jest bardzo mało przez nas doceniane. A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet. Amarantus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. Posiada go nawet 5-krotnie więcej - niż szpinak, czy pszenica. Jest też niezwykle cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz dodatkowo wapnia i błonnika. Badania nad szarłatem wykazują, że ma on szczególne znaczenie w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi(...)kalafiora 100g cukinii 1 cebula (mała) 1 jajko 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie) 2 łyżki mąki z amarantusa 2 łyżki skrobi kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana) 2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej) 2 łyżki koperku (posiekanego) czarnuszka (może być pieprz) sól Dodatkowo: olej do smażenia Amarantus dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować wg przepisu z opakowania. Kalafiora ugotować (nie rozgotować
Di gotujebiorąc w dwójce, bo Świętej Pamięci Babcia Ma już mi ich nie zrobi. Czytelnik inteligentny jest, więc już wie, że rzecz o naleśnikach będzie. Karczma proponuje m.in. "naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem". Brzmi ciekawie, a głodny turysta, czekając na nie ponad pół godziny, spodziewa się świeżego placka z nadzieniem szpinakowym i to wszytko zapiekane z serem w jakimś piecu(...)popadł w jakieś tarapaty, albo inne przypadłości żołądkowe i akurat go nie było, a jego rolę przejął ktoś ze zmywaka? No nie wiem. Tylko, jeszcze jest do omówienia tarta oscypkowo - łososiowa z brokułami. To nie jest tak, że ja zjadłem wszystkie rozumy i wiem wszystko o gotowaniu. Występuję tu jako jednostka-amator, który pisze, wywnętrzając się, bardzo subiektywną
BaRepasKiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi(...)wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plstąd pomysł na małą modyfikację :) Składniki: - opakowanie kotletów sojowych - dwie kostki warzywne - kawałek czerwonej słodkiej papryki - liść laurowy - 3 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - bazylia, oregano - 2 jajka - bułka tarta - tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku przekrojone na pół, pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, połamanego liścia(...)esencjonalny, nie nada kotletom pożądanego smaku. Gotowe kotleciki podawać możemy ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota - z ziemniakami, frytkami, czy też w mojej ulubionej wersji z makaronem ze szpinakiem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosakochamy w fast foodach: jest pachnące, aromatyczne i bosko chrupiące. A najlepsze jest to, że nuggetsy nie są smażone w głębokim tłuszczu. W panierce w ogóle nie ma bułki tartej! Cała tajemnica dania tkwi właśnie w mieszance z jakiej zrobiona jest panierka. Zobacz przepis. Wtorek: Domowy kebab z kurczaka Każdy miłośnik „kebsa” zakocha się w domowej wersji najpopularniejszego polskiego(...)gotowe w 30 minut. Ma wspaniały smak i konsystencję, dzięki dodatkowi – uwaga – jogurtu. No i jest zdrowa, gdyż ciasto jest z mąki pełnoziarnistej. Piątek: Wrapy z pieczonymi paprykami i szpinakiem Robienie tortilli tak nam weszło w krew, że możemy je robić z zawiązanymi oczami. Mamy sprawdzony przepis na domowe tortille, który jest niezawodny. Tym razem zawinęliśmy w tortille pieczone papryki
Niedzielny kucharzkanapek, do burgerów, jako dodatek do mięs czy innych sałatek. Sałatka całościowo wyszła ok, ale nie żebym jakoś specjalnie miała się nią zachwycać. Niestety nie miałam rukoli i dałam szpinak. Nie sądzę jednak, iż to miałoby jakoś znacząco wpłynąć na moje zdanie. Cebula najlepsza – tyle napiszę;):) duża garść lub dwie rukoli duża garść lub dwie roszponki 1 duże jabłko(...)musztardę, miód, ocet winny oraz oliwę. Doprawiamy wszystko do smaku szczyptą soli i pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy, do połączenia. Odstawiamy. Ser cheddar strugamy obieraczką do warzyw lub trzemy na małych oczkach tarki. Ser pleśniowy kroimy na kawałki. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki. Roszponkę, rukolę
Smaki Na TalerzuQuiche z dynią i kozim serem to po prostu wytrawna tarta z białym serem. Jest to bardzo fajna potrawa, którą często przyrządzam na Wielkanoc. Quiche podobnie jak tarta składa się z kruchego spodu i nadzienia. Spód powinien być schłodzony za nim trafi do piekarnika. Można go przygotować wcześniej i przechować w lodówce do następnego dnia. Zawsze(...)grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła, zimnego 2 łyżki wody ½ łyżeczki soli Nadzienie 250 g pieczonej dyni 100 g koziego sera 100 g sera provolone małe opakowanie świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 jajka 300 ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotuj spód do quiche. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sezam
codojedzeniaPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna Pasjiwychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić(...)się skończył gaz to ugotowałam w nim sobie wodę na kawę. Zmieliłam w nim wszystkie twarde rzeczy leżące na półkach w kuchni – orzechy, migdały, zrobiłam bułkę tartą z wyschniętych na kość bułek, o kaszach, które zamieniłam w mąkę wspomniałam na początku. Ostrze w tym urządzeniu jest samo ostrzące się, wystarczy do naczynia miksującego wrzucić kostki lodu i pokruszyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już na samą myśl, w trakcie pisania, cieknie mi ślinka. Tymczasem moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA córka nie lubi pierogów(...)trzy nasze ulubiona, a zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami 1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno pokroić i podgotować grzyby
Przepysznik - BLW i nie tylkochcecie nauczyć się robić falbankę, zajrzyjcie tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta(...)wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec
Chilli Czosnek i Oliwamigdały), miodem, cukrem pudrem czy cynamonem. Nadzienia słone – do naleśników na słono pasują nadzienia z mięsem (np. szynka, kurczak, wołowina, boczek), serem (np. żółty, biały, pleśniowy), warzywami (np. szpinak, brokuły, papryka, cebula), grzybami (np. pieczarki, borowiki, kurki), jajkiem (np. sadzone, jajecznica) czy ziołami (np. bazylia, oregano, tymianek). Jak podawać naleśniki? Naleśniki można podawać na różne sposoby, w zależności(...)pracy. Polega na tym, że naleśniki smaruje się sosem lub nadzieniem i układa się warstwami w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch należy wylać dodatkowy sos i posypać serem lub bułką tartą. Następnie należy zapiec naleśniki w piekarniku do zrumienienia. Zapiekane naleśniki można podawać tylko na ciepło. Nadziewane – to sposób podania naleśników, który jest trochę bardziej skomplikowany. Polega
Ugotowane pozamiatanesmażenia, sok z cytryny Przygotowanie : Rybę rozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat) Do miksera wrzucić umyte i osuszone liście mięty oraz szpinaku, wsypać 2 łyżki mąki, wbić jajko, wszystko zmiksować i to będzie nasza panierka Rybę pokroić na dzwonka, pokropić sokiem z cytryny, lekko posolić i zostawić na około(...)Dodatki warzywne: mała cukinia 2 marchewki uprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka mieszamy z łyżką gęstej śmietany. Do 4 łyżek świeżego chrzanu dodałam 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki śmietany i cukier trzcinowy do smaku. Czas przygotowania dania
Proste PotrawyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarnieprzepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami CACCIO E PEPPE Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji(...)minutę, a następnie dodaj ugotowany i odsączony makaron i wodę z gotującego się makaronu. Dodaj 3/4 porcji startego sera pecorino i delikatnie wymieszaj. Makaron przełóż na talerze, posyp resztą tartego sera pecorino i odrobiną pieprzu. Podawaj od razu. Do mojego makaronu podałam wino Le Grand Pinot Noir, czerwone wytrawne dość lekkie wino. Ale ten makaron będzie idealny także
nietylkopasta.pl