tarta - 42848 przepisów (strona:273/2857)

Serowe kulki z jalapeno 335

sera cheddar; 340 g białego sera cheddar; 1 łyżeczka soli ziołowej; 4 świeże papryczki jalapeno. Panierka: 1/8 szklanki mąki pszennej; 3 jaja; 3/4 szklanki zimnej wody; 2 szklanki bułki tartej.  Dodatkowo: Olej do smażenia. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Czerwony i biały ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Jalapeno umyć(...)mocno je dociskając, aby ser dobrze się skleił. Przygotować 3 miseczki. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej wbić jaja, wlać wodę i roztrzepać z jajami, do trzeciej wsypać bułkę tartą. Kuli serowe panierować w następującej kolejności: najpierw delikatnie w mące ( strzepując jej nadmiar), następnie w jajku z wodą, potem w bułce tartej (lekko dociskając) i znów

Gospodyni Miejska
KĄSKI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 145

wykonania panierki wykorzystałam płatki kukurydziane  Corn Flakes  firmy  Lubella . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 jajko * płatki kukurydziane * bułka tarta * odrobina oleju Pierś(...)kurczaka pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę. Płatki kukurydziane rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać do miseczki, dodać odrobinę bułki tartej (ilość płatków i bułki tartej dodawałam "na oko"). Jajko roztłuc w drugiej miseczce. Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku a następnie dokładnie w panierce w płatków i bułki tartej

Zrób to smacznie
Kotlety z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) 345

więcej), majonez i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy. Płatki kukurydziane kruszymy w blenderze lub np. wałkiem.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, następnie delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w mące. Następnie mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą i szczyptą soli. Kotleciki ostrożnie

Słodka Strona
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 221

Ostatnio lubię eksperymentować z niestandardowymi wypiekami, stąd pomysł w Gotowaniu za Głosowanie na tartę.  Wybraliście tę, której spód stanowi kasza jaglana, zaś wypełnienie to kurczak, cukinia i suszone pomidory zalane masą jogurtowo-jajeczną. Może ona stanowić wyśmienity nie tylko obiad, ale także kolację lub śniadanie (dla tych, co lubią wytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną(...)instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Włożyć  do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec przez 10-15 minut

Fabryka pomysłów
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 232

Miłośników słodkich tart nie brakuje. Warto jednak pamiętać, że wśród... Artykuł Tarta ze szpinakiem i mozzarellą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 176

niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 jajko i 1 łyżkę tartej bułki. Mieszamy. Między dwa plasterki selera wkładamy farsz z grzybów. Całość maczamy w roztrzepanym jajku i obsypujemy tartą bułką. Tak przygotowane selery smażymy na rozgrzanym tłuszcz na rumiano z obu stron. Selery podawane są z ryżem

Trzeci talerz
PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI WG PAWŁA MAŁECKIEGO 197

cukru 40 g mąki pszennej tortowej 35 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany opcjonalnie: kakao do posypania szczypta soli, masło do posmarowania i bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści, mieszając, by się nie przypaliła. Następnie wlejcie śmietankę i wsypcie cukier. Podgrzejcie masę(...)proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i pszenną. Składniki dobrze wymieszajcie ( najlepiej za pomocą miksera). Białka ubijcie, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajcie do masy delikatnie mieszając. Formę do tarty ( ok 30 cm średnicy) posmarujcie masłem, obsypcie bułką tartą i przełóżcie do niej masę. Banany obierzcie i pokrójcie w plastry, poukładajcie na wierzchu. Pieczcie 35 minut

OliveandThyme
SMAŻONY PATISON Z PARMEZANEM, POMIDOREM I OCTEM BALSAMICZNYM 166

sąsiedzkiego ogródka. W takim wydaniu- najlepszy. Tak subiektywnie ;) Składniki patison jajo mleko mąka bułka tarta  świeżo starty parmezan (w stosunku 1:1 z bułką tartą) masło klarowane do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz świeży pomidor ocet balsamiczny posiekana natka pietruszki Przygotowanie Patisona umyjcie, pokrójcie na plastry. Jeśli jest niezbyt młody cienko obierzcie (nasz był młodziutki(...)więc smażyłam ze skórką). Posypcie solą, pieprzem. Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem i odrobiną soli (trochę parmezanu zostawcie do posypania gotowego już dania). Jajo rozbełtajcie z mlekiem. W patelni lub rondlu dobrze rozgrzejcie masło klarowane. Plastry patisona oprószcie mąką, zanurzcie w rozmąconym jajku i obtoczcie w mieszance bułki i parmezanu. Wkładajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim

OliveandThyme
SEROWE KROKIECIKI Z BAKŁAŻANÓW 160

Składniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki dobra sól, świeżo zmielony pieprz masło klarowane lub dobry olej do smażenia  Przygotowanie Mocno nagrzejcie piekarnik. Bakłażany ponakłuwajcie, ułóżcie na blasze i obracajac(...)sposób pozbędziemy się części wody. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dobrze wymieszajcie,  jeśli trzeba dodajcie trochę bułki tartej. Z masy uformujcie krokieciki, każdego z nich obtoczcie w bułce tartej

OliveandThyme
Kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem 405

przeciśnięte przez praskę) 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 mała cebula (starta na tarce lub posiekana w drobną kostkę) 1 jajko Ponadto: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy Skworcu ) ------------------------- 3 duże cebule 1 jabłko 3 ząbki(...)czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy. Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów. Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor. Mi zajęło

Smak mojego domu
Kotlety z szynki wieprzowej 223

mięsa mielonego Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 większe bułki mleko do namoczenia bułek około 4 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso(...)nasze bułki, pokrojoną drobno cebulę (ja swoją siekam w blenderze) oraz przyprawy (jeśli wolicie wyraźniejsze smaki możecie dodać ich więcej). Całość zaczynamy wyrabiać ręką, w razie potrzeby dosypując bułki tartej (mięso nie powinno przywierać do dłoni). Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu

Słodkie okruszki
Pulpeciki rybne w sosie słodko-kwaśnym 184

białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką z amarantusa. 4 filety z morszczuka (lub innej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty(...)ziemniaczanej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety rozmrozić (jeśli używamy mrożonych), pokroić w mniejsze części, wrzucić do malaksera. Dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę pokroić w piórka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 185

dziewczyn kusiły pysznościami, można było znaleźć tu m.in. burgery, tarty i tartaletki, rogale, muffinki, ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik.   Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią(...)pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam mile zaskoczona ilością odwiedzających nas gości, którzy chętnie

Obiad gotowy
Kotlet de volaille 10411

jednak to nic skomplikowanego :) Składniki (proporcje na 2 szt) : pierś z kurczaka 70 gr sera żółtego 50 gr masła  2 gałązki natki pietruszki 1 jajko bułka tarta  sól  pieprz  Przygotowanie : Odcinamy polędwiczkę i oczyszczamy filet. Przecinamy go wpół  i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy. Masło(...)ścieramy na tarce i dodajemy natkę pietruszki. Z farszu formujemy wałeczek  i zawijamy go ściśle w filet. Tak przygotowane odstawiamy na min 1h do lodówki. Panierujemy, bułka tarta => jajko => bułka tarta. Smażymy na głębokim oleju na mocno złoty kolor. Podajemy na ciepło

Mechanik w kuchni
smaczne kopytka twarogowe... 151

jajka 2 sztuki "M", kasza manna 1 łyżka, mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć do podsypywania(...)kopytek kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłykać krótko pod zimną wodą na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając kopytka polać tartą bułką - danie

W Mojej Kuchni Lubię