bułki tartej, mieszamy 5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej
Malowane smakiemNastępnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowane serduszka oraz posiekany tymianek. Smacznego! książęce wymaga książęcej zastawy
Bon Appetit MałgorzatySmakuje i na ciepło i na zimno :) Polecam! Składniki: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka cukier do smaku 1 banan tarta czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1. Od 400 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy do niej bydyń i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem do smaku (chyba, że używamy budyniu z cukrem, to już mleka nie musimy dosładzać(...)budyń, gotujemy i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy. 3. Banana kroimy na plasterki. 4. Do salaterek lub pucharków nakładamy troszkę budyniu, na to plasterki banana, posypujemy tartą czekoladą i przykładamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. 5. Można zrobić kilka warstw. Z podanych ilości zrobiłam 4 niewielkie deserki. 6. Podajemy na ciepło
Kuchnia domowa Aniilość wody) Sposób wykonania: 1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty. 2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą(...)nasączamy go. 4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce. Smacznego!!! P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców
Kuchnia domowa Anisól 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pieprz Sposób wykonania: 1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą. 3. Kawałki ryby opanierować najpierw w mące, potem(...)jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014
Kuchnia domowa Aniziemniaków 2-3 cebule 150 g sardeli, np. w formie anchois (Szwedzi dodają ich podwójną ilość) świeżo mielony biały pieprz 300-400 ml śmietany 30% masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski. Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby(...)wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 40-50 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Smacznego! Składniki można układać również warstwowo: na zmianę ziemniaki i anchois wymieszane z cebulą. *Szukając receptury zasięgnąłem informacji
Food Squaremięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać . Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli,pieprzu i majeranku. Drewnianą deskę posypać pozostałą tartą bułką . Przełożyć(...)rozpłaszczyć w formie zbliżonej do kwadratu. po środku ułożyć jedno za drugim , 4 ugotowane jaja, mięso owinąć wokół jajek tak aby znalazły się w środku. Całośc obtoczyć w bułce tartej , przełozyć do formy wyłożonej folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć
Stare Garylaurowe 4-5 ziela anielskie 2 czerstwe bułki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru smalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka. 2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową(...)smaku wedle uznania (należy pamiętać, że po upieczeniu przyprawy będzie czuć intensywniej). 7. Na koniec dodać 3 jajka i całość dokładnie wymieszać. 8. Keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać, posypać z wierzchu lekko bułką tartą. Piec 1,5 godziny
Kto ugości moich gości?łyżki bułki tartej+ do obtoczenia sól,pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 1/2 lyżeczki nasion kolendry sok z 1/2 cytryny masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie: filety pozbawić skóry,umyć ,osuszyć i skropić sokiem z cytryny.Odstawić chociaż na 20 minut.Pokroić w małą kostkę,następnie posiekać do posiekanego mięsa dodać jajko i bułke tartą w takiej(...)ilości,by kotleciki były łatwe do formowania.Najlepiej dodac cześć bulki i pozostawić do napęcznienia, w razie potrzeby dodacć resztę.Do rozmrożonego dorsza na pewno trzeba będzie dodać więcej bułki tartej. w moździerzu zmiażdżyć ziele angielskie i kolendrę lub zmielić w młynku masę na kotlety wymieszać z solą,pieprzem oraz kolendrą i zielem angielskim wilgotnymi dłońmi formować kotleciki,obtaczać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta chodziła za mną już od kilku dni i wiedziałam(...)tylko wrócę z urlopu zagości w mojej kuchni. W planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE! A przy każdym kęsie chciałoby
Ostra na Słodkołyżka * bułka tarta – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką , puszystą masę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową. Ucieramy , a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przelewamy(...)natłuszczonej i delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm ) Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy , że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ). Studzimy w uchylonym. Polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na Słodkoburgera! Gwarantuję , że posmakują! SKŁADNIKI: ( 6 szt. ) - filety rybne ( u mnie dorsz ) – ok. 30 dag - mielona wołowina – ok. 30 dag - duże jajko – 1 szt. - bułka tarta – 0,5 szklanki - mąka – 10 dag - natka pietruszki – 1 pęczek(...)sól ziołowa - pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone mieszamy z rybą. Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Wyrabiamy na masę. ( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę tartą ). Formujemy niewielkie , płaskie kotleciki. Obtaczamy
Ostra na SłodkoWytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni! Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną. Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie(...)jajko – 2 szt * ser żółty – 100 g * sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ). nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia. FARSZ: Piekarnik nagrzewamy do 200C. W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę
Ostra na SłodkoTarty robię rzadko … ale ciasta z kaszy bardzo często. Dziś postanowiłam połączyć jedno z drugim i mam dla Was przepis na rewelacyjne , delikatne , kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym z kaszy manny. Robi się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 100 g * masło – 50 g * cukier puder(...)PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut. Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. NADZIENIE: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy
Ostra na Słodkowzględnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową. Składniki na kuleczki : ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty ) 2 jajka pół cytryny bułka tarta oliwa do smażenia odrobina soli i pieprz Przygotowanie : Zaczynam od sprawdzenia czy w filecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze(...)szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej
Mechanik w kuchni