tarta - 42848 przepisów (strona:343/2857)

Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe + wersja wegańska) 124

wytłoczyn do smażenia 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna) pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć) sól, pieprz tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć) Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku(...)bulionu. Moje risotto trochę soliłam i pieprzyłam. Mieszamy. 6. Następnie wrzucamy mrożony groszek i mieszamy. 7. Następnie wrzucamy kukurydzę i mieszamy. 8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy ser, mieszamy, sprawdzamy czy groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-) W wersji wegańskiej możemy dodać płatki drożdżowe. Ser w ogóle nie jest

Kawa z mlekiem
,,Mini tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 119

Mini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta(...)puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Podróż w kulinaria
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 165

porcji 3,60 Składniki: Dzwonek z karpia 6 szt. Cytryna 2 szt. Cebula biała 1 szt. Miód prawdziwy 100 ml Curry 1 łyżka Czosnek 2 ząbki Olej Bułka tarta 1 szklanka Mąka 2 łyżki jajka 2 szt. sól i pieprz do smaku koperek 1 pęczek Wykonanie: Dzwonki karpia umyć, osuszyć i skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Następnie(...)obłożyć nimi karpia. Odstawić do lodówki pod przykryciem. W między czasie wymieszać miód z curry i dodać zmiażdżony czosnek.  Z karpia usunąć cebulę, posmarować dzwonki miodową glazurą. Bułkę tartą wymieszać z mąką. Na patelni rozgrzać olej, obtaczać dzwonki w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce. Smażyć na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
Pieczarki faszerowane serem feta 115

osiedlowym sklepiku. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta. Sa tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się(...)bułki tartej Pieczarki faszerowane serem feta Przygotowanie. Kapelusze grzybów oczyścić bądź obrać ze skórki. Jeśli są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwać skórki. Dobrze jest też przetrzeć grzyby chociażby ręcznikiem papierowym zamiast myc je w wodzie. Myte wodą często nią nasiąkają. W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą

mecooks
nadziane wątróbką z kurczaka mielone kotlety... 177

cebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była(...)środku, obtaczać w tartej bułce smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie smakują i na ciepło na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone w sosie musztardowym 192

łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej(...)cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Placki z gotowanych ziemniaków 638

Placki bardzo fajnie będą smakować z gulaszem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków (waga po obraniu) 1/2 szklanki mąki pszennej ( można zastąpić bułką tartą) 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)sól, pieprz odrobina suszonego koperku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę i wystudzić całkowicie. 2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę (lub bułkę tartą), śmietanę, sól, pieprz i suszony koperek. Wyrobić ręcznie. 3. Z masy formować placki. Smażyć na rozgrzanym oleju . Można je wcześniej przed smażeniem opanierować w bułce tartej. Pominęłam ten krok

Kuchnia domowa Ani
Klopsiki mięsne w occie 149

genialnie prosty i  bardzo szybki do zrobienia. A tu zapraszam na  kulki rybne . Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia mielona słodka papryka sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 mla octu 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)zalewy. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebule z czosnkiem, doprawić do smaku papryką słodką, solą i pieprzem, dodać również bułkę tartą (około 2-3 łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć

magiczna kuchnia Kasi
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 218

mieszamy aby ryż nie przywarł do garnka-najlepiej gotować w garnku o grubym dnie. Gdy ryż pochłonie cały płyn i będzie miękki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wsypujemy tarty ser, mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy, zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy ryż dokładnie z całym jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej(...)łyżką na wilgotne dłonie, rozpłaszczamy w środek układamy nadzienie, przykrywamy kolejną porcją ryżu, formujemy kule, dobrze dociskamy, układamy na talerzu.  Panierujemy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.  Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju Wielkopolskim tak aby kule były całe zanurzone, kilka minut aż nabiorą złocistego koloru. Kule podałam na sałatce z bazyliowym winegretem J Smacznego! Wpis

Wanilia i Kardamon
Proste i smaczne kotlety mielone 151

kombinować. Dziś przedstawiam Ci najprostsze pod słońcem kotlety mielone. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie gotowej przyprawy do mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta- ilość w zależności czy lubisz zbite mięso czy bardziej soczyste 1 cebula olej do smażenia(...)Przygotowanie: mięso przekładasz do miski, wbijasz do niego jajko, dodajesz przyprawę, mieszasz ręką dokładnie cebulę siekasz w drobną kostkę i dodajesz do mięsa, mieszasz ręką na końcu dodajesz bułkę tartą dłońmi formujesz kotlety i obtaczasz z bułce tartej wsypanej do głębokiego talerzyka obok smażysz do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z tłuszczem możesz podawać

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Quiche z pomidorkami koktajlowymi 105

grubych oczkach (lub pokrojonego w kostkę) 60ml zimnej wody łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 15-20 pomidorków koktajlowych 4 jajka 100ml śmietany 12% 125g świeżej ricotty 50g tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz posiekane liście bazylii i oregano (łyżka ziół) Przygotować kruche ciasto. Mąkę i sól wsypać do średniej wielkości miski, dodać rozdrobnione masło i rozcierać palcami(...)jego brzegom. Przełożyć ciasto do formy i docisnąć do dna i boków – niektórzy podpiekają spód obciążony np. fasolą, ja jednak pomijam ten krok i od razu faszeruję tartę, żeby zaoszczędzić na czasie. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka utrzeć ze śmietaną i serami (ricottą i parmezanem) na gładką masę Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać

Dietolog
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 143

śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka czerwonej pasty curry tarta mozzarella – do woli 2 łyżki oliwy z oliwek olej Przygotowanie: Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie(...)faszerować. Podpiekamy je przez 15 minut skropione sokiem z cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie

Zasmakuj Kuchni
Sernik na czekoladowym spodzie z migdałów i pestek dyni 137

Ciasto 100 ga gorzkiej czekolady o min.70% kakao 4 duże wiejskie jaja 80 g masła 80 g cukru trzcinowego 100 g zmielonych migdałów (tartych migdałów) 100 g zmielonych (tartych) pestek dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg naturalnego twarogu z wiaderka 130 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 6 jaj 100 g gorzkiej(...)czekolady min.70% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 200 g śmietanki 30% Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej. Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Cukier i masło utrzyj na puch i dodawaj

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka – przepis mojej babci 597

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnego mleka (lub jogurtu, śmietany) 2-3 kg jabłek, cynamon, wanilia, cukier, 2 łyżeczki masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, rękami dokładnie rozdrobnij. Następnie dodaj jajka, kwaśne mleko, zagnieć. Ciasto podziel na 2 równe części, zawiń w folię(...)podsmaż w garnku z dodatkiem cynamonu, wanilii, masła (opcjonalnie cukru) ok 20-30 minut. Blachę (20 x 31 cm – może być ciut większa/mniejsza) posmaruj masłem, podsyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Pierwszy ułóż na dno blaszki, następnie podsyp bułką tartą, wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Jeśli

Mój pomysł na
Pulpety wołowe w sosie paprykowym 131

mielonego wołowego – ja kupuję w biedronce 1 jajo 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej sól, pieprz, zmielona kolendra olej do smażenia liść laurowy i ziele angielskie – w wersji z gotowaniem pulpetów Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą / łupiny babki jajowatej, sól, pieprz i kolendrę wymieszaj wszystko dokładnie(...)ajvar, wymieszaj, zagęść mąką – sos do polania pulpetów gotowy Ja podałam swoje pulpety z zakręconą pyrą ( ziemniakiem) smażonym w głębokim oleju i ugotowanym kalafiorem polanym masłem z bułką tartą. Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania