selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około(...)masy wbijam jajko, dodaje przyprawy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam) 5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut. Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić
Gotowanie...to proste !mozzarelli, 1 duże lub 2 mniejsze jajka, mąka pszenna, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło z olejem), Mozzarellę oprószyć mąką, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ser odłożyć na około 30 minut, aby panierka trochę „zaschła”. Znowu ser zanurzyć w w jajku, a następnie(...)obtoczyć w bułce tartej. Panierujemy kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież o to nam chodzi :) Przed smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia, a na nim dopiero tłuszcz
królestwo garów400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło cynamon Wykonanie: 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka(...)kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem
Szalona Kuchnia Ewelinypół łyżeczki soli, pół łyżeczki bazylii i pół łyżeczki oregano. Wyciągamy nasz spód do pizzy z pieca i rozcieramy na nim sos. Dodatkowo układamy na nim nasze dodatki – tarty ser i salami, bądź pepperoni. Pizze wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. To wszystko, gotowe! Smacznego. Czy macie pytania? Piszcie komentarze, odpowiem na pewno. Koszt
Kuchennyviral.plpokrojone kawałki z bagietki, u mnie mini bagietki z makiem łyżka masła do obsmażenia opakowanie mini gołki zakopiańskiej – 4 sztuki (u mnie Zakopiańskie specjały, Mlekovita) 4 łyżeczki żurawiny tarty parmezan Przygotowanie: Na patelni rozpuszczam masło. Podsmażam grzanki z obu stron na chrupko na ciepłej patelni (uwaga, by masło się nie przypaliło). Piekarnik nagrzewam do temp(...)termoobiegu), układam na papierze do pieczenia 4 serki, podpiekam jakieś 10 minut. Mają być ciepłe i mięciutkie. Grzanki układam na talerzu, kładę kolejno po serku, łyżeczkę żurawiny i posypuję tartym parmezanem. SMACZNEGO! Chrupiące grzanki obsmażone na maśle podane z gorącym serem i żurawiną posypane dodatkowo tartym parmezanem
Zasmakuj Kuchniwbijamy do misy miksera i ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy pozostałe składnik ( prócz gruszek ) i wszystko razem porządnie miksujemy. Formę u mnie 22 cm smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Gruszek nie obierałam, tylko umyłam, łyżką do robienia kulek z melona wyciągnęłam delikatnie od spodu gruszek gniazda nasienne ( zrób to delikatnie żeby nie wyciągnąć(...)grzaniem od dołu, ustawiając ciasto na środkowej półce. Możesz wbijając patyczek w ciasto sprawdzić czy ciasto się upiekło. Smacznego ! ps. ten piękny rant ;) to nie orzechy a tarta bułka, która fajnie chrupie Ciasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis
Kuchnia na wzgórzusię dokładnie połączą i powstanie gładkie ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto na blaszkę, obsypać u góry bułką tartą. Na cieście rozłożyć wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier. Rozłożyć białka na cieście. Pieczenie – nagrzać piekarnik(...)piec ciasto 50-55 minut. Zimne ciasto obsypać bułką tartą. Przygotowanie sosu – sok z wiśni zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się sosu i zagotować. Zostawić do ostygnięcia. Podawać ciasto polane sosem wiśniowym. Polecam. Wykonanie ciasta w thermomix założyć motylek, dodać białka, ubić czas 3 minuty, obroty
Kuchnia Pokoleńduże pieczarki do faszerowania 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 250 g mięsa mielonego sól pieprz czarny mielony 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka oleju 2 łyżki tartego sera szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć nóżki i wydrążyć. Nóżki pieczarek i wydrążony środek pokroić na drobno. Cebule obrać, opłukać, osuszyć, a następnie(...)Paprykę czerwona oczyścić, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Do miseczki przełożyć mięso mielone, dodać pokrojoną paprykę i zawartość patelni. Doprawić sola i czarnym pieprzem mielonym, dodać tartą bułkę i wyrobić masę mięsną. Wyrobione mięso podzielić na cztery części i każdą częścią mięsa z dodatkami nadziać pieczarki. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik
WSZYSTKO SMACZNEzagnieść ciasto. Uformować płaski placek, zawinąć w folię i na 20 minut do zamrażarki Następnie rozwałkować ciasto ułożone pomiędzy płatami folii spożywczej. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożyć rozwałkowane ciasto na dno i na boki formy. Dno nakłuć widelcem. Na dno położyć folię aluminiową i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez(...)cukier, żółtko, szczyptę soli, mąkę, śmietanę, wyrobić ciasto, czas 1 minuta, interwał wyjąć ciasto zawinąć w folię aluminiową, włożyć do zamrażarki na 20 minut formę wysmarować i obsypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto do formy, wykładając boki i dno. Dno ciasta nakłuć widelcem. położyć folię aluminiową i rozłożyć fasolkę. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 15 minut wyjąć ciasta
Kuchnia Pokoleńnajmniej na godzinę. Przygotować trzy miseczki. Do jednej wbić 2 jajka, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Do drugiej wsypać 3 łyżki bułki tartej i 4 łyżki słoneczniku, do trzeciej wsypać pozostałą bułkę tartą. Kotleciki panierować najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i w bułce ze słonecznikiem. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut
Agusiowe smakołykiziemniakami ze świeżym koperkiem, lub sosem pieczarkowym. Polecam :) Składniki: * 1 średni kalafior * 6 jajek ugotowanych na twardo * 1 surowe jajko * pół pęczka świeżego koperku * około 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia * sól i pieprz do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem. Jajka ugotować na twardo, zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekać. Do miski włożyć rozgnieciony kalafior, starte jajka, koperek, wbić jajko, wsypać pół szklanki bułki tartej, dodać sól i pieprz do smaku. Całą masę dobrze wymieszać. Łyżką nabierać niewielkie porcje masy jajeczno-kalafiorowej, formować okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczając. Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, smażyć na patelni
Zrób to smacznietarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, midałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opakowania makaronu rurki (polecamy makaron gryczany) 1 średniej wielkości kalafior 1 kulka mozzarelli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka kaparów 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej Płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżki posikanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie: Krok 1 Pokrój kalafiora w różyczki. Przepłucz(...)niego makaron i kalafior. Dodaj porwany na kawałki ser mozzarella, łyżkę posiekanych kaparów, łyżeczkę skórki z cytryny, posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj składniki. Skrop oliwą. Wymieszaj parmezan z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia 20 minut, albo do momentu aż wierz ładnie się przypiecze. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki. Zapiekanka świetnie
Niedzielny kucharzpowinno wchłonąć sos. Następnie dodaj do makaronu tarty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj. Przed podaniem dodaj do pasty posiekaną pietruszkę i rukolę. Podawaj z tartym parmezanem i startą skórką z cytryny w osobnych miseczkach. Smacznego! Artykuł Wtorek: Linguini z sosem cytrynowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz