wytłoczyn do smażenia 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna) pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć) sól, pieprz tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć) Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku(...)bulionu. Moje risotto trochę soliłam i pieprzyłam. Mieszamy. 6. Następnie wrzucamy mrożony groszek i mieszamy. 7. Następnie wrzucamy kukurydzę i mieszamy. 8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy ser, mieszamy, sprawdzamy czy groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-) W wersji wegańskiej możemy dodać płatki drożdżowe. Ser w ogóle nie jest
Kawa z mlekiemMini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta(...)puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Podróż w kulinariaporcji 3,60 Składniki: Dzwonek z karpia 6 szt. Cytryna 2 szt. Cebula biała 1 szt. Miód prawdziwy 100 ml Curry 1 łyżka Czosnek 2 ząbki Olej Bułka tarta 1 szklanka Mąka 2 łyżki jajka 2 szt. sól i pieprz do smaku koperek 1 pęczek Wykonanie: Dzwonki karpia umyć, osuszyć i skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Następnie(...)obłożyć nimi karpia. Odstawić do lodówki pod przykryciem. W między czasie wymieszać miód z curry i dodać zmiażdżony czosnek. Z karpia usunąć cebulę, posmarować dzwonki miodową glazurą. Bułkę tartą wymieszać z mąką. Na patelni rozgrzać olej, obtaczać dzwonki w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce. Smażyć na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać
Tradycyjna Kuchniaosiedlowym sklepiku. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta. Sa tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się(...)bułki tartej Pieczarki faszerowane serem feta Przygotowanie. Kapelusze grzybów oczyścić bądź obrać ze skórki. Jeśli są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwać skórki. Dobrze jest też przetrzeć grzyby chociażby ręcznikiem papierowym zamiast myc je w wodzie. Myte wodą często nią nasiąkają. W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą
mecookscebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była(...)środku, obtaczać w tartej bułce smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie smakują i na ciepło na obiad
W Mojej Kuchni Lubięłyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej(...)cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany
Oka w rosole czyli KaFka gotujePlacki bardzo fajnie będą smakować z gulaszem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków (waga po obraniu) 1/2 szklanki mąki pszennej ( można zastąpić bułką tartą) 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)sól, pieprz odrobina suszonego koperku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę i wystudzić całkowicie. 2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę (lub bułkę tartą), śmietanę, sól, pieprz i suszony koperek. Wyrobić ręcznie. 3. Z masy formować placki. Smażyć na rozgrzanym oleju . Można je wcześniej przed smażeniem opanierować w bułce tartej. Pominęłam ten krok
Kuchnia domowa Anigenialnie prosty i bardzo szybki do zrobienia. A tu zapraszam na kulki rybne . Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia mielona słodka papryka sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 mla octu 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)zalewy. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebule z czosnkiem, doprawić do smaku papryką słodką, solą i pieprzem, dodać również bułkę tartą (około 2-3 łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć
magiczna kuchnia Kasimieszamy aby ryż nie przywarł do garnka-najlepiej gotować w garnku o grubym dnie. Gdy ryż pochłonie cały płyn i będzie miękki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wsypujemy tarty ser, mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy, zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy ryż dokładnie z całym jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej(...)łyżką na wilgotne dłonie, rozpłaszczamy w środek układamy nadzienie, przykrywamy kolejną porcją ryżu, formujemy kule, dobrze dociskamy, układamy na talerzu. Panierujemy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju Wielkopolskim tak aby kule były całe zanurzone, kilka minut aż nabiorą złocistego koloru. Kule podałam na sałatce z bazyliowym winegretem J Smacznego! Wpis
Wanilia i Kardamonkombinować. Dziś przedstawiam Ci najprostsze pod słońcem kotlety mielone. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie gotowej przyprawy do mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta- ilość w zależności czy lubisz zbite mięso czy bardziej soczyste 1 cebula olej do smażenia(...)Przygotowanie: mięso przekładasz do miski, wbijasz do niego jajko, dodajesz przyprawę, mieszasz ręką dokładnie cebulę siekasz w drobną kostkę i dodajesz do mięsa, mieszasz ręką na końcu dodajesz bułkę tartą dłońmi formujesz kotlety i obtaczasz z bułce tartej wsypanej do głębokiego talerzyka obok smażysz do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z tłuszczem możesz podawać
Oka w rosole czyli KaFka gotujegrubych oczkach (lub pokrojonego w kostkę) 60ml zimnej wody łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 15-20 pomidorków koktajlowych 4 jajka 100ml śmietany 12% 125g świeżej ricotty 50g tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz posiekane liście bazylii i oregano (łyżka ziół) Przygotować kruche ciasto. Mąkę i sól wsypać do średniej wielkości miski, dodać rozdrobnione masło i rozcierać palcami(...)jego brzegom. Przełożyć ciasto do formy i docisnąć do dna i boków – niektórzy podpiekają spód obciążony np. fasolą, ja jednak pomijam ten krok i od razu faszeruję tartę, żeby zaoszczędzić na czasie. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka utrzeć ze śmietaną i serami (ricottą i parmezanem) na gładką masę Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać
Dietologśmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka czerwonej pasty curry tarta mozzarella – do woli 2 łyżki oliwy z oliwek olej Przygotowanie: Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie(...)faszerować. Podpiekamy je przez 15 minut skropione sokiem z cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie
Zasmakuj KuchniCiasto 100 ga gorzkiej czekolady o min.70% kakao 4 duże wiejskie jaja 80 g masła 80 g cukru trzcinowego 100 g zmielonych migdałów (tartych migdałów) 100 g zmielonych (tartych) pestek dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg naturalnego twarogu z wiaderka 130 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 6 jaj 100 g gorzkiej(...)czekolady min.70% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 200 g śmietanki 30% Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej. Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Cukier i masło utrzyj na puch i dodawaj
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnego mleka (lub jogurtu, śmietany) 2-3 kg jabłek, cynamon, wanilia, cukier, 2 łyżeczki masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, rękami dokładnie rozdrobnij. Następnie dodaj jajka, kwaśne mleko, zagnieć. Ciasto podziel na 2 równe części, zawiń w folię(...)podsmaż w garnku z dodatkiem cynamonu, wanilii, masła (opcjonalnie cukru) ok 20-30 minut. Blachę (20 x 31 cm – może być ciut większa/mniejsza) posmaruj masłem, podsyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Pierwszy ułóż na dno blaszki, następnie podsyp bułką tartą, wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Jeśli
Mój pomysł namielonego wołowego – ja kupuję w biedronce 1 jajo 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej sól, pieprz, zmielona kolendra olej do smażenia liść laurowy i ziele angielskie – w wersji z gotowaniem pulpetów Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą / łupiny babki jajowatej, sól, pieprz i kolendrę wymieszaj wszystko dokładnie(...)ajvar, wymieszaj, zagęść mąką – sos do polania pulpetów gotowy Ja podałam swoje pulpety z zakręconą pyrą ( ziemniakiem) smażonym w głębokim oleju i ugotowanym kalafiorem polanym masłem z bułką tartą. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje