znaczy, że nie można przygotować pysznego ciasta z owocami. To ciasto przygotowuję często i nie wyobrażam sobie aby zabrakło go na stole. Ciasto jest aromatyczne dzięki gruszkom gotowanych w przyprawach i mocno czekoladowe dzięki kakao. Jak raz go upieczecie to będziecie piekli je już zawsze :) Składniki: na syrop do gruszek: 3-4 gruszki 1 litr wody 1 szklanka cukru(...)czekolada rozpuści się. Jak sos czekoladowy będzie gładki zdjąć z ognia i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystej masy. Dodawać po 1 jajku cały czas ucierając ciasto. Dodać sos czekoladowy (może być ciepły ale nie gorący) i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać aż wszystkie składniki wymieszają się
Kuchnia w oparachmasy jajecznej dodajemy wystudzoną masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Odstawiamy mikser. Dodajemy suche składniki na przemian z kremówką i powoli mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy tylko momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych(...)studzimy. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory (nie wyrzucamy resztek ciasta, ponieważ będą potrzebne). Każdą babeczkę, za pomocą małej łyżeczki, nadziewamy kremem czekoladowym. Z resztek ciasta wykrawamy ‘zatyczki’ i przykrywamy otwory z kremem. Na końcu dekorujemy babeczki kremem malinowym – filmik instruktażowy Tutaj . Przechowujemy w lodówce. Czekoladowe babeczki
Słodki PomysłBrownie z ciecierzycy to intensywnie czekoladowe, ciężkie i wilgotne ciasto, które skradnie niejedno serce . Ma kremową konsystencję i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać zdrowszą i mniej kaloryczną wersję, pomińcie polewę czekoladową, a maliny dodajcie do ciasta przed pieczeniem . Dodam, że smak ciecierzycy w cieście jest niewyczuwalny, co sprawdziłam na kilku osobach . Brownie z ciecierzycy 480 g ciecierzycy
Przepisy na widelcuJego wysokość – keto tort szwarcwaldzki Urodzinowy keto tort szwarcwaldzki Nie myślałam, że kiedykolwiek dojdę do takiego stopnia zaawansowania jeśli chodzi o ciasta i torty zgodne z dietą ketogeniczną … Ale okazuje się, że wszystko jest do zrobienia. Nawet keto tort szwarcwaldzki. No bo czemu nie…? Akurat nadarzyła się ku temu okazja, a mianowicie urodziny mojego taty. Wiadomo było, że jakiś(...)połączenie wiśni i czekolady !!! Mmmmm! Keto tort czekoladowo – wiśniowy Nie najlepsze pysznego początki A muszę nadmienić, że nie zapowiadało się początkowo na historię zakończoną sukcesem… Blaty biszkoptowe na mące kokosowej z mojego sprawdzonego (już z jakiś milion razy) przepisu wyszły wyjątkowo kruche i rozwalały się przy najmniejszym dotknięciu… O przecięciu ciasta nie było mowy… Nie wspominając już
Modern Cave Girlmuffinki czekoladowe 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru ¼ tabliczki ulubionej czekolady bez dodatków 1 jajko ¼ szklanki oleju ½ szklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy(...)metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek. Ciastka są gotowe gdy wbity patyczek
Gotujemy i jemyuwielbiam. Ciasto wyszło takie jak powinno: wilgotne i odpowiednio słodkie. Oczywiście nie przetrwało dłużej niż przez weekend:) Inspiracja Masa orzechowa: 3/4 szklanki masła orzechowego, 1/2 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki stopionego masła, 1/2 laski wanilii. Masło orzechowe połączyć ze stopionym masłem, cukrem, solą i nasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera. Masa czekoladowa
Z miłości do słodkościczekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym. KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa kokosowa(...)cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy
Bon appetit mon amiemargaryna. Obecnie, gdy otworzyliśmy się na na zachód, poznaliśmy bardziej "wypasioną" wersję murzynka czyli brownie. Używamy do niego prawdziwą czekoladę i masło, a ciasto jest soczyste i mocno czekoladowe. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła (200 gram) 120 gram mąki żytniej razowej i pszennej (pół na pół) 3 jajka 150 gram cukru Polewa karmelowa: 0,5 szklanki(...)soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach
Pyza i SurówkaCiasto znalazłam na stronie , którą lubię i często na nią zaglądam. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i wilgotne, polecam tym, którzy lubią takie ciasta. Składniki: (tortownica 24 cm) 100 g masła 500 g cukinii (około 2 małe sztuki) 1 szklanka cukru pudru 2 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut w piecyku nagrzanym do 165 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemnościzachwycona ich wyglądem i smakiem. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru jajko słoik nutelli kilka łyżek płatków migdałowych kolorowe czekoladowe jajeczka Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać trochę mąką. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy
Smakołyki AsiJuż świątecznej magii nadszedł czas. Zdążył oczarować nas. Tak bardzo nie mogę się doczekać, gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać. Oto ciasto migdałowe z czekoladą pieczone z mojej babci zasadą: "Zawsze dodaj szczyptę miłości, Nie oszczędzaj też czułości". Poszłam za tymi cennymi radami ze wszystkimi świątecznymi wypiekami. Zapach migdałów i czekolady już po domu się roznosi. Wujek Łasuch chętnie(...)mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą podajemy jako deser w świąteczne dni. Migdały symbolizują nieustającą miłość
My Chcemy JeśćJak zrobić pyszne ciasto bez piekarnika? Zobacz przepis na sernikobrownie z borówkami, które przygotowałam w multi lunch boxie N’OVEEN . Zapraszam do artykułu, w którym
Via GustoDzisiaj przepis na bardzo lekkie i mało słodkie ciasto. Znika naprawdę szybko, a przez to, że jest takie puszyste i delikatne nie zauważamy ilości zjadanych kalorii
To co lubię - gotuję i polecamKolejny dzień w domu ;) Kwarantanna sprzyja nadrabiania wszelkich zaległości, u mnie jest to blog ;) Za chwilę albo przybiorę na wadze
Wypieki Renejakieś ciasto upieczone przez moją mamę. Tradycja przetrwała do dziś, choć uległa pewnej modyfikacji - zamiast tradycyjnych staram się przygotowywać ich zdrowsze wersje. Dzisiaj postanowiłam przygotować ciasto bez dodatku jajek - pierwszym impulsem do tego pomysłu był fakt, że skończyły mi się jajka, a jest niedziela... 😄 W każdym razie pomysł mi się spodobał i postanowiłam zamiast jajek użyć bananów. Ciasto czekoladowo-bananowe
Z notatnika dietetyka