Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 198łyżeczka soli 1 średnia cebula 2x 20g margaryny 1 łyżeczka natki pietruszki Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. W rondelku rozpuszczamy margarynę, wsypujemy kaszę gryczaną i mieszamy około 2-3 minuty, po czym(...)natkę pietruszki i całość jeszcze raz dobrze mieszany. Naleśniki faszerujemy kaszą i zawijamy w koperty lub roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety
Smakowy Raj
Tradycyjne mięsne krokiety 205użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką(...)jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem
Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 201duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką(...)rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety
Smakowy Raj
Kartacze – kluski tarte z mięsem 318Suwalszczyzny). Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :) Kluski tarte: Około 1 kg ugotowanych ziemniaków Około ½ kg surowych ziemniaków 1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli(...)ziemniaki przepuszczamy przez prasę. Surowe ziemniaki trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki, po czym przekładamy do sita wyłożonego gazą lub pieluchą tetrową i wyciskamy z nich do osobnego naczynia sok. Odstawiamy go na około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia
Smakowy Raj
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 255dobrze doprawiamy solą i pieprzem (szpinak przyprawiamy dość mocno, gdyż w połączeniu z naleśnikiem i resztą dodatków, sól i pieprz są słabiej wyczuwalne). Na środek naleśnika nakładamy szpinak, posypujemy tartym serem i składamy w kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka, po czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu(...)przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze zrobić większą ilość krokietów i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś szybkiego na obiad
Smakowy Raj
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 235kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca, Sól. Wykonanie(...)Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron
Kulinarna rozmowa
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią 394minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy ją z wody. 2. Do bułki tartej dodajemy mleko i mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się
Szefowa kuchni
Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką 449Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 garść różyczek brokuła, 1 garść różyczek kalafiora, 1 garść mini marchewek, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła, kalafiora i mini(...)marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa i cebulkę, trochę bułki tartej, pieprz i sól. Mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z buraczkami zasmażanymi Orzech
Aga w kuchni
Kotlety z kalafiora 182przez pewien czas będę nadawać z... Chicago! To co, macie ochotę razem ze mną lekko nadgryźć Amerykę? :) Składniki (na 10 szt.) 0,5 kg kalafiora 1 jajko bułka tarta 1 łyżka masła 1 cebula sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić(...)kostkę i zeszklić na patelni. Odcedzić kalafior, dodać masło i rozgnieść jak ziemniaki na puree. Dodać cebulkę, sól i pieprz, wymieszać. Następnie dodać jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z ob stron na złoty kolor
pink envelope
Kotlety z jajek, balet 234Składniki: 3 ugotowane na twardo jajka, pokrojone w drobną kostkę 1 surowe jajko ½ posiekanej cebuli ½ posiekanego pęczka szczypiorku ½ posiekanego pęczka koperku sól, pieprz mąka kukurydziana lub bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszaj jajka surowe i ugotowane, zieleninę, cebulę, sól i pieprz. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj kotleciki, obtaczaj w mące kukurydzianej lub bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Wychodzi 5-6 sztuk. Nie jestem miłośniczką baletu. Zdarzyło mi się jednak
Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet z cukinii, Dziewczyna z lilią 288szklanki oleju 1 łyżka tymianku lub np. majeranku, cząbru 2 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz sól lub jarzynka bez glutaminianu sodu *Ja dałam 1 szklankę bułki tartej i 1 szklankę kaszy kukurydzianej – na kolor. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Odstaw na ok. pół godziny, a następnie dobrze odciśnij sok. Marchew i ser żółty zetrzyj(...)tarce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podduś na maśle. Przestudź. Włącz piekarnik - 180°C. Do startej cukinii dodaj: cebulę, czosnek, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą/kaszę kukurydzianą, olej, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej rękami). Masę przełóż do keksówki (30cmx12cm). Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny i 15 minut
Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 241włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule(...)więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis
Qlinarnie i Qlinarnie
13. Kotlety mielone z serkiem feta 166bułka Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem feta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy mięsnej uformować płaskie placki, na każdy włożyć serową kulkę, formować klopsiki(...)Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Jadło i czytadło
62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym 203opakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez(...)minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody. Gotowy sos wylać
Jadło i czytadło
68. Rybne pulpety z zalewy octowej 183Pulpety: 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych Rybę ugotować w osolonej wodzie przez(...)minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Wszystkie składniki zalewy gotować przez 5 minut. Ciepłą zalewą zalać pulpety. Gotowe będą już
Jadło i czytadło