tarta - 42848 przepisów (strona:272/2857)

Tarta Tatin z cykorią i roquefortem 184

Tarta Tatin z cykorią i roquefortem Polecam smaczne danie w nietypowej formie z cykorii i charakterystycznego sera francuskiego Roquefort, gdzie w połączeniu z aromatycznym masłem i słodkim miodem swoim smakiem i strukturą zaskoczy niejedno podniebienie.  Moje zaskoczyło! Zapraszam.      Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kg cykorii 50 g masła 125 g sera Roquefort(...)przeciąć każdą na pól, pozbyć się gorzkiej kocówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, podsmażyć cykorię z obydwu stron , oprószyć solą i pieprzem, karmelizować około 10 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, cykorię ułożyć w kształcie gwiazdy. Polać sosem z patelni. Ułożyć na nich po plastrze roqueforta, całość przykryć ciastem francuskim, lekko docisnąć przy krawędziach. Nakłuć ciasto. Piec

Wino Francja Kuchnia
Kotlety mielone z karkówki 218

mięsa mielonego. Do zbyt chudego mięsa dobrze jest dodać mielonego boczku, a do zbyt tłustego mielonej wołowiny, która dodatkowo wzbogaci smak kotletów. Kotlety przed smażeniem należy obtoczyć w bułce tartej, która utworzy chrupiącą skórkę i zatrzyma wypływanie soku z kotletów.   Ważne:  Kotlety podczas smażenia zawsze obracać łopatką, nigdy nie wkłuwać w nie widelca, gdyż wypłynie z nich(...)łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1/2 łyżeczki tymianku 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów olej rzepakowy lub smalec do smażenia  Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem. Koperek drobno posiekać. Mięso

Kuchcik gotuje
Penne zapiekane z cukinią 151

mnie penne sporo świeżej bazylii, trochę tymianku kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę malutka cebula trochę czosnku olej kokosowy tłoczony na zimno  do smażenia olej z ostropestu plamistego tarty parmezan Najpierw ugotuj makaron al dente. Międzyczasie na oleju kokosowym podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj szynkę i cukinię. Duś. Dosmacz solą i pieprzem. Po chwili zalej pomidorami(...)gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół. Sos gotowy. Do ugotowanego makaronu wlej sos. Dodaj tarty parmezan. Wymieszaj i wyłóż na dużą blachę posmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Posyp serem. Zapiekaj około pół godziny. Przed podaniem każdą porcję skrop olejem z ostropestu plamistego, który jest zbawienny na naszą wątrobę! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
boczniaki jak kotlety w panierce... 123

tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów 193

ząbek czosnku 4 suszone pomidory odsączone z zalewy pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu łyżeczka mielonej papryki szczypta płatków chilli garść świeżej bazylii 1 jajko 100 g bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie domowych burgerów z fasoli: Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. Ja robię to bezpośrednio w malakserze, w których za chwilę będę miksować burgery(...)bazylię. Zmiksuj pulsacyjnie, aż masa rozdrobni się na bardzo małe kawałeczki (ale nie na gładką pastę). Spróbuj masę i ewentualnie dopraw. Do masy dodaj teraz rozbełtane jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj, tym razem już przy pomocy łyżki. Masa nie powinna być za mokra, a burgery powinny formować się z niej z łatwością.  Podziel masę

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami 177

sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego 1 garść tartego sera mozarella Na mocno rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i krótko podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Przełożyć je do miseczki i odstawić do ostudzenia. Na tej samej patelni(...)lasagne rozsmarować 1 łyżkę nadzienia serowego, ułożyć kilka kawałków uprażonego jarmużu i pieczarek. Zwinąć ciasno w roladkę. W małym garnuszku podgrzać śmietankę, dodać serki topione i zagotować. Dorzucić garść tartej mozarelli i wymieszać do połączenia się wszystkich składników w gładki sos. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować lekko masłem, ułożyć roladki z lasagne, a wierzch polać sosem serowym i posypać tartym

Pieguskowa Kuchnia
Tarta cytrynowa z granatem 162

krótko zmiksować. Granat umyć i obrać z nasion. Na ostudzoną masę cytrynową wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Górę tarty posypać nasionami granatu sypiąc najwięcej na jej środek. Tartę przed podaniem schłodzić w lodówce. Uwagi: Ja moją tartę udekorowałam dodatkowo liśćmi z marcepanu, ale z samym granatem również wygląda ładnie

Passions hobbies life
Rustykalna tarta ze śliwkami/ Galette ze śliwkami w wersji fit 137

śliwkami. Śmiało możecie ją zrobić także z innymi owocami, szczególnie jabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców. Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych(...)cukru 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Jeżeli używacie płatków owsianych należy zmielić je w młynku na mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na ok. 30-60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie koła. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść na nią rozwałkowane ciasto. Środek ciasta posypać bułką tartą (pozwala

Fabryka pomysłów
Tarta puttanesca 162

epoce naukowego uwstecznienia. Co prawda delikatnie zmodyfikowana, bo ile można podawać makaron z pomidorami. Tym razem spaghetti puttanesca posłużyło jako wypełnienie do tarty i tak powstała tarta puttanesca. Nazwa dość kontrowersyjna, bo w dosłownym tłumaczeniu puttanesca oznacza bardzo brzydkie słowo. Na tyle kontrowersyjna, że nie będziemy tego tłumaczyć. Zresztą pewne rzeczy przetłumaczone brzmią głupio, vide(...)żeby sos był dość tłusty co spowoduje, że nie będzie nam wysychał podczas pieczenia. Dodajemy oliwki i doprawiamy za pomocą czosnku i chilli. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Formę do tarty wykładamy ciastem i wkładamy do nagrzanego na poziomie 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 15 minut. Wlewamy do formy nasze spaghetti i pieczemy jeszcze 10 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta dyniowa. Pumpkin Pie. 184

sól i skrobię. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć środek obciążonym (np. fasolą) papierem do pieczenia i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto nadzieniem dyniowym i piec(...)godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudzić całkowicie. Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Można podawać z bitą śmietaną

zadanie-gotowanie
Tarta z gruszkami 262

Sezon na gruszki więc u mnie tarta z gruszkami. Kruche, delikatne ciasto o smaku waniliowym z waniliową masą budyniową i pysznymi gruszkami to idealne połączenie...                       ...a jak polejemy całość roztopioną, ciepłą czekoladą...mniammmmm... Składniki na formę 24cm(...)zbyt gęstej konsystencji dodać więcej mleka) Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko wyrabiamy, zawijamy w woreczek i dajemy do lodówki na poł godziny. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, najlepiej między folią tak jak to widać na poniższym zdjęciu. Wykładamy ciasto do foremki i wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem

Wypieki Rene
Tarta z jabłkami i budyniem 161

Tarta z jabłkami i budyniem Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki; Ciasto; mąka -200 g cukier puder - 65g żółtka jaj - 2 szt masło - 100 g woda - 2 łyżki sól- szczypta Budyń; masło -100 g aromat waniliowy- kilka kropli mąka - 4 pełne łyżki cukier - 4 łyżki mleko(...)kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, zdjąć

Kuchnia Danusi
Tarta sernikowa 209

dekoracji forma do tarty o śred. 28 cm Przygotowanie: Z mąki pełnoziarnistej, masła, 1 żółtka, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. W tym czasie miksujemy razem mascarpone z 2 żółtkami, mąką i 1/4 szkl cukru. Wyjmujemy(...)miksujemy aż do połączenia. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na masę sernikową pianę, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzoną tarte sernikową dekorujemy naturalnym kakao

słodkie i nie tylko historie kulinarne
TARTA Z FIGAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I RUKOLĄ 197

innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku rukoli zaostrza fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut i sprawdzi się ona świetnie jako oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋 SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 3 łyżki(...)zdejmij naczynie i dopiecz jeszcze przez 4 minuty środek ciasta. Upieczony spód posmaruj dżemem lub ricottą, ułóż na to plasterki fig, posyp całość pokruszonym serem pleśniowym i orzechami. Zapiecz tartę przez 4 - 5 minut do rozpuszczenia się sera. Upieczoną tartę posyp rukolą i skrop miodem lub glassą balsamiczną. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej 134

100g bułki tartej (u mnie firmy Mamut ) 2 łyżki cukru  1szczypta soli Masa: 500g mielonego twarogu (polecam z Wielunia ) 3 jajka  100g cukru  20g/2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego 150g masła Ponadto u mnie: beziki do dekoracji (u mnie Mamut )  Przygotować spód.  Na patelni lub w rondelku należy roztopić masło, wsypać bułkę tartą(...)Ostudzić. W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z twarogiem oraz proszkiem budyniowym. Na końcu masę zmiksować z przestudzonym masłem i przelać na spód z bułki tartej. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku (posiadam gazowy) przez około 80-90 minut w 160 stopniach.  Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie schłodzić w lodówce. Udekorować według

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania