tarta - 42848 przepisów (strona:457/2857)

Kotlety pożarskie 225

indyka) 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1/2-1 łyżka masła 1-2 łyżki posiekanego koperku przyprawy wg smaku Dodatkowo: mąka 1 jajko bułka tarta masło do smażenia(...)Mięso dokładnie wyrobić z odciśniętą bułką i żółtkiem utartym z masłem. Dodać podsmażoną cebulę, koperek, ubite na sztywno białko i doprawić do smaku. (W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.) Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Di gotuje
Kulki mięsne 161

sezamu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka musztardy sarepskiej, mąka pszenna, 2 łyżki mleka, olej. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Uformować mniejsze kulki. 2 jajka roztrzepać widelcem. 4 łyżki sezamu wymieszać z 4 łyżkami bułki tartej. Część

W kuchni u Moniki
Kotlety schabowe tradycyjne 176

poradzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około(...)pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku śniadaniowym. Kotlety lekko posolić, oprószyć pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w mące. Jajka robić na średnio głęboki talerz, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdy kotlet zamoczyć w rozmąconych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smaczne Mielone z cukinią, pieczarkami i płatkami owsianymi. 137

cukinia 200 g. pieczarek 3 całe jajka 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej odrobinę lub więcej  soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, Do obtoczenia: bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy 1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsmażamy(...)wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły się nadmiaru wody- dodajemy odciśniętą cukinie i pozostałe składniki. 4.Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju. 6, Podałam z kaszą jaglaną i marchewką

Kubki smaku
Pierś z kurczaka w panierce z sezamem 229

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka,  sól, pieprz, 1 jajko, 4-5 łyżek sezamu, 4-5 łyżek bułki tartej, olej. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać widelcem. Sezam wymieszać z bułką tartą. Mięso panierować w jajku i wymieszanej bułce tartej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu

W kuchni u Moniki
Pulpety z szynki wołowej z pomidorowo bazyliowym sosem 231

naczyń :) Składniki Na pulpety 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (Lidl) 1 jajko 1 czerstwa bułka i mleko do namoczenia (jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka pomidorów krojonych 1 przecier pomidorowy  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli(...)gotujemy na małym ogniu żeby smaki się przegryzły Bułkę odsączamy, do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę jedno całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso się nie klei dodajemy bułki tartej i wyrabiamy. Przy pomocy dużej łyżki nabieramy mięso i formujemy kulki. Użycie łyżki ułatwi nam otrzymanie równej wielkości kulek. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z obu stron

Piekielna Kuchnia Pati
Mielone z indyka z papryką pieczarkami i pietruszką 204

mleko do namoczenia bułki 1/3 czerwonej papryki 8 pieczarek 1 duży pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) sól, pieprz olej bułka tarta Namoczoną w mleku bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Cebule, pieczarki i czosnek siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy(...)napowietrzone tym jest lepsze, oczywiście możemy zrobić to za jednym zamachem jak nie mamy czasu i też będzie ok). Jeżeli mięso będzie bardzo klejące możemy dodać do niego bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiany kolor i gotowe :) Jako dodatek proponuję ziemniaki z marchewką i groszkiem

Piekielna Kuchnia Pati
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 203

ugoto wane mięso drobiowe np. z rosołu ugotowane warzywa: u mnie marchew, seler naciowy, pietruszka   1 cebula   1 jajko   sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki   Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl(...)bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików :  Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy

Walijskie Pichcenie
DOSKONAŁY PASZTET Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWY 242

mnie trochę ponad 3 szklanki* startej, już odciśniętej) - 2 średnie marchewki lub 1 duża - 2 cebule obrane i drobno posiekane - 5 ząbków czosnku - 1/2 szklanki* kaszki kukurydzianej lub bułki tartej - 1/2 szklanki* oliwy (dałam stopiony bezzapachowy olej kokosowy z minimalną ilością oliwy z oliwek, tak może 1/10) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka curry - 4 jajka - 3 płaskie łyżki skrobi(...)także podsmażone cebule z czosnkiem i chili, gdy dodajemy. Całość dokładnie wymieszać (masa jest bardzo rzadka). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej i wysypanej np.bułką tartą). Ubić dokładnie, wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec 60 minut na termoobiegu.  Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Dorsz panierowany 155

tarta do panierowania Olej do smażenia W miseczce wymieszać sól, pieprz, cząber, rozmaryn i oprószyć mieszanką kawałki ryby z dwóch stron. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano z każdej strony. dorsz panierowany

O kuchni z uczuciem
Panierowane kotlety marynowane w mleku 179

się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić a listek laurowy(...)mlekiem i wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa obtoczyć w bułce tartej, zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem i ponownie opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów

Di gotuje
Kalafiorowe kotleciki z serem 121

Składniki na ok. 8 kotlecików: połowa kalafiora 10 dkg sera żółtego 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz + bułka tarta do obsypania i olej do smażenia     Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść np. widelcem. Przestudzić. Dodać(...)starty ser i resztę składników. Ewentualnie doprawić. Masa powinna być na tyle gęsta żeby można było formować kotleciki, ale nie ma być zbita. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron na średnim ogniu.  Smacznego

Maślane ciasteczko
Odwrocone ciasto ze sliwkami 157

miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest jakby ostre. Mój mąż był zachwycony. Składniki na formę o średnicy 26 cm (ja piekłam w formie na tartę) 180 gr masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta startej gałki pół łyżeczki pomarańczowego barwnika 250 gr jogurtu naturalnego

moj przepis na
Kotleciki jaglano-brokułowe 140

surówką lub sosem jogurtowym. Polecam :) Kotleciki podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 100g kaszy jaglanej brokuł 1 jajko sól, pieprz ząbek czosnku olej do smażenia bułka tarta  Brokuła umyć, podzielić(...)mniejsze różyczki i ugotować. Ostudzić i rozgnieść widelcem. Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, brokuła, dodać jajko, rozgnieciony ząbek czosnku i tyle bułki tartej aby masa dobrze się formowała (ok 2-3 łyżki). Całość doprawić do smaku. Formować zgrabne, okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju

Smakołyki Asi
Paluszki rybne 622

Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości(...)Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor

Smakołyki Asi