szklanek mąki (wszystko zależy od ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej jajko sól mielone: 500 g mięsa 3 ząbki czosnku, mała cebula, sól, pieprz, jajko, bułka tarta (2-3 łyżki + do obtoczenia) czerstwa bułka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ziemniaków dodajemy jajko, 1/2 łyżeczki soli mąkę ziemniaczaną(...)namaczamy w w wodzie i gdy zmięknie odsączamy dokładnie wyciskamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tartce do czosnku lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Formujemy kotlety mielone, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na brązowo. Odsączamy z namiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przed podaniem
Lena GotujeTakie foremki z kruchego ciasta można zapełnić czym macie ochotę. U mnie są z bitą śmietaną i owocami. Przygotowanie ciasta kruchego – do dużej miski wrzucić
Kuchnia PokoleńComments / 06/10/2016 DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 0 Comments / 30/09/2016 SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD 2 Comments / 26/09/2016 TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 0 Comments / 21/09/2016 PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 0 Comments / 05/09/2016 MOUSSAKA 0 Comments / 31/08/2016 OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 0 Comments / 25/08/2016 GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH(...)KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP 0 Comments / 05/07/2016 POMIDOROWA / TOMATO SOUP 0 Comments / 25/06/2016 ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 1 Comment / 22/06/2016 ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 0 Comments / 17/06/2016 SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 0 Comments / 07/06/2016 LENIWE CURRY / LAZY CURRY 0 Comments / 02/06/2016 Previous Next
Martyna Cookstarta do obtoczenia mi jak potrzeba zagęścić mięso olej do smażenia ***************************************************************** Mięso mielone wyz kurczaka wymieszać z zmiksowaną dynią i bananem ,dodać jajko ,mąkę ziemniaczaną bułkę tartą jak trzeba ,przyprawić i dokładnie wymieszač masę.Na patelni rozgrzewamy oliwę .Formujemy małe kotleciki z mięsa , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Osaczy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie i przełóż je na posmarowaną masłem i podsypaną mąkę formę na tartę. Górę formy pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia(...)delikatnie spody tak, aby trzymały się nieruchomo. Posmaruj je z wierzchu miodem i ułóż na spodzie. Następnie wylej jajeczną masę. Na wierzch pokrusz kozi ser i posyp świeżym tymiankiem. Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut, aż masa na środku się zetnie. Po upieczeniu quiche dobrze delikatnie przestudzić — łatwiej się wtedy kroi. * *Inspiracja: Kwestia Smaku
Food Squaredodatkiem rozdrobnionych płatków migdałowych. Jak smakują? To już musicie sami ocenić, kiedy je zrobicie. Składniki: 4 sztuki sznycli z piersi indyka 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej (brak na zdjęciu) pieprz świeżo zmielony masło klarowane 2 jajka sól Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Każdy sznycel włożyłam między płaty folii spożywczej i delikatnie(...)Mięso posoliłam, oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłam na kilka minut do lodówki. Przygotowałam panierkę: Do miseczki wsypałam mąkę. Jajka rozkłóciłam. Posiekałam płatki migdałowe i wymieszałam je z bułka tartą. Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki masła klarowanego. Sznycle obtoczyłam najpierw w mące. Nadmiar mąki strzepałam. A następnie w jajkach i panierce migdałowej (z bułka tartą
Kuchnia u Krysinota bene również są pyszne. Polecam. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonej łopatki 150 g sera żółtego (u mnie sokół) garść natki pietruszki 1 małe jajko bułka tarta do panierki i – opcjonalnie – do zagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów kilka listków świeżej(...)ścieramy bezpośrednio do mięsa, mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawą do mięsa mielonego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy 8-9 kotlecików. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Paprykę kroimy w drobne paseczki. Cebulę kroimy
Smaki Na Talerzusycące. Śliweczka pozostaje miękka i soczysta. Polecam Składniki: 2 szkl mąki + do podsypania 250 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 8 śliwek 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej cukier do posypania Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrajamy i wyjmujemy pestkę. Twaróg rozdrabniamy np. blenderem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg. Chwilę wyrabiamy razem(...)każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą. Gorące kluski ze śliwkami podajemy z maślaną bułką tartą i odrobiną cukru
słodkie i nie tylko historie kulinarnemiałam szczerą ochotę na tą sałatkę, a niekoniecznie chciało mi się „bawić” z burakami:) Tak, czasem nawet blogerom się po prostu NIE CHCE;) W mojej opinii buraczki tarte od JAMAR sprawdziły się do tej sałatki świetnie. Smak buraczków jest bardzo dobry, aczkolwiek są dosyć wodniste. Warstwa śledziowa również zasługuje na uwagę. Jeśli czytając składniki łapiecie się(...)awokado kilka łyżek groszku konserwowego 4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko 3 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki – do przybrania buraczki tarte z jabłuszkiem JAMAR Śledzie moczymy 2-3 godziny w mleku. Odcedzamy, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym kroimy na mniejsze części. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko, obrane ze skórki
Smaki Na Talerzuapetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki(...)następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju
Krokusowy DomNajprostsze, bardzo pieczarkowe :-) Z przepisu wychodzi ok. 7 kotletów. Składniki -0,5 kg pieczarek -2 jajka -mała cebula -bułka tarta -olej do smażenia -sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie Umyte pieczarki drobno pokroić (można też zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach). Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i dusić do usunięcia wody. Po ostygnięciu dodajemy przyprawy, jajka i całość dokładnie mieszamy. Do masy dodać bułkę tartą, tak aby dało się formować kotlety. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Smacznego
Zielona KuchniaSkładniki -400 g zielonej soczewicy -3 cebule -3 ząbki czosnku -2 jajka -ok 50 ml oliwy -3 marchewki -1/2 niedużego selera -2 pietruszki korzeniowej -3/4 szkl. bułki tartej -1/2 łyżeczki imbiru -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej -sól, czarny pieprz Przygotowanie Marchew, pietruszkę i selera obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Soczewicę gotować według przepisu(...)warzywa, zeszkloną cebulkę, czosnek zmielić w maszynce do mielenia (można również zblendować). Jednolitą masę doprawić do smaku dolą i pieprzem, dodać imbir i gałkę muszkatołową. Wbić jajka i wsypać tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać masę pasztetową, wygładzić. Piec przez godzinę w temp. 180st. Smacznego
Zielona Kuchniapudru 2 budynie waniliowe 1 bita śmietana śnieżka 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 4 łyżki bułki tartej sok z 1/2 cytryny starta skórka z cytryny masło do smarowania blachy i tarta bułka do obsypania Sposób przygotowania 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę(...)dodając po jednym żółtku , dodać torebkę bitej śmietany, cały czas miksować, dodawać partiami ser i mleko potem dodać budyń cytrynę i tartą bułkę.Na koniec połączyć delikatnie powstałą masę z ubitymi białkami wylać na przygotowaną blachę 35/25 cm piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni ok 1 godziny Polać dowolną polewą
W królestwie smaków BeatyOpis: Tarta z malinami skusi każdego. Tartę możemy przygotować ze wszystkich dostępnych owoców. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych(...)Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oprószamy mąką, na której musimy rozwałkować zimne ciasto. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i na to kładziemy specjalne obciążenie. Powoduje to, że podczas pieczenia ciasto nam nie „wstanie
CookMagkurczaka w kukurydzianej panierce. Składniki: 3-4 nóżki z kurczaka (w zależności od wielkości) 150 g mąki pszennej 100 ml mleka 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 3 jajka około 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Nóżki myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(...)jajkami, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Do drugiej miseczki (głębokiego talerza) wsypujemy 1/2 szklanki płatków kukurydzianych – gnieciemy je ręką, aby się bardziej rozdrobniły. Dosypujemy do niech bułkę tartą, mieszamy oba składniki. Nóżki najpierw maczamy w panierce na bazie mąki, mleka i jajek. Następnie obtaczamy w płatkach wymieszanych z bułką tartą. Smażmy na głębokim ogniu
Słodkie okruszki