Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - Halibuta pod chrupiącą pierzynką. Pierzynkę zrobiłam z tego co znalazłam w domu czyli: masło, bułka tarta, płatki migdałów, natka pietruszki, czosnek i mozzarella. Rybka wyszła super, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g halibuta (filet(...)łyżek bułki tartej 30-40 gram masła 2 ząbki czosnku świeża natka pietruszki płatki migdałów sól pieprz sok z cytryny starta mozzarella 1. Rybkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, wyciągnęłam ości, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam 2. Masło roztopiłam, odstawiłam do przestudzenia. Przestudzone przelałam do miseczki, dodałam bułkę tartą, przepuszczony
kruche babeczkikotletów: 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby 15 cm kawałek pora 1 ząbek czosnku skórka otarta z jednej cytryny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się(...)zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy. Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety, powinno
kuron.com.plIdealne na obiad, świetne do zabrania w pudełku do pracy albo na piknik. Są równie dobre jako przekąska na zimno. Składniki: jeden brokuł, 5 jajek, duża cebula, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Zrób tak: brokuła podziel na różyczki, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw do przestygnięcia. Zostaw odkryty – chodzi o to, żeby odparowało z niego jak najwięcej(...)twardo. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na odrobinie oleju. Brokuła drobno posiekaj. Do samo zrób z jajami, przełóż do miski, dodaj cebulę, wbij dwa pozostałe jajka i wsyp bułkę tartą – tylko tyle, aby kotleciki dały się formować, powinno wystarczyć około pół szklanki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Płaskie kotleciki obtocz w bułce tartej, smaż
Kulinarna Polskapozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 dużego selera 1 jajko 2 łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano masło klarowane lub olej do smażenia SOS KOPERKOWY 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)zmielonym pieprzem i suszonym oregano oraz szczyptą chili w proszku. Każdy plaster kroimy na 2-3 mniejsze kawałki. Panierujemy kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Smażymy na dużej ilości dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju, po około 2 minuty z każdej strony
cool and mintyOetkera + 50 ml zimnej wody + 100 ml gorącej wody Wykonanie: Ciasteczka mielimy w blenderze, masło rozpuszczamy z czekoladą.Następnie wlewamy do ciasteczek i zagniatamy. Formę do tarty wykładamy folią, następnie przekładamy masę z ciasteczek i równomiernie ja rozprowadzamy tworząc brzeg, dobrze dociskamy i wkładamy do lodówki na 10 minut. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier(...)proszku, mieszamy tak długo aby nie było grudek, następnie dodajemy masę krówkową, kremówkę i żelatynę, delikatnie mieszamy wsypujemy płatki migdałowe i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wykładamy na spód tarty,możecie tartę ozdobić rozetkami zostawiając sobie trochę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimielonej cielęciny 1 marchewka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki masła 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki mąka do panierki bułka tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną(...)oraz przyprawy: sól, pieprz i lubczyk. Wyrabiamy masę mięsną dłońmi, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą, a na trzecim mąkę. Z otrzymanej masy formujemy płaskie kotlety i obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy
Kuchnia MagdaLenyczosnek granulowany, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Panierka : - bułka tarta, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Wykonanie : Kotlety rozbić. Jajka rozbełtać z koncentratem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z pomidorami. Każdy kotlet przygotować w klasyczny sposób czyli maczać w pomidorowych jajkach i panierować w przygotowanej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Otrzymałem od Łychy
Przepisy Mikołajaporcje: 250 g boczników 2 średniej wielkości jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia pieprz z chilli sól Boczniaki umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki (tzn. bardziej płaskie). Mąkę wymieszać z bułką tartą. Jajka wbić do miski, mocno przyprawić solą oraz pieprzem wraz z dodatkiem chilli i całość(...)sobą dokładnie wymieszać (jajka należy "roztrzepać"). Boczniaki panierować w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone boczniaki przełożyć na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać, np. z ziemniakami. Od lewej strony: panierowanie boczniaków i ich smażenie Odsączanie z nadmiaru
Ugotowaćfiletów z łososia 300 g filetów z dorsza 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku skórka otarta z ½ cytryny 4-5 łyżek bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz Sos: 400 ml śmietanki 30% UHT skórka otarta z ½ cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki(...)roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około
kuron.com.plproponuje kuleczki mięsne zatopione w pysznym, kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką. Palce lizać! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół(...)podobny) 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy
Blog z Apetytemząbki czosnku 4 łyżki ketchupu trochę sera cheddar i gouda do posypania po wierzchu zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki masło do wysmarowania formy + bułka tarta Ryż gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Kiełbasę kroimy na półplasterki (warto wcześniej obrać ją ze skórki). Pieczarki również kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na cienkie(...)dodać minimalną ilość oleju) wrzucamy kiełbasę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy ją do ryżu z warzywami i mieszamy z ketchupem. Wszystko to przekładamy do wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut i zapiekamy pod przykryciem. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy
Smaki Na Talerzuśmietany 18% albo 24% 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 szkl bułki tartej sól pieprz olej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, cebulę kroimy, najlepiej w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. 2. Dodajemy także natkę pietruszki, musztardę, śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. 3. Całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy sznycelki, kształt wedle(...)uznania, oprószamy bułką tartą. Smażymy na oleju z obydwóch stron
Dziś Ja gotujepieczarki, sól, paprykę ostrą i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać i podsmażyć, by pieczarki były miękkie. Dodatkowo: * plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów) * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera(...)dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika zwijać w rulon. Do jednej miski wbić jajka, rozklepać. Do drugiej wsypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony
Zrób to smaczniefiletów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić(...)smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formowa niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Jeżeli zostanie nam kilka kotlecików można włożyć je w zalewę octową. zastawa
królestwo garówdanie. Ja pamiętam je z czasów dzieciństwa, bo często w piątki jadaliśmy je na obiad. Kto jeszcze nie próbował, gorąco polecam :) Składniki: - 10 jajek - 4 łyżki bułki tarty oraz odrobina bułki do obtoczenia - 3 łyżki posiekanych ziół ( u mnie trochę pietruszki i oregano) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 8 jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy(...)drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodajemy 2 jajka, zioła oraz bułkę tartą. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i formujemy kotleciki. Przygotowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
Zainspirowana w kuchni