tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:80/227)

Łatwa szarlotka i recenzja form do pieczenia Charlotte 708

Jesień-kosz jabłek i co dalej ? Jak to co! pieczemy łatwe i szybkie ciasto z jabłkami , kocham jabłka pod każdą postacią, a najbardziej w słodkich ciastach. Dlatego dzielę się tym przepisem –pyszny i łatwy . Do jego zrobienia i podania przyda się parę rzeczy, jedną z nich widzicie na zdjęciu J Formy do pieczenia różnego rodzaju ciast(...)pieczenia. Miksując na niskich obrotach miksera partiami wsypywać do masy jajecznej ,całość zmiksować. Foremkę Charlotte  o śr 26 cm wysmarować cienko tłuszczem, wysypać leciutko bułką tartą, rozprowadzić ciasto powciskać pokrojone jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika na grzaniu góra –dół  i piec około 35 minut ( do zrumienienia) Zimne przed podaniem można oprószyć

Wanilia i Kardamon
Tarta na kruchym cieście z brukselką 345

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka tarte Tatin. 139

całości podczas jednego popołudnia (zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby o przepis, więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki na szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki(...)cukru 90 g zamrożonego masła      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. W tortownicy lub tak jak u mnie w patelni o grubym dnie z odczepianą rączką, umieszczamy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpuści (nie może się przypalić-czyli zbytnio zbrązowieć), następnie

Rozpustne gotowanie
Kotlety z kurczaka z rodzynkami, jabłkami i migdałami 194

Polecam! Są przepyszne! Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 nieduże jabłka 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek majeranek 2 jajka bułka tarta mąka olej do smażenia sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki, płatki migdałowe, majeranek, wymieszać. 2. Piersi z kurczaka poporcjować, rozbić na kotlety, posypać solą i pieprzem(...)każdego kotleta nałożyć farsz, zwinąć, opanierować w mące, jajku a potem bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 159

myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny! Ilość porcji: Forma do tarty Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 170g schłodzonego masła 2 łyżki cukru ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka(...)stworzyć zwartą jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę zwijamy w kulkę, owijamy folią i umieszczamy na co najmniej 2 godziny w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem. Na blacie podsypanym małą ilością mąki wałkujemy ciasto. Na wałku przenosimy do formy od tarty. Rozwijamy na niej i dokładnie dociskamy

Kolizje Smaków
Szarlotka z lukrem 144

Witajcie kochani, dzisiaj przepis na szybką szarlotkę z cytrynowym lukrem. Jeśli macie dużo jabłek do wykorzystania to pakujcie je do słoików na zimę, bo cena jabłek idzie w górę w bardzo szybkim tempie. Jeszcze tak wysokiej ceny to nie widziałam, a co dopiero będzie w zimie... Składniki blaszka 23/33: Ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 100 g, margaryna(...)mąka pszenna do podsypywania, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym

kulinarne odsłony pati
Szarlotka z okruchów 164

wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy na przemian okruchy i jabłka [sumie ma być 7 warstw -4 okruchów i 3 jabłek].Każdą warstwę skropić 2 łyżkami roztopionej margaryny.Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Krucho-drożdżowa szarlotka 115

sezonowy wypiek i znowu z jabłkami. Pojawiła się już szara reneta, dlatego wybór padł na szarlotkę. Moja mama robiła czasem krucho-drożdżowe wypieki, a ja dopiero zaczynam je próbować robić🙂 I to ciasto wyszło w stu procentach. To jedna z pyszniejszych szarlotek, jakie zrobiłam. Warto wypróbować ☺️ Składniki (blaszka 36x24cm): Jabłka: 2 kg jabłek (szarej renety) 1/2 szklanki(...)śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół.  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce robiąc rant. Spód oprószyć bułką tartą (wsiąknie cześć soku z jabłek). Na to wyłożyć jabłka i równomiernie je rozłożyć. Jabłka mogą być ciepłe, ale nie gorące. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka

Kuchnia domowa Ani
Prosta szarlotka z kruszonką 136

końcu zapraszam na pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy.  Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier/ksylitol (opcjonalnie do smaku) Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do garnka, dodać cukier/ksylitol i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (około 20 minut), na koniec dodać cynamon i wymieszać

Healthy food explorer
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7096

łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste(...)końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto

Słodkości i nie tylko
Ciasto kruche z połówkami jabłek 132

coś pomiędzy KLASYCZNĄ SZARLOTKĄ , a jabłkami PIECZONYMI W CIEŚCIE KRUCHYM . Smakuje fantastycznie i sprawdzi się przy każdej okazji. Idealne na weekend do kawki i herbatki z rodziną i przyjaciółmi. Do tego ciasta najlepiej pasują winne jabłka takie jak Szara Reneta czy papierówka. Jeśli takich nie dostaniecie, to poproście w sklepie o jabłka najlepsze do ciast, które(...)około 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka, przekrawamy je na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, tak aby w każdej połówce zrobić dołek. Jabłka oprószamy cynamonem i kardamonem. Konfiturę mieszamy z rodzynkami i migdałami. Możemy dodać jeszcze odrobinę cynamonu i kardamonu dla aromatu. Każdy dołek w jabłku napełniamy takim farszem. Z lodówki wyciągamy jedną część

Analiza Smaku
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 219

, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce o grubych oczkach. Szarlotka ma w sobie dość sporo cynamonu i obowiązkowo grubą warstwą szarlotki na górze. Jest dość słodka i treściwa. Zazwyczaj dostaje(...)śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami. JABŁKA: - 2,5 kg jabłek - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - od 0,5 do 3/4 szklanki cukru (w zależności jak bardzo masz słodkie jabłka) - ewentualnie: 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 220

, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce o grubych oczkach. Szarlotka ma w sobie dość sporo cynamonu i obowiązkowo grubą warstwą szarlotki na górze. Jest dość słodka i treściwa. Zazwyczaj dostaje(...)śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami. JABŁKA: - 2,5 kg jabłek - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - od 0,5 do 3/4 szklanki cukru (w zależności jak bardzo masz słodkie jabłka) - ewentualnie: 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Szarlotka 111

kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 szt. jabłek (ja użyłam szara reneta), ale świetnie pasuje również antonówka 2-3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Instrukcje Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i cynamon(...)formy ścieramy (na grubych oczkach tarki) jedną część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy około 15-20 minut aż się zacznie rumienić. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (około 2 łyżki), wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 2-3 łyżek cukru. Ubite białka rozsmarowujemy na jabłkach. Na wierzch ścieramy drugą część ciast. (również

To co lubię - gotuję i polecam
Miniszarlotki z malinami. 267

ciasto lub posypać kruszonką,    piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min.   posypać cukrem pudrem i gotowe !   Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy

Kuchnia Beaty