tarta - 42848 przepisów (strona:296/2857)

TARTA Z RABARBAREM 156

cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka WYKONANIE: Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi.  Przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka. W kubku rozrabiamy budyń -proszek(...)czasie wyjmujemy z pieca, wykładamy "dżem" rabarbarowy, gorący budyń. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 35 minut w temp 220 stopni. Gotowe!  Smacznego ! Zapraszam na FB SmykWKuchni! Więcej przepisów na tarty znajdziesz w zakładce TARTY ;-) POZDRAWIAM

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szpinakiem 186

Tarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta(...)nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze  tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz

Mechanik w kuchni
Kremowa tarta pomarańczowa 179

kubkiem gorącej herbaty i czymś tak pysznym jak ta tarta. A ponieważ sezon na pomarańcze jest w pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki  25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru(...)ciasto nie wyschło i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę do tart. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180"C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dwie pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy je 25 g cukru, dodajemy skórkę

Przysmaki Karolki
Klasyczna tarta z owocami 343

owocowej. Idealne połączenie. :) Ciasto kruche można przygotować nieco wcześniej. Gotowe ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła(...)następnie rozrobić z ciepłym mlekiem i całość zagotować. Wyjąć strąk wanilii. Gotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i wyłożyć na ciasto. Przygotowanie tarty   Na spód wykładamy krem, a następnie ulubione owoce tworząc ciekawą kompozycję. Całość zalewamy tężejącą galaretką (wykonanie galaretki wg instrukcji znajdującej się na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta sernikowa. 59

Kocham serniki pod jazda postacią. Dziś w formie tarty.  Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą.  To jest pyszne... Składniki: Ciasto kruche: 200 g. mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 100 g. masła 1 jajko Ser: 700 g. twarogu 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy, lub śmietankowy 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu(...)kulę i zawinąć ja w folię spożywczą.  Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce.  Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.  Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką.  Przełożyć do niej ciasto. Jeśli się rozerwie to nie szkodzi, wystarczy podoklejać. Tak przygotowane ciasto, ponakłuwać widelcem. Wstawić

Agusiowe smakołyki
Gołąbki z kapusty pekińskiej 69

kapustą włoską czy głowiastą, tyle że te są akurat przygotowane z kapustą pekińską. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryżu ani kaszy, bazuje głównie na mięsie mielonym i bułce tartej. Do smaku farsz doprawiony jest czosnkiem, ziołami włoskimi oraz solą i pieprzem. Te gołąbki z kapusty pekińskiej podaję z dodatkiem prostego sosu pomidorowego, który nie zawiera śmietany. Przygotowanie gołąbków(...)dużych liści kapusty pekińskiej 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 duży ząbek czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 jajko 5 dkg bułki tartej Sos pomidorowy: 150 ml sosu pomidorowego 180 ml wody 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki oleju Gołąbki z kapusty Jak zrobić gołąbki

MeCooks
Chrupiące, panierowane róże kalafiora 42

zamian mamy pyszny posiłek, którym nie pogardzi nawet mięsożerca, a dzieci będą ślinić się na sam widok. Składniki (na 3-4 porcje):     kalafior 2 jajka 2 łyżki tartego sera długo dojrzewającego (np. Rubin, Grana padano) pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki ostrej papryki w proszku bułka tarta sól olej do smażenia Kalafior podzielić na kawałki(...)odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać. Dodać do nich starty ser, szczyptę soli, kozieradkę i ostrą paprykę. Wymieszać. Kawałki kalafiora obtaczać w jajku z dodatkami, a potem w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron w dużej ilości oleju. Podawać z ziemniakami i mizerią . ----- Podobne: sałatka z kalafiorem i tuńczykiem kotlety jaglano-kalafiorowe panierowane płaty kalafiora

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z mascarpone i borówkami 51

Przepis na najprostszą i najlepszą sezonową tartę z owocami. Idealny deser do popołudniowej kawy. Artykuł Tarta z mascarpone i borówkami pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Tarta z mozzarellą i łososiem wędzonym 38

Jeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje. Jest to moja wersja przepisu Pascala z Kuchnii Lidla. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 3 kule mozzarelli po 100 g ? 200 g plastrów łososia wędzonego ? 5 jajek ? 1/2 szklanki(...)śmietanki 30% ? 6-8 małych pomidorków ? sól, pieprz do smaku ? liście bazylii ? masło do smarowania formy Wykonanie: ? Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami. ? Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem. ? Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć dno i boki ciasta widelcem. ? Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, plastry łososia podzielić na mniejsze

To co kocham
Tartaletki migdałowe z jabłkiem 42

Kiedy dostałam od siostry Anyi formy na mini tarty to od razu przyszło mi na myśl to ciasto. Kiedyś robiłam je w dużej formie, ale małe mają niewatpliwy urok. To takie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki na ćwiartki. Składniki na 6 sztuk(...)wałkowania – spód i boki, natępnie nakłuć widelcem. ? Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka. ? Jabłka zalać masą migdałową. ? Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby (u mnie gwiazdki) i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu. ? Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st.C przez 15-20 minut. ? Można posypać cynamonem. Ja pędzelkiem naniosłam cynamon na gwiazdki

To co kocham
Filet w panierce, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki, czyli piątkowy obiad z rybą. PRZEPIS 68

takie domowe obiadki, które zawsze zjadamy ze smakiem. W piątek na przykład, który zgodnie z tradycją dla wielu osób jest dniem postnym, filet w panierce z bułki tartej, surówka z kiszonej kapusty i gotowane ziemniaki, to pyszna klasyka przygotowywana w polskich domach od morza aż po Tatry. Najbardziej lubimy zrobioną poniższego przepisu. Piątkowy obiad z rybą w panierce, surówką(...)kiszonej kapusty i ziemniakami Składniki: 2 większe lub 4 mniejsze kawałki fileta z ryby morskiej – dorsz, mintaj, morszczuk. mąka pszenna, jajko, bułka tarta do panierowania, 300 gramów kapusty kiszonej, pół cebuli, 1 średnia marchewka, 500 gramów ziemniaków, łyżka masła, olej do smażenia, płaska łyżeczka cukru, sól, pieprz. – Składniki na 2 porcje. Jak zrobić piątkowy obiad

Kulinarna Polska
Tarta z dzikiem 52

Tarta z dzikiem na cieście z twarogiem. Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Zagnieść wszystkie składniki ciasta i odstawić na 20 minut. Szalotki pokroić w plasterki. Szczypior i natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno. Czosnek rozgnieść. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać czosnek, szczypior i pietruszkę, chwile smażyć. Wlać brandy, wymieszać. Formę do tary posmarować masłem i wysypać bułką tartą(...)dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ciasto. Na mięsie ułożyć w kratkę paski ciasta. Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Ciasto : 120 g białego sera, 230 g mąki pszennej, 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno

królestwo garów
Ryba w złocistej panierce 61

jednego wbijamy jajka, dodajemy przyprawę do ryb i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość widelcem. Do drugiego wsypujemy niewielką ilość mąki. W drugim talerzu mieszamy zmielone płatki z bułką tartą (u mnie proporcje 3 garści płatków, jedna bułki tartej). Jajka i mieszankę płatków i bułki uzupełniam w razie potrzeby podczas smażenia ryby. Każdy kawałek maczamy w mące(...)pszennej (strzepujemy nadmiar), później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej. Smażymy z obu stron na oleju. Smacznego The post Ryba w złocistej panierce first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko

Słodkie okruszki
Krokiety 144

grzybami, jednak możecie je zastąpić również pieczarkami. Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić chrupiące, rumiano- złote krokiety z kapustą. Krokiety to w gruncie rzeczy naleśnik, panierowany w bułce tartej smażony na oleju. Można powiedzieć, że jest to pewien rodzaj pasztecika. Można przygotwać wiele rodzai krokietów. Bardzo popularne są krokiety z mięsem, czy warzywami. Na Wigilię zawsze do wigilijnego(...)rolujemy cały naleśnik. Na sam koniec pozostało panierowanie i usmażenie krokietów. Ja to robię na chwilę przed podaniem. Do miseczki wbijam jajka, roztrzepuję widelcem. Na talerz wysypują bułkę tartą. Naleśnika z farszem maczam w jajko, a następnie obtaczam w bułce tartej. Na większej patelni z odrobiną oleju do smażenia układam krokiety i smażę na rumiany kolor. Smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania