tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:82/227)

Krucho-drożdżowa szarlotka 81

sezonowy wypiek i znowu z jabłkami. Pojawiła się już szara reneta, dlatego wybór padł na szarlotkę. Moja mama robiła czasem krucho-drożdżowe wypieki, a ja dopiero zaczynam je próbować robić🙂 I to ciasto wyszło w stu procentach. To jedna z pyszniejszych szarlotek, jakie zrobiłam. Warto wypróbować ☺️ Składniki (blaszka 36x24cm): Jabłka: 2 kg jabłek (szarej renety) 1/2 szklanki(...)śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół.  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce robiąc rant. Spód oprószyć bułką tartą (wsiąknie cześć soku z jabłek). Na to wyłożyć jabłka i równomiernie je rozłożyć. Jabłka mogą być ciepłe, ale nie gorące. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka

Kuchnia domowa Ani
Prosta szarlotka z kruszonką 109

końcu zapraszam na pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy.  Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier/ksylitol (opcjonalnie do smaku) Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do garnka, dodać cukier/ksylitol i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (około 20 minut), na koniec dodać cynamon i wymieszać

Healthy food explorer
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7070

łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste(...)końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto

Słodkości i nie tylko
Ciasto kruche z połówkami jabłek 107

coś pomiędzy KLASYCZNĄ SZARLOTKĄ , a jabłkami PIECZONYMI W CIEŚCIE KRUCHYM . Smakuje fantastycznie i sprawdzi się przy każdej okazji. Idealne na weekend do kawki i herbatki z rodziną i przyjaciółmi. Do tego ciasta najlepiej pasują winne jabłka takie jak Szara Reneta czy papierówka. Jeśli takich nie dostaniecie, to poproście w sklepie o jabłka najlepsze do ciast, które(...)około 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka, przekrawamy je na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, tak aby w każdej połówce zrobić dołek. Jabłka oprószamy cynamonem i kardamonem. Konfiturę mieszamy z rodzynkami i migdałami. Możemy dodać jeszcze odrobinę cynamonu i kardamonu dla aromatu. Każdy dołek w jabłku napełniamy takim farszem. Z lodówki wyciągamy jedną część

Analiza Smaku
Kruchy placek z rabarbarem i jabłkami 187

posypania owoców 3 łyżki bułki tartej cukier puder Diamant do posypania ciasta Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy

Kuchnia u Bietki
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 178

, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce o grubych oczkach. Szarlotka ma w sobie dość sporo cynamonu i obowiązkowo grubą warstwą szarlotki na górze. Jest dość słodka i treściwa. Zazwyczaj dostaje(...)śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami. JABŁKA: - 2,5 kg jabłek - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - od 0,5 do 3/4 szklanki cukru (w zależności jak bardzo masz słodkie jabłka) - ewentualnie: 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 187

, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce o grubych oczkach. Szarlotka ma w sobie dość sporo cynamonu i obowiązkowo grubą warstwą szarlotki na górze. Jest dość słodka i treściwa. Zazwyczaj dostaje(...)śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami. JABŁKA: - 2,5 kg jabłek - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - od 0,5 do 3/4 szklanki cukru (w zależności jak bardzo masz słodkie jabłka) - ewentualnie: 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Szarlotka 82

kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 szt. jabłek (ja użyłam szara reneta), ale świetnie pasuje również antonówka 2-3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Instrukcje Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i cynamon(...)formy ścieramy (na grubych oczkach tarki) jedną część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy około 15-20 minut aż się zacznie rumienić. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (około 2 łyżki), wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 2-3 łyżek cukru. Ubite białka rozsmarowujemy na jabłkach. Na wierzch ścieramy drugą część ciast. (również

To co lubię - gotuję i polecam
Miniszarlotki z malinami. 249

ciasto lub posypać kruszonką,    piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min.   posypać cukrem pudrem i gotowe !   Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy

Kuchnia Beaty
Szarlotka z pianką jogurtową 319

połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , jabłka , jogurt naturalny

https:KKuchniaMniam
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 146

Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.   Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach

kuron.com.pl
Szarlotka z żurawiną i pianką 115

pieczenia. Włożyć do lodówki. 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać odrobinę wody i dusić, aż jabłka trochę zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodać żurawinę, cukier i cynamon. Nadzienie jabłkowe nie powinno być bardzo rzadkie. W razie potrzeby należy dłużej dusić jabłka, aż sok z nich odparuje(...)swoje dusiłam ok 10-15 minut. Ostudzić całość. 3. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki, wierzch ciasta posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci). Wyłożyć ostudzone jabłka.   4. Białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka tradycyjna 106

owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Delikatnie odsączamy sok (zostawiamy tylko odrobinę, żeby nie zostały nam suche wiórki), mieszamy z cukrem wanilinowym i bułką tartą. Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części (45% i 55%). Obie rozwałkowujemy na placki(...)wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia robiąc zakładki na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem i również nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Kolorowy Przepisownik
Owocowy tort drożdżowy 71

gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki (u mnie typ 650 z Biedronki) 200 ml ciepłego mleka(...)Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 58

gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki (u mnie typ 650 z Biedronki) 200 ml ciepłego mleka(...)Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 118

gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki (u mnie typ 650 z Biedronki) 200 ml ciepłego mleka(...)Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 174

przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć(...)żeby pokryło całe dno formy. Na to wyłożyć dżem. Na to wyłożyć pozostałe ciasto. Następnie wyłożyć jabłka. Piec w temp. 200 st. przez 40 min. lub dłużej do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego! owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl

moj przepis na