tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:83/227)

Owocowy tort drożdżowy 71

gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki (u mnie typ 650 z Biedronki) 200 ml ciepłego mleka(...)Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 58

gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki (u mnie typ 650 z Biedronki) 200 ml ciepłego mleka(...)Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 118

gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki (u mnie typ 650 z Biedronki) 200 ml ciepłego mleka(...)Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 174

przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć(...)żeby pokryło całe dno formy. Na to wyłożyć dżem. Na to wyłożyć pozostałe ciasto. Następnie wyłożyć jabłka. Piec w temp. 200 st. przez 40 min. lub dłużej do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego! owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl

moj przepis na
Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi 177

TARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę(...)nakładamy masę migdałową, a na nią układamy pokrojone w plasterki gruszki i jabłka – całość posypujemy delikatnie cynamonem; - tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, najlepiej w trakcie pieczenia zmieniać intensywność podgrzewania z obustronnego tylko na dół, aby od dołu tarta była dobrze podpieczona. Po wyjęciu tartę należy posypać płatkami czekoladowymi Decorada

MintTaste
Surówka z kalarepy 83

zrobić surówkę z kalarepy. Obraną kalarepę pokroić lub poszatkować na bardzo cienkie, średniej wielkości kawałki. Jabłka nie obierać, usunąć gniazda nasienne a jabłko pokroić w dość spore, cienkie kawałki, które skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać kalarepę wraz z jabłkiem, drobno krojoną cebulą zieloną i solą. W kubeczku połączyć jogurt z chrzanem , a następnie zalać nim warzywa(...)kalarepy. W surówce z kalarepy warto użyć lekko soczystych, kruchych i winnych jabłek takich jak np. Golden Delicious. Bez względu na to jakiego jabłka użyjecie, ważne aby skropić je sokiem z cytryny bądź limonki. Nieskropione niczym jabłko szybko ściemnieje. Do doprawienia surówki sięgnęłam po ostry, tarty chrzan ze słoika. Możecie również użyć świeżo tartego chrzanu

MeCooks
Jabłecznik na dwa ciasta 180

ciasta gotowe w lodówce: francuskie i kruche i chciałam sobie zaoszczędzić czasu. No to wyjęłam tortownicę, posmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wstawiłam do piekarnika ciasto kruche, aby się lekko przypiekło. No i ... klops. Z tortownicy ścian spłynęło ciasto na dno. Zrobiło się przy tym bardzo mokre od masła(...)prawie się załamałam ale koniec jest z happy endem.  Składniki:  płat ciasta francuskiego płat ciasta kruchego 1,5 kilo jabłek łyżeczka kardamonu łyżeczka cynamonu 3 łyżki żelatyny masło bułka tarta do wysypania tortownicy Ciastem wyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka (miałam ogromny słój uprażonych jabłek

AZgotuj!
Szarlotka na kruchym cieście 217

tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie(...)tarce jarzynowej. Włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut

Cakes By Kejt
Szarlotka z żółtym serem 164

tarty: 2 szklanki mąki łyżka cukru łyżeczka soli 200 g masła (zimne z lodówki) pół szklanki zimnej wody   forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką   Nadzienie: 5 obranych jabłek (najlepiej odmiany szampion, antonówka lub reneta) łyżka soku z cytryny łyżka wody różanej 3 łyżki cukru ⅓ szklanki mąki szczypta soli po łyżeczce cynamonu(...)utworzą grudkowatą suchą masę.   Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.   Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy na nim jabłka – najlepiej spiralnie – jeden kawałek przy drugim. Na koniec posypujemy

Ugotowane pozamiatane
Pieczone jabłka w sosie karmelowym 93

zamkniętym pojemniczku. W ten sposób możesz też przygotowywać pieczone jabłka na raty. Mając pod ręką bazę, którą można wykorzystać za każdym razem, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Przepis na pieczone jabłka w sosie karmelowym Składniki na pieczone jabłka w sosie karmelowym: 4 nieduże jabłka (słodkie i soczyste) 2,5 łyżeczki mąki kukurydzianej(...)konsystencja sosu zależą od tego jak soczyste są jabłka. Zobacz też inne przepisy na desery : Konfitura z pigwy Przyprawa dyniowa Bananowa krówka – ciasto bez pieczenia Proste ciasto bez pieczenia Pączki serowe Powidła z piekarnika Zobacz też nowe przepisy Pieczone jabłka w sosie karmelowym Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła

okolicepalnika.pl
Szarlotka z budyniem 317

proszku do pieczenia 250 g masła pokrojonego w kostkę 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1-1,5 kg jabłek cynamon 2 budynie waniliowe 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, spłaszczyć ręką(...)Ponakłuwać wyłożone ciasto widelcem i podpiec w temperaturze 180*C przez ok. 10 minut. Po wyjęciu spodu z piekarnika obsypać je bułką tartą, żeby lekko zakryć  ciasto (bułka wchłonie wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę lub w ósemki. Oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać. Budynie ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, używając

The Sweet Damsel
Tarta jabłkowa. 115

Tarta jabłkowa" jej przepisu. SKŁADNIKI: 2 szk. mąki krupczatki(schłodzonej w lodówce) 200g, masła 2 małe żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Wszystkie składniki ciasta muszą być schłodzone w lodówce. 400g. musu jabłkowego  1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 50 g. umytych rodzynek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5-6 jabłek(...)można zostawić na noc ), następnie ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min. w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, składniki nadzienia mieszamy, rozkładamy na tarcie i ozdobnie układamy wydrylowane plasterki jabłek,  pieczemy 20-30 min. do zrumienienia, można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub brązowym cukrem i opalić palnikiem

Kuchnia Beaty
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 170

prostą tartę bo wszystkie pozostałe składniki ( masło, śmietana, jajka) były w lodówce. Upiekłam tartę z owocami, nadzieniem z dodatkiem serka i skórki cytrynowej a na wierzchu Emilka poukładała gwiazdki wycięte z ciasta. Nie planowałam nawet wstawiać tego przepisu na bloga bo to taki zwyczajny przepis ale może komuś się przyda – bo to taki uniwersalny patent na tartę do której(...)można dodać właściwie wszystkie sezonowe owoce – gruszki, morele, śliwki, jagody, jabłka, wiśnie… wszystko będzie pasować. Upieczcie sobie na osłodzenie końca wakacji… Tarta z owocami w kremie - na koniec wakacji   Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina   Uniwersalna tarta z owocami w kremie, do której

Cooking for Emily
Surówka z marchewki, jabłka i pora 130

Surówka z marchewki, jabłka i pora. Prosta, pyszna, idealna do drugiego dania. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię surówki z marchewki. Dzisiejszą podałam w towarzystwie pysznych chrupiących kawałków kurczaka – domowe nugettsy Spróbujcie i Wy. Jak często piszę – w prostocie tkwi siła Składniki: 4 marchewki 1 jabłko 2 cm pora(...)biała część) około 2 łyżki majonezu – u mnie Majonez Kielecki Lekki 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy obrane starte jabłko i posiekany por. Następnie dodajemy majonez i jogurt naturalny. Całość doprawiamy do smaku czarnym mielonym pieprzem i solą (z solą należy uważam, zależy od użytego majonezu

Słodkie okruszki
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI 179

zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.    Dodałam olej,mąkę i proszek do pieczenia.   Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy  wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki.  Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze

potrawyregionalne
PLACKI Z CUKINII 5792

Placki z cukinii Placki z cukinii - niewiarygodnie łatwe do zrobienia, zdrowe i stanowią doskonały sposób na podjadanie warzyw!      Jak zrobić placki z cukinii tartej - klasyczny i prosty przepis.      Te placuszki z cukinii są niewiarygodnie łatwe w wykonaniu i smaczne. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć cukinię , odcedzić ją z nadmiaru wody, wrzucić(...)łyżki śmietanki 30% 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku sól i pieprz do smaku Do placków można dodać: 1 łyżka tahini tarty parmezan startą mozzarellę starte jabłko Dodatki do placków z cukinii: gęsta śmietana albo jogurt naturalny syrop klonowy, miód sos tzatziki sos marinara domowa harissa Jak zrobić placki z cukinii - przepis krok

Moja Książka Kucharska
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I MARCHWI W MAJONEZIE 512

Sprawdź jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu.      Klasyczny, podstawowy przepis na surówkę z kapusty cukrowej i marchewki. Do surówki możesz dodać starte jabłko, posiekaną cebulkę, a dodatek tartego chrzanu sprawi, że surówka zyska jeszcze lepszy smak. Składniki na surówkę z młodej kapusty: ok. 300d kapusty młodej 2 marchewki 3-4 łyżki majonezu + 1 łyżeczka

Moja Książka Kucharska
Babka bananowo-czekoladowa 79

łyżki miodu łyżkę oleju lub masła cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Czekoladę, miód z łyżką oleju lub masła roztapiamy w małym garnku. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Z trzech bananów robimy papkę za pomocą widelca. W dużej misce przesiewamy mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao (ten proszek z napoju kakaowego). Wlewamy roztopioną

Fleksitarianizm.pl
Jak długo pasteryzować buraczki w słoiku? 128

pasuje do tradycyjnego, niedzielnego obiadu, jak kopiasta porcja tartych buraczków. Jednakże przygotowywanie ich za każdym razem na nowo byłoby zbędnym wysiłkiem i przede wszystkim stratą tak cennego przecież czasu. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie tartych buraczków w słoikach ze sporym zapasem. Dzięki temu w jeden wieczór zyskamy wiele porcji tego warzywa, którego może wtedy nam wystarczyć nawet na cały(...)okresie zimowym. Tarte pasteryzowane buraczki Pasteryzowanie jest z całą pewnością najlepszym sposobem na przetworzenie buraczków. Przygotowane w ten sposób słoiki pełne pyszności mogą czekać w naszej piwnicy na swoją kolej przez długi czas. Podczas podawania warto je doprawić łyżeczką mąki ziemniaczanej, która nada im bardziej atrakcyjnej struktury. Ciekawym połączeniem z tartymi buraczkami będzie też starte jabłko. Wekowanie buraczków

sierotka maRysia w kuchni
Przepisy na lunch do pracy 8 147

Kotlety z indyka Kotlety z polędwiczek w otrębach Kotlety z kurczaka siekane Kotlety schabowe w wersji light Schabowe bezglutenowe         Dzień 2 Tarta z pomidorami – przepis migdały jabłko         Dzień 3 porcja pozostała z obiadu z dnia poprzedniego – Chili con carne z ryżem wymieszane – przepis pomidorki

Dorota Smakuje
Surówka z kiszonej kapusty z selerem naciowym 136

świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Kosztujemy kapustę kiszoną, jeśli jest gorzka to płuczemy wodą. Następnie kroimy kapustę na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i siekamy na kawałki. Selera przekrajamy na pół i siekamy w plasterki. Wszystko umieszczamy w jednej

Kolizje Smaków
Wegetarianizm? Lubię! 111

Truskawki? Serio? Mrożone ok, ale świeże lepiej sobie odpuścić. Obecnie mamy sezon na buraki , fenkuł, marchewkę (mój króliczek jest w siódmym niebie), pietruszkę, por, seler, gruszki, jabłka . Obiad na już! Po trzecie. Czas! Wszyscy żyjemy w pośpiechu i większość z nas wychodząc z pracy, na pewno nie chce spędzić reszty dnia przy garach. Mam dla Was rozwiązanie. Jest cała

rabarbarowo
Jabłka w syropie w słoikach na zimę 145

w syropie są o tyle fajnym pomysłem, że pełnią dwojaką rolę. Same jabłka idealnie nadają się do dalszej obróbki, np. do ciast, tart, drożdżówek, itp. Jeżeli więc pieczecie takie rzeczy to te jabłka będą idealne, to jest przepis właśnie dla was. Ale zostaje jeszcze syrop z tych jabłek. Fantastycznie smakuje rozcieńczony wodą. My uwielbiamy go pić

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka owsiane 125

400g), - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g), - 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 45g), - 1 jajko (ok. 60g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. 2. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. 3. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. 4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szarlotka z budyniem 156

minut w 170 stopniach . Pianka: Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy ksylitol i ubijamy na sztywno. Wsypujemy budyń i jeszcze chwile miksujemy . Jabłka : Jabłka obieramy , wycinamy środki i trzemy na tarce, wkładamy do garnka i na małym ogniu przesmażamy do odparowania soku. Dodajemy ksylitol i jeszcze z 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia

Różowa kuchnia