jajko surowe     1 pęczek natki pietruszki     bułka tarta     pieprz     sól(...)olej do smażenia     sałatka warzywna zamkowa ORZECH Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz według uznania. Wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz

Cukiernia Pychotki
Kotlety mielone z dymką 93

zakupy. Wyszło tak jak się spodziewaliśmy. Polecamy ;) Enjoy! ;) Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 5 dymek bez szczypioru 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1 jajko bułka tarta olej(...)smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą i 3-4 łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z jego nadmiaru przy pomocy papierowych ręczników. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 125

cukru 200 g bułki tartej sok z połowy cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła 150 g orzechów włoskich Odsączony na sicie twaróg wyrobić na elastyczną masę z wszystkimi składnikami z wyczuciem dodając bułkę tartą. Jeżeli masa(...)będzie za rzadka dosypać nieco więcej bułki tartej, odstawić do lodówki na pół godziny. Z moreli usunąć pestki i w środek włożyć po kosteczce marcepana lub cukru i ponownie zamknąć w jedną całość. Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować kulki, rozpłaszczyć, włożyć nadzianą morelę i utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. W między czasie

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety mielone z cukinią 586

posiekanego szczypiorku 3 lyżki bułki tartej (plus trochę do panierowania) 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 szczypta pieprzu do smaku 1 szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odstawiamy aby puściła soki, a następnie lekko odciskamy z ich nadmiaru. Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką tartą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, startą cukinią oraz odrobiną soli i pieprzu. Całość wyrabiamy, robimy kotlety. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu

Bon appetit mon amie
Cukinia i brokuł smażony podany młodymi ziemniaczkami 129

więc dziś będzie smażona w talarkach.Każdy taką lubi więc zachęcam do zrobienia. Składniki: cukinia 2 szt( takie mniejsze) brokuł 1 szt młode ziemniaczki 1 k Dodatkowo: bułka tarta  jajka 2 szt sól i pieprz(...)smaku  Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w łódeczki i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 35 minut od zagotowania.Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy w talarki. Maczamy w jajku,bułce tartej i smażymy na oleju.W trakcie smażenia posypujemy sola i pieprzem. Brokuł obgotowujemy odcinamy różyczki obtaczamy w jaju i bułce tartej również smażymy na oleju posypując sola i pieprzem

Różowa kuchnia
Kotlety mielone - pieczone w piekarniku. 397

mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe) 1 cebula 1 bułka (czerstwa) 2 ząbki czosnku garść pestek dyni 1 jajko sól i pieprz - około pół łyżeczki 10 dag masła bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo; Forma aluminiowa od ALFATEC Przygotowanie; Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy w wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy(...)miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce. Na każdym kotlecie na środku układamy kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min. W połowie pieczenia przekręcamy

Radość kipiąca uśmiechem.
KOTLETY Z CUKINII i kaszy gryczanej 262

zwłaszcza delikatne i zdrowe obiady. Dzisiaj mam dla Was kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej. Są one lekkie – idealne na lato. Jest to wersja wegańska, a jeśli użyjesz bułki tartej bez glutenu będą również bezglutenowe. Kotlety możesz usmażyć lub upiec, zjeść same lub podać z dodatkami – w każdej wersji są pyszne! Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem(...)gorącej wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 garście sezamu 1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) przyprawy i zioła – sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek, czosnek granulowany, natka pietruszki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia/pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj też sól, curry i majeranek. Gotuj

Via Gusto
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego 390

dużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa) Olej do natłuszczenia patelni Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk) Przygotowanie Mięso mielone, jajko i bułkę tartą połącz ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będzie ona zbyt lepka dodaj(...)odrobinę bułki tartej. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podziel powstałą masę na 6 równych części i z każdej uformuj „kiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces natłuszczania) przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki

Programista w kuchni