knedle z truskawkami, polane śmietaną i tartą bułką z masłem i oczywiście posypane cukrem. Propozycje podania mogą być różne, jedni wolą z samym cukrem, inni tylko z tartą bułką z masłem, u mnie wszystko razem :) jak szaleć to szaleć. Z podanej porcji wyszło około 50 kulek, takich na raz do buzi :) Knedle z truskawkami mają(...)łyżką po wrzuceniu, aby nie przywarły do dna garnka. Poczekać, aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić. Polać śmietaną, posypać cukrem, bądź też przysmażoną bułką tartą na masełku. Smacznego
na moim stole...maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić dno formy do tarty. Schłodzić w lodówce około 30 minut Truskawki zmiksować ze 100 ml mleka W garnuszku rozpuścić agar(...)zimnego mleka. Zagotować cały czas mieszając. Gdy zacznie wrzeć gotować jeszcze minutę (mieszać) i zdjąć z ognia Do agaru dodać mus truskawkowy i dokładnie wymieszać Wylać całość na spód tarty Na wierzchu ułożyć wybrane owoce Chłodzić w lodówce minimum 3 h Mmmmmniam! :) Smacznego
pyszne zdrowościpapier do pieczenia, zaś boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Na ciasto układam truskawki (jeśli są duże najlepiej przekroić je na pół) obtoczone w bułce tartej- nie wciskam ich gdyż pod czas pieczenia powpadają w ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem(...)Rada: Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam
Ciastka - domowe słodkościpulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 ml śmietanki(...)Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety
Rozpustne gotowanieSezon na maliny, więc działam z tymi owocami. Dzisiaj tarta z malinami, a wkrótce inne przepisy z tym jakże przepysznym owocem. SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 2 jajka Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru. opcjonalnie serek Danio waniliowy(...)Maliny lub inne owoce ok, 1/2 kg. WYKONANIE Z podanych składników na ciasto wyrabiamy spód do tarty i wkładamy na chwilę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym ciastem wykładamy formę. nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C, pieczemy ok. 30 min. Ciasto studzimy
W kuchennym oknie Ewyjest, aby czosnek smażył się dosłownie chwilkę, bo przypalony jest gorzki, a smaży się bardzo szybko. Dodajemy tarty parmezan i przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możemy dodać tartą gałkę muszkatołową, która bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy na nią wcześniej przygotowany szpinak W osobnej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem(...)Jeśli chcemy użyć szpinak świeży - oliwę dajemy od razu na patelnię, na której będzie docelowo omlet. Na to czosnek na krótką chwilę i dorzucamy świeży, umyty szpinak. Następnie dodajemy tarty parmezan i przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Ciąg dalszy jak powyżej :) Smacznego :) Podziel się tym przepisem ze swoimi znajomymi
Pyza i Surówkałyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, jajka, cukru i proszku szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na lekko obsypaną mąką formę do tarty, nakłuć(...)widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 2. Kiedy tarta się podpieka w misce wymieszać jagody, kartoflankę i cukier puder. 3. Z piekarnika wyciągnąć tartę, wyłożyć jagody i ponownie wstawić do piekarnika. Piec do momentu zrumienienia się ciasta. 4. Tartę wyjąć z piekarnika, łyżką rozetrzeć jagody i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 5. Przed podaniem tartę
A Ty Smakuj Mniejedno-porcjową mini tartę (do zjedzenia we dwoje podczas romantycznego wieczoru), krem w niej zawarty uniemożliwia krojenie jej na mniejsze kawałki, gdyż jest płynny. Jeżeli jednak chcemy uzyskać mniejsze porcje należy użyć foremek do tartaletek i postępować tak jak w przypadku większej formy (u mnie o średnicy 12cm). Na zdjęciu widać mini tartę, ale z przepisu wychodzi 10 tartaletek(...)minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy do malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy i mieszamy do uzyskania zwartej masy. Wyklejamy nią formę do mini tarty lub tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado
Be Fit Be Strongsmaku 1,5 szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rzodkiewkę i koperek oraz odciśniętą bułkę i bułkę tartą - wyrabiamy mięsną masę(...)masy formujemy wałeczki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażmy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zarumienienia i upieczenia mięsa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki pszennej (+ do podsypywania przy wyrabianiu) 1,5 łyżki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy (16 g) Dodatkowo: szczypta soli (do wody na leniwe) masło, bułka tarta, cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto(...)kawałki (w poprzek wałka, pod skosem). W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Leniwe wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od wypłynięcia. Masło rozpuścić na patelni, wsypać bułkę tartą i zamieszać. Leniwe polać masłem i posypać cukrem
BullioSkładniki: mięso mielone 75 dag, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki(...)woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń z obu stron
W Mojej Kuchni Lubięcebulą, marchewką i pietruszką. Dodajemy tymianek, przyprawy toskańskich, doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Kasza nie powinna się rozsypywać, jeśli masa jest za rzadka (różnej wielkości są jajka) wystarczy odrobinę mąki i bułki. Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy(...)bułce tartej. Żeby nam się masa nie przyklejała do dłoni, wystarczy zamoczyć je w wodzie. Mój sposób na jednakowe krążki – dużą łyżką nabieram masę do lewej dłoni, delikatnie sklejam i przekładam między palce prawej ręki (kciuk i wskazujący), które układam w okrąg. Palcami lewej ręki spłaszczam farsz. Krążki – kotleciki obtaczam w bułce tartej. Kotleciki smażymy z dwóch
Moniki SmakołykiBardzo lubię śliwki i ostatnio dostałam koszyczek śliwek od znajomego. W tym samym czasie wpadła mi w ręce gazeta z przepisem na tarte i tak oto powstała tarta śliwkowa. Przepis zaczerpnięty z „Życia na gorąco” z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Krem(...)szklanki mleka - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru pudru - 3 jajka - 1 opakowanie śmietanki 30% Śliwki Tartę rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie. Jak wyrobimy ciasto możemy chwilę schłodzić go w lodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło
Kuchenne Wariacjeniestety efekt jest lepszy jak na chwile wyląduje w lodówce, albo po prostu ostygnie :) Zdecydowanie polecam, jeżeli lubicie smak ciepłych słodkich lodów i kwaskowatej masy limonkowej :) Świetne połączenie :) Składniki: Tarta: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego jajko 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody Curd z limonek: 3 duże jajka 3 żółtka(...)wyjęciu z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm oraz przenieść delikatnie do formy, obrócić i odkleić papier i wylepić nim formę do tarty(25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia. Wysypać na nie fasolę, aby ciasto nie urosło znacznie. Piec w temperaturze 190ºC przez
ChilliJemychyba moje ulubione. ;) 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki ostrego tartego chrzanu 1 jajko pół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso przekładamy do miski. Wbijamy do niego jajko, dorzucamy posiekaną pietruszkę, odrobinę majeranku(...)pół łyżeczki estragonu i gałki muszkatołowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Razem z dwiema łyżkami ostrego tartego chrzanu i zmiażdżonym czosnkiem dokładamy do mięsa. Doprawiamy wszystko sporą ilością zielonej czubrycy, vegetą i pieprzem. Formujemy płaskie, owalne kotleciki i ułożone na talerzu odstawiamy na pół godziny do lodówki. Orzechy drobno siekamy i mieszamy z połową szklanki bułki tartej
Kuchenna Kontrrewolucya