mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj(...)Krok 2 Zagotuj 3 litry wody, dobrze posól (1 łyżka). Włóż makaron, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Odcedź. Krok 3 Przygotuj pesto. Włóż do misy miksera umyty szpinak, bazylię, dodaj migdały, parmezan, awokado, wlej oliwę, sok z cytryny. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 4 Przełóż pesto do makaronu. Wymieszaj. Podawaj z pieczonymi warzywami. Smacznego! Artykuł
Niedzielny kucharzmała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj(...)Krok 2 Zagotuj 3 litry wody, dobrze posól (1 łyżka). Włóż makaron, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Odcedź. Krok 3 Przygotuj pesto. Włóż do misy miksera umyty szpinak, bazylię, dodaj migdały, parmezan, awokado, wlej oliwę, sok z cytryny. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 4 Przełóż pesto do makaronu. Wymieszaj. Podawaj z pieczonymi warzywami. Smacznego! Artykuł
Niedzielny kucharzproste i smaczne. można je zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy. Do masy jajecznej można dodać co kto lubi, szpinak, pomidorki koktajlowe, cebulę, czosnek, pieczarki lub jak w moim przypadku paprykę czerwoną, szczypiorek i żółty ser tarty. Ja lubię śniadania w takim wydaniu a Wy? Gofry jajeczne - składniki na 4 gofry: * 6 jajek * 1/3 czerwonej papryki
Zrób to smaczniePyszna przekąska do przygotowania w kilka chwil! Do farszu można dodać podsmażone pieczarki lub szpinak. Krokieciki świetnie smakują z czerwonym barszczem. Składniki: 8 naleśników 12 jajek pęczek szczypiorku 1 cebula bułka tarta olej do smażenia sól i pieprz do smaku 10 jajek gotujemy na twardo.Studzimy,obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Możemy użyć sitka
Przepisy mojej mamyprzeciwnie, dodać do makaronu pieczonego kurczaka. Przepis inspirowany przepisem z Soyummy.com Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 2 jajka Garść szpinaku 5-6 plastrów szynki parmeńskiej lub innej suszonej Garść jarmużu Pęczek posiekanej natki pietruszki 1 szklanka tartego parmezanu 4 plastry camemberta 1 łyżka oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę
Niedzielny kucharzoliwek 1 średnia cebula, posiekana drobno w kotkę 1 lub 2 ząbki czosnku, grubo posiekane 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego- może być pasta imbirowa 1 łyżeczka turmeric przyprawa 1 łyżka garam masala 350g świeżych lub mrożonych szpinaków troszkę wody Sposób: Gotujemy ziemniaki na pół twardo.Odcedzamy i odstawiamy na bok. Smażymy nasiona kuminu na maśle dodając po troszku
Viola cooks with passionbiałą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki z boczniaków
MarciochaKucharzyWyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem. 6. Lazanię piec w 200 st C przez 20-25 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anikażde było inne i cudownie pyszne i soczyste! Lasagne to – prostokatne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone(...)garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch. Blachę- najlepiejnajwiekszą jaką mamy- gdyż lasagne upieczone i wystudzone można śmiało zamrozić!----- wysmarować dokładnie masłem. Na dno wylać sos .Ułożyć obik siebie płaty lasagne. Następnie sos, kolejno beszamel i ser tarty i znów
Z Kuchni Do KuchniWytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula(...)tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty
Monia miesza i gotujeSkładniki na 4 porcje: 150g ryżu arborio 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50g suszonych pomidorów 2 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka masła 100ml białego wytrawnego wina 500ml gorącego bulionu warzywnego 4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano) gałązka tymianku sól pieprz 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Olej wlać(...)kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente. 3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji. 4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć
Obiad gotowyblogu przepis na makaron ze szpinakiem . Bardzo mnie to cieszy, tym bardziej, że ja również bardzo go lubię. Wobec powyższego ciekawa jestem, co powiecie na ryż ze szpinakiem? Podałam go razem z jajem sadzonym i wędzonym twarogiem. To fajna opcja na szybki, bezmięsny obiad. 200 g ryżu 400-450 g mrożonego szpinaku 4 szkl. wody 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)Dodajemy szpinak i smażymy aż całość się rozmrozi. Ryż przelewamy na sicie zimną wodą, odstawiamy do osączenia, po czym dodajemy na patelnię ze szpinakiem. Smażymy przez chwilę. Następnie wlewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Dodajemy śmietanę oraz 1-2 łyżki tartego
Smaki Na TalerzuKrokiety zawsze świetnie się sprawdzą, czy to na obiad, czy na imprezę. Dziś mam dla Was przepis na krokiety ze szpinakiem i serem, a raczej dwoma rodzajami sera. Użyłam sera feta i żółtego sera mozzarella. Szpinak i ser feta to dla mnie idealne połączenie, uwielbiam... Ser żółty dodany do farszu, nadaje mu fajnej aksamitnej konsystencji(...)szklanki wody gazowanej 1 łyżka oleju 1 czubata szklanka mąki pszennej Farsz: 400 g. szpinaku świeżego 1/2 łyżki miękkiego masła 150 g. sera feta 150 g. sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Do panierowania: 3 jajka sól, pieprz mąka bulka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę
Agusiowe smakołykipapryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem(...)masą jajeczno-jogurtową. 9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki, - żelazo (pochodzące ze szpinaku) niezbędne do transportu tlenu w organizmie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach