tarta - 42848 przepisów (strona:274/2857)

Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z łososiem, porem i camembertem 330

łososia 1/2 pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, szczypta cukru masa jajeczna: 4 jajka 120 g sera camembert 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz 3 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Jaglany spód: Kasze jaglaną przepłukać pod wodą. Czosnek, cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać sól, cebulę, czosnek i kaszę jaglaną. Gotować(...)małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić, dodać parmezan, jajka, mąkę. Gnieść ręką do uzyskania ciasta. Formę na tartę wysmarować masłem, wyłożyć kaszę na dno oblepiając brzegi oraz spód. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut z termoobiegiem. Farsz: Łososia oddzielić od skóry i pokroić

Jaglusia
8 przepisów na ciasto francuskie 180

słone czy słodkie. Zapraszam po inspiracje Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą Parówki w cieście francuskim Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Koszyk z ciasta francuskiego

Kuchnia Bazylii
Pomidory i Mozzarella / Tomato and Mozzarella 161

moich ulubionych, który robię dość często. Tarta na kruchym cieście z pomidorami i mozzarellą, dodałam jeszcze oliwki, bo je po prostu lubię ;) Z podanych składników wychodzi mała tarta o średnicy 20 centymetrów. Składniki: 120g mąki 50g masła żółtko jajka dwa średniej wielkości pomidory jedna mozzarella Z mąki, żółtka i masła zagnieść ciasto, do ciasta dodaję trochę(...)wyciągnąć z piekarnika, poukładać najpierw plastry mozzarelli, na to położyć plastry pomidora. Doprawić pieprzem i suszoną bazylią i piec dalej przez 30 minut. Prawda, że proste? Ja do swojej tarty dodałam oliwki, ale wiem, że nie każdy je lubi więc dlatego nie ma ich w przepisie

Delusional Trine
TOSTY W PANIERCE 230

jajko 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia masło do smarowania Wykonanie: Kromki chleba tostowego z jednej strony smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy wędlinę, ser oraz pomidora suszonego, przykrywamy drugą kromką - od strony posmarowanej masłem. Dociskamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kromkami.  Na jednym talerzu rozbełtujemy jajko, na drugim wysypujemy bułkę tartą. Złożone kanapki obtaczamy(...)każdej strony najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Dodajemy z sałatką, pomidorami, ketchupem lub czym tam lubimy

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką 224

Przepyszna tarta z czereśniami, budyniem i galaretką jest idealnym połączeniem na upalny podwieczorek. Na drzewie czerwienią się już czereśnie, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojej ulubionej tarty, którą w ciągu roku przygotowuję z innymi owocami (także mrożonymi). Delikatny waniliowy spód, zimny budyń, świeże czereśnie i galaretką, prostota, jednak ciężko odejść od talerza... :) Spód: -250g mąki(...)zimnego mleka Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojonego w kostkę masło, cukier wanilinowy, jajko oraz łyżkę zimnego mleka. Ciasto energicznie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 30 cm, smarujemy ją masłem i wyklejamy dokładnie ciastem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy surowy ryż

Receptura smaku
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 235

miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody.  Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż(...)Krem zdjąć z ognia, i dodawać po 1 żółtku, ciągle mieszając, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i poczekać do rozpuszczenia.  Gotowy krem można wylać na podpieczony spód tarty.  Beza: -5 białek -250g cukru  Do miski wlać białka i zacząć ubijać bezę od wolnych obrotów, a jak białka się lekko spienią, to dodać szczyptę

Receptura smaku
Pierogi leniwe z ziemniakami 376

obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania  1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki tartej cukier do smaku Ziemniaki ugotować i lekko ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce na małych oczkach. Do miski przełożyć zmielony twaróg i ziemniaki. Wbić jajko. Wsypać mąkę i szczyptę soli(...)dodać pokrojone pierogi leniwe. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi od razu wyjąć i przełożyć na talerz. Na małej patelni rozpuścić masło i dodać odrobinę bułki tartej. Gdy bułka lekko się zarumieni to polać nią leniwe pierogi. Przed podaniem całość posypać cukrem do smaku.  Uwaga: - leniwe pierogi możecie zamrozić - surowe ułożyć na płaskiej tacce, uważając

Ugotować
Szarlotka z bezą 183

posypać 2 łyżkami bułki tartej. Jabłka • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. • Dusić z wodą pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. • Zmiksować na mus lub rozgnieść widelcem, dodać cukier i żelfix, następnie dokładnie wymieszać. • Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód posypany bułką tartą. • Jabłka posypać również(...)łyżkami tartej bułki. • Białka ubić z cukrem, wyłozyć łyżką na jabłka. • Posypać nawierzchu pokruszonymi biszkoptami lub orzechami, albo jednym i drugim. • Piec jeszcze przez 20 minut

To co kocham
Orzechowe bochenki - wegańskie, zdrowe, pyszne :) 202

podczas krojenia i trochę się kruszył, jednak zaznaczę, że po wystygnięciu te zjawiska nie występują i całość kroi się normalnie, masa jest zwarta i nie kruszy się. Gotowa orzechowa tarta prezentuj się genialnie! Dokładnie widać duże kawałki składników - orzechów i warzyw. Podczas gryzienia wszystko jest miękkie, ale da się wyczuć, że na przykład w danej chwili natrafiło się(...)przez 3-4 dni :) Orzechy nerkowca i żurawina nerkowce (23%) * żurawina (13%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa *  skrobia kukurydziana * mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki

Zdrowie na języku :P
Pasztet z grzybami i czarnuszką 214

Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie, liść laurowy Czarnuszka – 4 łyżki Wykonanie: Cebulę opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać(...)czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Dodać czarnuszkę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i bułką tartą. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch pasztetu posypać bułką tartą i przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Pyszna tarta z warzywami 225

szkl. śmietany kremówki  1 jajko 15 dag sera żółtego gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie szczypta imbiru Paprykę owijamy w folię i pieczemy razem z tartą ok 15 min. Po czym usuwamy z niej skórkę i kroimy w cienkie paski. Umyte warzywa kroimy za pomocą obieraczki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser, przyprawy, przeciśnięty czosnek(...)upieczony spód tarty wykładamy warstwowo warzywa, po czym zalewamy je sosem. Zapiekamy do czasu aż ser się zrumieni, masa się zetnie, a warzywa zmiękną. Podawać z sosem czosnkowym

Gotuj z Agnes
81 pomysłów na ciepłe kolacje 467

soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie

Moja smaczna kuchnia
zielony kalafior z tartą bułką graham... 184

Składniki: kalafior zielony 1 większy, woda - ile potrzeba, sól morska - ile potrzeba, tarta bułka 1 kubek, masło 15 dag, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki zielony kalafior romanesco ma większą kruchość i delikatniejszy, bardziej kremowy smak od kalafiora popularnego białego = kalafior opłukać, odciąć zbędną część(...)głąba, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wsypać soli morskiej do smaku ugotowany kalafior odlać na durszlak aby dobrze woda z niego odciekła z bułek graham robię domową tartą bułkę - na suchą rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą z papryką ostrą (tak podprażona bułka zabierze mniej masła i będzie bardziej chrupiąca), mieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 178

będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia(...)Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem

Kulinarne przygody Gatity
KOTLETY SCHABOWE 213

najmniej 2 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć i panierować kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Najlepiej smakują smażone na smalcu lub klarowanym maśle.  Pamiętajmy, że panierować należy tuż przed samym smażeniem. Dzięki temu bułka tarta nie nasiąknie sokami i po usmażeniu będzie chrupiąca. SKŁADNIKI / na 2 porcje 340 g schabu bez kości sól(...)pieprz 1 szklanka mleka 1 mała cebula pokrojona w piórka PANIERKA 1 łyżka mąki 1 jajko / roztrzepane 1/2 szklanki bułki tartej świeżo zmielony czarny pieprz DO SMAŻENIA : 3 łyżki klarowanego masła, smalcu lub oleju roślinnego DO PODANIA : ugotowany kalafior polany roztopionym masłem WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy białą żyłkę po zewnętrznej stronie mięsa. Kroimy

cool and minty