klasyczne bez żadnych dodatków, a mąż np z dodatkiem brokułów i pora. Składniki: 500 g ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka bułka tarta do obtoczenia sezam do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie(...)Ostudzić. Jak są już całkowicie zimne to przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor
Kuchnia w oparachcukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru(...)wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Nadzienie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę, kroję na kawałki i podaję. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzygotować ćwikłę z chrzanem . Buraczki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Tarte buraczki przełożyć do miski. Dodać cukier, chrzan oraz ocet jabłkowy. Wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu. Najlepiej buraczki pasują do dań mięsnych takich jak schabowe, sznycle, pieczone udka kurczaka(...)usuwajmy łupkę. Ja trę buraczki zazwyczaj na tarce o średnich oczkach. Idzie mi to szybciej niż gdybym używała do tarcia tarki z małymi oczkami. Do przyprawienia buraczków użyłam chrzanu kremowego czyli nie tego najbardziej ostrego. Jeśli użyjecie 100% chrzanu tartego uważajcie z jego ilością. Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Carpaccio z buraczka ćwikłowego
mecookspełnoziarniste Barilla 320 g * fasolka szparagowa – 100 g * ziemniaki – 2 szt * bazylia – 1 pęczek * orzeszki piniowe – 1 garstka * tarty parmezan – 4 łyżki * tarty ser owczy pecorino sardo – 1 łyżka * oliwa z oliwek – ok 100 ml * czosnek – 1 ząbek * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, fasolkę szparagową(...)dzielimy na kawałki. Wrzucamy wszysko do garnka, zalewamy dużą ilością posolonej wody, zagotowujemy, wrzucamy makaron spaghetti Barilla. PESTO: Bazylię miksujemy z oliwą, tartymi serami, orzeszkami piniowymi i czosnkiem, wlewamy na patelnię. Dodajemy odcedzony makaron z warzywami, mieszamy, by dokładnie się obtoczył. Podajemy z odrobiną sera i orzechów. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
Ostra na Słodkoboczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie
Kate's KitchenZacznij od przygotowania kotletów. Do miski wsyp ryż i dodaj drobno posiekanego łososia oraz wszystkie zioła. Dopraw solą i pieprzem, wbij jajko i wymieszaj. Na koniec dodaj trochę bułki tartej lub mąki z ciecierzycy, aby zagęścić masę i uzyskać konsystencję pozwalającą na formowanie kotletów. Malwina w swojej książce podaje, że można dobrze wyrobić masę ręką i całkiem zrezygnować(...)bułki tartej. Jednak przyznam, że mój ryż (mieszanka ryżu długoziarnistego i dzikiego) był dość sypki i mimo wyrabiania ręką nie chciał się kleić. Dopiero po dodaniu bułki tartej, wszystko fajnie się zlepiło. Mokrymi dłońmi uformuj 8 niedużych kotletów. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż na niej kotlety po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Gotowe kotlety
Chilli Czosnek i Oliwaformie, ponakłuwać widelcem i piec 25 min. 6. Marchew obrać, cukinię umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw wykrawać cienkie wstążki. 7. Wstążki warzyw układać naprzemiennie wokół tarty. 8. Do miski(...)wlać śmietanę, dodać 3 jajka i gałkę muszkatolową. Doprawić solą i pieprzem. 9. Masę jajeczna wlać na tartę, pomiędzy wstążkami warzyw. 10. Piec w 180°C ok 50 min. 11. Podajemy na ciepło lub zimno. ZAPRASZAM NA FILM - Pyszna tarta z warzywami na obiad ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Atlas Smakówpolubić W ramach odmiany i eksperymentu sięgnijcie po łatwy sposób na pyszne mięsko Składniki na 3 osoby : 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 3 pieczarki tarty ser mozzarella 3 łyżki , pomidorowego sosu włoskiego z cukinii ,lub ketchupu 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii 2 plasterki czerwonej cebuli sól , pieprz(...)smaku kilka ziaren kukurydzy 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej dodatkowo : olej do smażenia , świeża bazylia do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki kroimy w plasterki , rumienimy na patelni na złoty kolor .Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy bułkę tartą , sól , pieprz do smaku i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy całość na gładką masę . Dzielimy
Ogrodnik w podróżyboczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie
Kate's Kitchenobiadu ale również do kanapek czy do boxa dla meża do pracy. Tym razem zapraszam na kotlet z kurczaka w marynowane musztardą i majonezem,w panierce z bułki tartej. Polecam i życzę smacznego :) apraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com(...)bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA 6 sztuk: 3 filety z kurczaka pojedyncze Sól i pieprz do smaku 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki majonezu tradycyjnego Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 3 jajka do panierowania PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję, osuszam a następnie kroję wzdłuż, tak by powstało ok 6 dużych kotletów. Dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Solę
Gotowanie Patkiorzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra 30g pokruszonych(...)lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę, migdały i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy
Szalona Kuchnia Ewelinyboczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie
Kate's Kitchenkanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżeczka tymianku 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Cukinię dokładnie umyć, osuszyć(...)godzinę. W międzyczasie zetrzeć ser żółty i cebulę , na tarce na grubych oczkach. Potem cukinię bardzo dokładnie odcisnąć ze soku. Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy. Sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec do masy. Ponownie całość
Monia miesza i gotuje