tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:120/156)

"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" Jola Caputa 194

słodkości. Tak więc zaczynamy od przepisów Pani Joli i znajdziemy tutaj propozycje obiadowe, sałatki, zupy. Wszystkie przepisy na wytrawnie. Jest kaczka faszerowana kapustą, zupa cygańska, tort naleśnikowy ze szpinakiem i wiele innych propozycji :-) Po pani Joli przychodzi czas na kuchnię Grzegorza, który swoje propozycje zaczyna od idealnego steku z sosem, czy szarpaną wieprzowiną na cydrze, są  też banany(...)ślinka cieknie na sam widok zdjęć tych słodkości :-) Na samym początku mamy tort orzechowo - kawowy i od razu są to moje smaki :-) Są też muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś

kruche babeczki
Makaron z warzywami na zielono 107

Składniki 200 g różyczek brokuła pół szklanki mrożonego groszku 350 g makaronu Ricciarelle 2 łyżki orzeszków pinii starty parmezan Sos: 2 dojrzałe awokado garść liści rukoli garść liści szpinaku ząbek czosnku 3 łyżi oliwy sól pieprz sok z cytryny do smaku     Przygotowanie   W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron. Wrzuciłem do niej brokuły i groszek. Gotowałem(...)uzyskałem pożądaną konsystencję. Doprawiłem solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odcedzony makaron wymieszałem z warzywami, wstążkami cukinii i sosem. Makaron posypałem uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i tartym parmezanem

R'n'G Kitchen
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6691

duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 małych kulek mozzarelli 50g masła 50g mąki 50g bułki tartej* 2 jajka Świeżo mielony pieprz. sól *ilość bułki tartej i mąki(...)może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie w szerokiej części ostrym nożem robimy kieszonkę. Kulki mozzarelli przekrajamy na pół i do jednej kieszonki wkładamy 4 połówki. Brzegi mięsa ściągamy wykałaczką

Kolizje Smaków
Suszone kanie smażone w panierce 46

oraz grzyby leśne ! Przepis na suszone kanie smażone w panierce Składniki 6-8 małych suszonych kani * szklanka mleka (250 ml) 1 duże jajko łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ¾ szklanki bułki tartej (82 g) olej do smażenia** (około 100 ml) Dodatkowo papierowy ręcznik do odsączenia kani * średnica około 10 cm, jeśli posiadasz większe, przygotuj 4-5 sztuk ** można użyć masła klarowanego(...)ręcznik aby lekko je osuszyć, a następnie dodajemy kolejne kanie do namoczenia. W międzyczasie przygotowujemy szeroką miseczkę z bułką tartą oraz podgrzewamy na dużej patelni kilka łyżek oleju . Osuszone kanie zanurzamy w jajku , potem panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia (około 4-6 minut). Suszone kanie smażone w panierce podajemy na ciepło

WegePrzepis
Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami 108

czasie możemy rozpocząć przygotowania do farszu :D Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści.  Dusić przez 5 minut na masełku, z czosnkiem , solą i pieprzem. Gdy szpinak ostygnie dodać oba sery, śmietanę i jajko. Wymieszać. Mrożone krewetki sparzyć gorącą wodą. Zalać białym winem , trochę posolić. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Rozwałkować do rozmiaru foremki. Foremkę wysmarować masłem. Ułożyć(...)poczekać chwilę by ostygło.  Nałożyć masę farszu.Na wierzchu rozłożyć krewetki, delikatnie wciskając w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po 30 min uzyskujemy taki efekt: Tarte podawać delikatnie ostygniętą SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Placki z halloumi 61

chrupkość i świeżość. placki z halloumi Przepis na placki z halloumi Składniki na placki z halloumi 200 g halloumi 1 niewielka cukinia 2 marchewki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki łyżeczka chilli w płatkach pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić placki z halloumi Cukinię i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie(...)zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy cukinia i marchew puszczą sok, odciśnij je i dodaj do startego sera. Wymieszaj razem z cebulą i szczypiorkiem. Dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstaw masę na około 15 minut, a następnie Z masy uformuj spore placuszki, a następnie smaż

okolicepalnika.pl
Kluski śląskie z podagrycznikiem 101

Dzisiaj chciałam zachęcić was o wzbogacenie ich w podagrycznik – wartościową dla nas zieleninę, którą powszechnie uważa się za chwast, a która w kuchni świetnie zastępuje warzywa liściaste np szpinak. PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki : 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej 2 garście drobniutko posiekanych liści podagrycznika Jak zrobić kluski śląskie z podagrycznikiem: Najpierw ziemniaki ugotowane i ostudzone(...)formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Potem kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle lub zeszkloną cebulką. Artykuł Kluski śląskie z podagrycznikiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kluski Shreka - zielone kluseczki nie tylko dla dzieci 200

ziemniaki przez praskę razem z partiami szpinaku. Mój rozmroził się dopiero po przykryciu ziemniakami i część przecisnęłam jeszcze raz ze szpinakiem. Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski(...)formować. Kluski gotuj w osolonej wodzie - po wypłynięciu na oko ze 2 minutki. Podawaj z mięsnym sosem lub na słodko, jak lubisz. Ja podawałam z przyrumienioną bułką tartą z masełkiem i posypane cukrem. Moja rada: Na zdjęciu uformowane kluski obsypane są mąką. Przez jakiś czas, nie wiedzieć czemu, używałam do tego mąki ziemniaczanej. I tutaj mam nauczkę

Anioszek w kuchni
Skomponuj swój idealny lunch! 177

wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy  Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin, których nie zastąpią nam żadne suplementy. Wg zaleceń dietetyków powinniśmy ich spożywać łącznie przynajmniej 600-700 g dziennie. Raczej ciężko(...)cukier - fruktozę. A jak wiadomo, żaden cukier w zbyt dużych ilościach nie wpływa korzystnie na zdrowie i sylwetkę. Moje ulubione, które najchętniej dodaję do wszystkiego to : Z warzyw : sałata szpinak brokuły  cukinia papryka pomidory ogórki Z owoców :  banany jabłka śliwki winogrona 4. Po czwarte - tłuszcze Najbardziej kaloryczny, ale wciąż niezbędny składnik naszej diety.  Pomaga dostarczyć cenne witaminy

Kuchnia Ellie
Pasta z kurczaka gyros na cieście szpinakowym z groszkiem 430

porcji w foremce o wymiarach 15x20 cm, gdzie uzyskamy około 8 kostek "ciasta" potrzebujemy:   Ciasto szpinakowe 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 125 ml mrożonego szpinaku dobrze odsączonego od wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Pasta 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka lub 1 bardzo duża 2-3 łyżki(...)zbyt dużą to jeden lub nawet dwa brzegi możecie zrobić z foli aluminiowej, ciasto ma taką konsystencję, że nie wypłynie. Tak wiec foremkę należy natłuścić i wysypać bułką tartą. Białka jajek należy ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki ciasta należy zblendować na gładką masę i dodać do białek, delikatnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 25 minut

Jadło i czytadło
Tarta warzywna z mini marchewkami zdrowy lunch 174

Twój zdrowy lunchbox z Marwit"  Jest wiele produktów tej marki,  które często kupuję. Są to soki jedniodniowe. Do mojej tarty wykorzystałam małe marcheweczki : "Świeże Marwitki". Cieszyłam się, że kilka mi zostało, bo mogłam sobie chrupać podczas przygotowywania. Akcja ma promować zdrowie, więc "odchudziłam"  ją nieco dodając do środka mleko zamiast śmietanki, dzięki czemu jest zdecydowanie(...)się kula ciasta. Lub zagnieć jeśli wolisz. Ciasto zawiń w folię aluminiową i schłódź w lodówce ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przenieś do farmy na tartę wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. kaszką kukurydzianą. Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut.  Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony

AZgotuj!
80 przepisów na dania na kolację 105

móc zjeść coś lżejszego, nie obciążającego żołądka na noc. Poniżej znajdziecie ponad 100 przepisów na dania na kolację. Wśród nich jest dużo lubianych przeze mnie sałatek, makarony czy tarty. Zapraszam do oglądania i gotowania! A jeśli podoba Wam się tez zbiór przepisów zjedźcie na sam dół i oceńcie go za pomocą gwiazdki Będę zobowiązana Naleśniki z tuńczykiem(...)kurczakiem Sałatka z pieczonym batatem Steki z kalafiora Sałatka z wędzonym łososiem BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Muhammara – pasta z pieczonej papryki Krewetki w maśle czosnkowym Szakszuka ze szpinakiem i serem korycińskim Gofry z szynką parmeńską i jajkiem Sałatka gyros Pieczone faszerowane bataty Deska serów i przekąsek Pikantne frytki z batatów Tradycyjny tatar wołowy Rollsy z salami Pizza

nietylkopasta.pl
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 161

Dziś na blogu pyszne ciacho, którym zainspirowała mnie Kasia z bloga   Kuchnia Bazylii , ale nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego  i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów(...)przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą

Kulinarne przygody Gatity
Pomysły na dynię w kuchni 62

dynią, który zachwyca swoją prezentacją i smakiem. Można przygotować tartaletki lub dużą tartę z kruchego ciasta i nadzieniem z puree z dyni wymieszanego z jajkami, śmietaną i przyprawami (np. cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową). Tarta może być także wytrawna, np. z dodatkiem sera pleśniowego lub papryki. Tarta może być podana na ciepło lub na zimno. Hummus(...)świetny dodatek do makaronu, ryżu, kaszy lub mięsa. Można go zrobić z puree z dyni, śmietany, masła, soli i pieprzu. Można także dodać inne składniki, np. ser parmezan, boczek, szpinak lub grzyby. Sos z dyni jest kremowy, gęsty i aromatyczny. Sałatka z dynią. To lekki i pożywny posiłek na lunch lub kolację. Można przygotować sałatkę z dynią na wiele sposobów

ProstePesto.pl
Makaron z dynią i kurczakiem 68

zeszłym roku odkryłam przepis na makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz fetą , i tak mi to danie zasmakowało, że postanowiłam przygotować podobne, tyle, że w wersji mięsnej. Połączenie dyni i kurczaka w śmietanowym sosie okazało się strzałem w dziesiątkę. Gotowe danie posypałam wędzonym twarogiem, który idealnie się tutaj wpasował. Jedliśmy to danie, a pochwałom nie było końca Wersja(...)zawiedziecie się na 4 porcje: około 300 g dyni hokkaido 300-350 g polędwiczek z kurczaka 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 30% 40 g tartego parmezanu 1-2 łyżki posiekanej natki mielona papryka słodka i ostra zioła prowansalskie mielony imbir sól, pieprz około 1/3 wędzonego twarogu – opcjonalnie olej/masło klarowane makaron spaghetti

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym 119

jest miesiącem, w którym najwięcej czasu spędzam w kuchni. Na straganach i bazarkach pojawia się wszystko, za czym najbardziej tęskniłam. Pyszne rzodkiewki, kalarepki, botwinka, szpinak, młoda kapusta, niezliczona ilość aromatycznych ziół, szparagi i oczywiście król wiosny – rabarbar. Nie sposób przejść obojętnie obok najzwyklejszego nawet warzywniaka. Dlatego niemal codziennie targam do domu siatkę, pełną świeżych warzyw i owoców, a potem(...)umówmy się…do najbardziej fit nie należy ;) A ja wiosną, gdy w końcu można zaszaleć z roślinną kuchnią, unikam kalorycznych dań i staram się jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania