tarta - 42848 przepisów (strona:464/2857)

Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 190

łyżeczka soli 1 średnia cebula 2x 20g margaryny 1 łyżeczka natki pietruszki Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. W rondelku rozpuszczamy margarynę, wsypujemy kaszę gryczaną i mieszamy około 2-3 minuty, po czym(...)natkę pietruszki i całość jeszcze raz dobrze mieszany. Naleśniki faszerujemy kaszą i zawijamy w koperty lub roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety

Smakowy Raj
Tradycyjne mięsne krokiety 198

użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką(...)jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem

Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 192

duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką(...)rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety

Smakowy Raj
Kartacze – kluski tarte z mięsem 307

Suwalszczyzny). Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :) Kluski tarte: Około 1 kg ugotowanych ziemniaków Około ½ kg surowych ziemniaków  1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli(...)ziemniaki przepuszczamy przez prasę. Surowe ziemniaki trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki, po czym przekładamy do sita wyłożonego gazą lub pieluchą tetrową i wyciskamy z nich do osobnego naczynia sok. Odstawiamy go na około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia

Smakowy Raj
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 239

dobrze doprawiamy solą i pieprzem (szpinak przyprawiamy dość mocno, gdyż w połączeniu z naleśnikiem i resztą dodatków, sól i pieprz są słabiej wyczuwalne). Na środek naleśnika nakładamy szpinak, posypujemy tartym serem i składamy w kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka, po czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu(...)przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze zrobić większą ilość krokietów i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś szybkiego na obiad

Smakowy Raj
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 225

kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca, Sól. Wykonanie(...)Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron

Kulinarna rozmowa
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią 378

minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy ją z wody.  2. Do bułki tartej dodajemy mleko i mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się

Szefowa kuchni
Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką 442

Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 garść różyczek brokuła, 1 garść różyczek kalafiora, 1 garść mini marchewek, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła, kalafiora i mini(...)marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa i cebulkę, trochę bułki tartej, pieprz i sól. Mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z buraczkami zasmażanymi Orzech

Aga w kuchni
Kotlety z kalafiora 173

przez pewien czas będę nadawać z... Chicago! To co, macie ochotę razem ze mną lekko nadgryźć Amerykę? :) Składniki (na 10 szt.) 0,5 kg kalafiora 1 jajko bułka tarta 1 łyżka masła 1 cebula sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić(...)kostkę i zeszklić na patelni. Odcedzić kalafior, dodać masło i rozgnieść jak ziemniaki na puree. Dodać cebulkę, sól i pieprz, wymieszać. Następnie dodać jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z ob stron na złoty kolor

pink envelope
Kotlety z jajek, balet 221

Składniki: 3 ugotowane na twardo jajka, pokrojone w drobną kostkę 1 surowe jajko ½ posiekanej cebuli ½ posiekanego pęczka szczypiorku ½ posiekanego pęczka koperku sól, pieprz mąka kukurydziana lub bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszaj jajka surowe i ugotowane, zieleninę, cebulę, sól i pieprz. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj kotleciki, obtaczaj w mące kukurydzianej lub bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Wychodzi 5-6 sztuk.  Nie jestem miłośniczką baletu. Zdarzyło mi się jednak

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet z cukinii, Dziewczyna z lilią 276

szklanki oleju 1 łyżka tymianku lub np. majeranku, cząbru 2 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz sól lub jarzynka bez glutaminianu sodu *Ja dałam 1 szklankę bułki tartej i 1 szklankę kaszy kukurydzianej – na kolor. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Odstaw na ok. pół godziny, a następnie dobrze odciśnij sok. Marchew i ser żółty zetrzyj(...)tarce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podduś na maśle. Przestudź. Włącz piekarnik - 180°C. Do startej cukinii dodaj: cebulę, czosnek, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą/kaszę kukurydzianą, olej, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej rękami). Masę przełóż do keksówki (30cmx12cm). Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny i 15 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 230

włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule(...)więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis

Qlinarnie i Qlinarnie
13. Kotlety mielone z serkiem feta 155

bułka Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem feta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy mięsnej uformować płaskie placki, na każdy włożyć serową kulkę, formować klopsiki(...)Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Jadło i czytadło
62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym 195

opakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez(...)minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody. Gotowy sos wylać

Jadło i czytadło
68. Rybne pulpety z zalewy octowej 175

Pulpety: 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych Rybę ugotować w osolonej wodzie przez(...)minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Wszystkie składniki zalewy gotować przez 5 minut. Ciepłą zalewą zalać pulpety. Gotowe będą już

Jadło i czytadło